На Кіровоградщині створюється ще одна об’єднана теріторіальна громада

  • 16 січ. 2018 11:05
  • 1338
    • Новина На Кіровоградщині створюється ще одна об’єднана теріторіальна громада Ранкове місто. Кропивницький
     
    Потенційна Грузьківська ОТГ має намір провести перші вибори у громаді в березні 2018 року.                                                                               
    Це вже друга спроба території об’єднатись. Минулого року запрошення на об’єднання було розіслано у 8 сусідніх сільських рад Кіровоградського району, із яких тільки одна –Івано-Благодатненська підтримала ініціативу, інші і досі коливаються, чим загальмували процес. Зрештою, у листопаді Грузьківська сільська рада в черговий раз ініціювала процес, і нині потенційна Грузьківська ОТГ вже підготувала пакет документів на проходження процедури  отримання  висновку    щодо  відповідності   Конституції та законам    України   проектів  рішень про добровільне об'єднання територіальних громад. 
     
    Сергій Кучер, Грузьківський сільський голова, говорить:
     
    «Результати роботи перших створених у області ОТГ у 2017 стали настільки очевидними, що ми вирішили не відкладати процес і розпочинати з об’єднання двох сільських рад. Я впевнений, що ми зможемо довести свою спроможність, і з часом до нас приєднаються сусіди, які ще й досі сумніваються».
     
    Варто наголосити на тому, що обидві території об’єднані спільною історико – культурною особливістю – переважна більшість населення мають молдавське коріння дотримуються і зберігає національні традиції.
     
    Івано-Благодатненьський сільській голова Володимир Бобко переконаний:
     
    «Від об’єднання території зиск матимуть усі. Ми вже маємо спільний план дій з покращення надання послуг на територія, звісно, до переходу на прямі міжбюджетні стосунки наші ресурси обмежені, але і у поточному році ми запланували кілька новації, що доведуть спроможність громади існувати і розвиватись». 
     
    За оцінкою консультанта з юридичних питань Офісу реформ Кіровоградського РВ АМУ Вікторії Нижник потенційна громада, цього  року може претендувати на проведення перших виборів. Однак питання проходження всієї процедури і призначення виборів на березень залежить від оперативності подання і узгодження всіх процедур. При цьому нічого не заважатиме побудові короткострокових і довгострокових планів потенційної ОТГ, навіть у разі, якщо вибори буде призначено на більш пізню дату.  Зауважимо, що процес створення ОТГ із центром у селі Грузькому із Офісом реформ Кіровоградського РВ АМУ проходить у рамках постійних контактів і консультацій.  
     
    Валентина Остапчук, консультант з питань комунікації Офісу реформ кіровоградського РВ АМУ
     
    Нагадаємо: Що принесе громадам контроль над землею?