Хокей на столі — гра джентльменів

  • 12 січ. 2018 09:28
  • 1666
    • Новина Хокей на столі — гра джентльменів Ранкове місто. Кропивницький
     
    А мрії і справді збуваються. Зокрема дитячі автора даної публікації мрії про майбутні турніри з настільного хокею — гри, якою захоплювалося колись чимало сьогодні вже немолодих людей.  
     
    Дванадцять років тому в Україні зареєстровано нову громадську організацію — Федерацію настільного хокею України. Настільний хокей як вид спорту культивують у багатьох країнах світу. Його засновники — шведи. Хоча існує гіпотеза, що в 20–30 роки минулого століття в СРСР уже грали в подібні ігри. Ще раніше японці створили гру з пересуванням на столах довгими паличками корабликів. 
     
    Перші змагання майстрів хокею на столі провели шведи, які і тоді були, і сьогодні є найсильнішими гравцями у світі. За ними йдуть фіни, латиші, росіяни. Роком же початку тріумфальної ходи хокею на столі як спорту по планеті став 1981–й, коли відбувся перший турнір шведських майстрів. Згодом він трансформувався в чемпіонат світу, тож від нього і йде відлік. 
     
    У Кропивницькому хокей на столі як масовий спортивний рух існує з 2004 року. А започаткував його голова Кропивницької ліги настільного хокею Володимир Куделя, який і розповів про нього та про те, що цьому передувало. 
     
     
    — Я розпочав грати ще 1971 року, як і чимало тодішніх хлопчаків. На той час у СРСР існувало багато виробників гри «Хокей на столі» — десь сім–вісім, — розповідає очільник нашої місцевої настільнохокейної ліги. — А зараз у наших магазинах можна побачити переважно китайські дешеві варіанти, що не витримують ніякої критики. Шведське ж поле виробництва фірми Stiga доволі дороге, хоча й дуже вдале за конструкцією і виготовлене з такої якісної пластмаси, що стало стандартом для проведення офіційних змагань Міжнародної федерації настільного хокею (ITHF). Хоча ігрові поля виробляють ще і в США, шведська модель найпопулярніша у світі. За умов нормального користування її придатний до гри стан зберігається багато років.
     
    — Із чого в Україні розпочалося переростання дитячої забави в один з видів спорту?
     
    — До 2004 року, коли я розпочав цілеспрямований пошук колег по нашому дитячому захопленню, в Україні більш–менш організовано грали відокремлені групи аматорів лише в Києві та Одесі. Завдяки Інтернету віднайшов спочатку одного з ентузіастів цієї гри — Дмитра Кудрицького, що вже був відомим і в міжнародній тусовці хокею на столі, а коли з’явився перший український сайт, присвячений цій грі, то познайомився з киянами та одеситами. 
    Шостого листопада 2004 року в Одесі зібралися представники настільнохокейних осередків з Києва, Одеси й тодішнього Кіровограда (його представляв я) і утворили Федерацію настільного хокею України. Мені приємно, що був причетним до зародження всеукраїнського руху з відродження й поширення настільного хокею. Перші змагання відбувалися на власних полях аматорів, які кожен привозив із собою. Уже згодом перший президент української федерації Андрій Воюш налагодив співпрацю із зацікавленими партнерами, у результаті чого в нас з’явилися громадські поля. Також становленню федерації в перші роки її існування активно допомагав поет і бізнесмен, саме так він себе називає, Євген Юхниця — видавець газети «Все про бухгалтерський облік» та журналу «Пізнайко». Він у партнерстві з концерном «АВК» зорганізував придбання для потреб федерації великої кількості ігрових полів, а також започаткував дитячі змагання «Діамантова шайба».
     
    — Скільки загалом людей у нашій країні регулярно грають і де останнім часом відбулися значні змагання з хокею на столі?
     
    — В Україні зараз кількість тих, хто періодично грає в офіційних і неофіційних турнірах, сягає 250 осіб. Це і діти, і дорослі. У Києві, Одесі, Харкові, Маріуполі, Дніпрі, Марганці, Рубіжному, Кропивницькому. Та все ж більше дітей. Бажано, щоб зростала кількість дорослих. Багато хто з них прийде, зіграє, але наступного разу уже його не видно: у людей не завжди є час на гру. Також не слід забувати, що багато грошей потрібно витрачати на переїзд, проживання, харчування, купівлю нових ігрових полів. 
     
    — Хто сьогодні в Кропивницькому є найкращим?
     
    — Колись я казав, що в перспективі наше місто може стати центром розвитку хокею на столі в Україні. Сьогодні ця перспектива стала реальністю: кропивничанин Дмитро Литвинюк вже три роки поспіль виборює звання чемпіона України. Цьогоріч Дмитро закінчив школу, вступив до київського вишу і поки що не бере участі в чемпіонаті. Та йому на зміну в боротьбу за чемпіонство вступив ще один вихованець кропивницької школи — Євгеній Матанцев. На минулому етапі Відкритого чемпіонату України в Харкові він виборов перше місце. І хоча попереду ще декілька етапів, та ми віримо в спроможність Євгенія стати наймолодшим чемпіоном в історії України.
     
    — Де у нас відбуваються зустрічі прихильників гри? Чи приймав Кропивницький у себе турніри всеукраїнського рівня?
     
    — Граємо щонеділі з пів на першу годину в приміщенні обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка. У нашому місті ми вже проводили і етапи чемпіонату України серед дорослих, і дитячий фестиваль хокею на столі. От і 31 березня знову прийматимемо етап чемпіонату України.
     
    — За якими правилами відбуваються ігри? Яке для цього необхідно мати обладнання?
     
    — Основне обладнання — саме ігрове поле. За міжнародними правилами, гра триває п’ять хвилин, одночасно грають кілька суперників на декількох полях. Якщо хтось затягує час, можна розпочати його відлік до п’яти секунд і вкидати шайбу в центрі поля. Вкидання здійснюють у будь–яких випадках лише в центрі. На змаганнях є головний суддя, який слідкує за тим, як загалом відбуваються поєдинки. Хокей на столі — гра джентльменів. Кожен грає сам за себе, але з повагою до суперника. Якщо порушуватимеш джентльменські правила — з тобою ніхто не гратиме. Для фіксування рахунку на ігровому полі розміщено лічильники. Суперечливі ситуації вирішують за обопільною згодою. Та й часу на суперечки нема. Уже після гри можна подати апеляцію, якщо не згоден з результатом.
     
    — Яким чином у Кропивницькому ширилося коло прихильників хокею на столі?
     
    — Уперше на гру зібралися кілька друзів та випадкових гравців. Ініціатором зустрічі був я. Перед цим навіть давав оголошення в газетах про час і місце, де має відбутися знайомство прихильників гри. Перше змагання відбулося дев’ятого жовтня 2004 року в кафе «Рожева пантера». Другий турнір — у мультимедійному тирі на колишній вулиці Леніна (зараз цих закладів уже немає: у приміщенні кафе розташовано комерційний банк, а на місці тиру — більярдна). Опісля грали аж до морозів і на вулиці поруч із тиром. Діти йдуть, зупиняються, цікавляться: «А скільки коштує зіграти?» — «Та ніскільки! Ставай і грай!» Згодом перейшли до ДЮСШ № 3, потім — до бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка. 
     
     
    — Що може отримати дитина, окрім навичок гри, стаючи членом нашої настільнохокейної спільноти?
     
    — Дітям, які приходять до нас, прищеплюємо інтелігентні риси. У нашому колі не можна лаятися, агресивно поводитися. Серед гравців панує своєрідний кодекс честі. Хто не поважає його — той не грає в хокей. Хто хоче грати, змушений звикати до культури. У всьому цьому закладено значний виховний вплив на дітей та підлітків.
     
    — Яке місце в рейтингу посідає Федерація настільного хокею України?
     
    — Торік на Чемпіонаті Європи з настільного хокею в Таллінні наші гравці здобули призові місця. Чемпіоном Європи серед юніорів до 13 років став учень кропивницької школи  № 6 Євгеній Матанцев. Срібну нагороду в індивідуальному юніорському розряді серед юніорів до 18 років здобув Дмитро Литвинюк. Ще одну срібну нагороду виборола команда юніорів України, до складу якої з її п’яти учасників входило троє кропивничан: Дмитро Литвинюк, Євгеній Матанцев і Артем Матанцев. Цього ж року на Чемпіонаті світу, який проходив у чеському місті Ліберець, збірна України показала найкращий результат за всю історію своїх виступів. Вона посіла третє загальнокомандне місце серед 25 країн–учасниць. Наші майстри здобули шість медалей майже в усіх номінаціях! 
     
    Уперше збірна України в командній першості здобула бронзові нагороди, випередивши родоначальників настільного хокею, шведів, та фінів. У поєдинку за «бронзу» наша команда перемогла збірну Латвії, де настільний хокей є офіційно визнаним видом спорту. Кульмінацією чемпіонату стало «золото» в особистому розряді в категорії U–13 нашого вундеркінда Євгенія Матанцева та «бронза» киянки Ганни Іванцової, «срібло» ще однієї киянки Вікторії Носелівської у змаганні жінок, «бронза» Дмитра Литвинюка в категорії U–18, командна «бронза» в основному розряді і командне «золото» в юніорському розряді. У фіналі українці перемогли майстрів хокею на столі з Росії. Наші юніори вперше стали чемпіонами світу! 
     
    Юрій Сергійчук 
     
    Нагадаємо: Наймолодший депутат міської ради Кропивницького переміг у турнірі зі стрільби