В яку копійку влітає безкоштовно катати пільговиків у Кропивницькому?

  • 17 січ. 2018 16:13
  • 1587
    • Новина В яку копійку влітає безкоштовно катати пільговиків у Кропивницькому? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Окрім кропивницьких пенсіонерів безкоштовно мають змогу їздити представники понад 20 пільгових категорій. Платити за ці поїздки доводиться з міського бюджету Кропивницького за рахунок платників податків. 
             
     
    Кропивницькі пенсіонери — люди досить ділові. Хтось подорожує в ранішню годину–пік, бо десь підпрацьовує, хтось щодня їздить по місцевих ринках, а дехто просто катається, оскільки  вдома сидіти нудно, а в тролейбусі можна знайти співрозмовника. Окрім пенсіонерів, безкоштовно мають змогу їздити представники понад 20 пільгових категорій. Платити за ці поїздки доводиться з міського бюджету за рахунок платників податків.  
     
    Звітуючи про річну кількість перевезених комунальним підприємством «Електротранс» пасажирів, начальник управління транспорту та зв’язку Олександр Вергун назвав просто шокуючі цифри. З перевезених автобусами та тролейбусами 17 мільйонів пасажирів квиток оплатила лише маленька частинка. Тролейбусами протягом 2017 року перевезено 15 мільйонів 681 пасажира. З них платної категорії 2,9 мільйона та пільгової категорії 12 мільйонів 780 тисяч пасажирів. Придбаними новими великогабаритними автобусами, що почали курсувати з 22 жовтня, лише за кілька місяців минулого року подорожували 1 мільйон 335 тисяч осіб, з яких пасажирів–пільговиків один мільйон. 
     
     
    Такі цифри очільник транспортного управління пояснив тим, що комунальники єдині, хто перевозить пільговиків абсолютно всіх категорій, у тому числі пенсіонерів за віком. У маршрутках кататись можуть не всі. В них безоплатно подорожують
    учасники бойових дій (у т.ч. учасники АТО);
    інваліди війни;
    особи, які супроводжують інваліда війни I групи;
    учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які належать до 1 і 2 категорій;
    інваліди I і II груп;
    діти–інваліди;
    особи, які супроводжують інвалідів I групи або дитину–інваліда;
    діти до 6 років (без права займати місце);
    діти з багатодітних сімей;
    діти–сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.
     
    На комунальному транспорті сьогодні мають право на безкоштовний проїзд люди усіх пільгових категорій. Окрім перелічених, міськими автобусами та тролейбусами мають право безкоштовно подорожувати пенсіонери за віком; реабілітовані особи, які стали інвалідами внаслідок репресій або пенсіонерами;  ветерани органів внутрішніх справ; ветерани податкової міліції; ветерани державної пожежної охорони; ветерани державної кримінально–виконавчої служби України; ветерани служби цивільного захисту; ветерани служби спеціального зв’язку та захисту інформації. 
     
     
    Станом на сьогодні на обліку управління соціального захисту населення та Пенсійного фонду у Кропивницькому перебуває 80 тисяч пільговиків, з яких близько 50 тисяч пенсіонери за віком. Олександр Вергун запевнив, що і цьогоріч КП «Електротранс» забезпечуватиме безкоштовне перевезення всіх пільгових категорій. 
    Щоб дізнатися про затрати комунального підприємства, ми звернулися за коментарем до головної бухгалтерки КП «Електротранс» Світлани Корнієнко. За її словами, за перевезення пільговиків з міського бюджету за минулий рік компенсовано 34,9 мільйона гривень. Виручка з продажу квитків у нових автобусах склала 1,3 мільйона з 22 жовтня до кінця року. Тролейбуси протягом року «заробили» 7,2 мільйона гривень. 
    Як зазначила бухгалтерка, тролейбуси протягом року спожили електроенергії на загальну суму 4,9 млн грн. Новенькі автобуси «з’їли» солярки на суму 2,5 мільйона гривень.
     
    Дмитро Семенюк 
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому маршрутники хочуть збільшити плату за проїзд