Японським методом з п’ятирічного віку із кропивницьких дітей роблять геніїв

  • 8 січ. 2018 08:00
  • 2119
    • Новина Японським методом з п’ятирічного віку із кропивницьких дітей роблять геніїв Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Ще до народження дитини батьки задумуються, куди віддати свою дитину. Дехто, спрямовує своїх малих на спортивні секції, мовляв, спорт це здоров’я. Хтось дитину віддає в художню школу, щоб розвивалася образотворчо. З такого ж віку віддають хлопців та дівчат на вивчення іноземних мов. Аналізуючи нескінченний асортимент гуртків та секцій, питання лишається. Як зробити так, щоб змалечку він або вона могли гарно аналізувати та швидко приймати рішення, бути уважними та мали гарну пам'ять.
     
    Вже тривалий час у Кропивницькому дітей віком від 5 до 11 років навчають тисячолітній японській методиці «Соробан». Адаптована для українських дітей методика дозволяє їм розвивати синхронність роботи обох півкуль головного мозку. Як результат розвинутої синхронності  між правою та лівою півкулями, розвивається образне мислення, швидкість прийняття рішення, концентрація уваги, зорова та слухова пам’ять.
     
    Щоб дізнатися більше про цю методику, ми поспілкувалися з методистами школи «Соробан» у Кропивницькому.
     
    За їхньою інформацією, мета не навчити дитину рахувати, а розвинути її інтелект.  Щоб досягти синхронності обох півкуль мозку, діти рахують на рахівницях абакус, абак, або соробан. Спочатку вони вчаться рахувати на них, а потім розв’язують математичні приклади у своїй уяві, рухаючи пальчиками, уявляючи цю рахівницю.
     
    «Це методика японська. Діти з цієї країни вивчають її і досі. Цю тисячолітню методику засновник школи в Україні Юрій Новосьолов адаптував до двох років навчання. Відповідно до програми  перший рік ми вивчаємо додавання та віднімання і другий рік вивчаємо множення. Наше завдання - не навчити рахувати, а розвинути інтелект. Цих двох років достатньо, щоб дитина розвинулась настільки, щоб впевнено могла йти по життю та приймати важливі рішення», - розповіла тренер школи «Соробан» Любов Ковальчук.
     
    Як і у звичайному освітньому закладі, у школі «Соробан» діти отримують домашнє завдання, але виконується воно у форматі комп’ютерної онлайн-гри. Носить така методика назву «Інтелектуальне домашнє завдання».
     
    «ІДЗ – це наш інтелектуальний продукт, що був розроблений командою програмістів спільно з тренерами-методистами нашої школи. Комп’ютер збирає статистику про кожного учня окремо, та домашнє завдання задається індивідуально кожній дитині в залежності від її досягнень на теперішній момент. Раніше тренери задавали дітям одне домашнє завдання на всю групу, але в школі «Соробан» домашнє комп’ютер задає індивідуально. Ми законодавці в такому підході. Такого ще ні в кого не було, і в цьому наша унікальність. Програма орієнтована на особистість дитини та на її індивідуальність», - зазначила тренер школи «Соробан» Ольга Чумакова.
     
    Що нерідко турбує батьків, так це вікові групи. В школі «Соробан» дітки діляться на дві групи: молодша (5-6 років) та старша (7-11 років).
     
    Вартість навчання складає 800 гривень на місяць. Діти відвідують заняття 4-5 разів на місяць, один день на тиждень. Протягом дня проходять два уроки (по 35 або 45 хвилин залежно від вікової категорії), які тривають з невеличкою перервою.
     
    Слід зазначити, що перший місяць навчання є пробним. За його підсумком батьки можуть побачити перші результати та визначитись, чи варто дитині продовжувати навчання. Якщо навчання не виправдало очікувань, то кошти за перший місяць повертаються. Як правило, протягом короткого часу діти вміють розповідати віршик та одночасно усно рахують нескладні математичні приклади.
     
    «За належної роботи вдома результат буде явний вже протягом першого місяця. Це свідчить про те, що ліва та права півкуля працюють синхронно. Ліва буде розказувати віршик, а права рахувати приклад. Тобто дитина дивиться на екран нашого тренажеру та, розказуючи віршика, рахує приклади і в кінці дає правильну відповідь. Рахує соробанівським способом, уявляючи перед собою рахівницю та рахуючи на ній. Як відомо, за уяву відповідає права півкуля мозку», - методист.
     
    Як зазначають у школі «Соробан», до вартості навчання входить не лише заняття з тренерами школи, а й цілодобовий доступ до ІДЗ для виконання домашнього завдання та тренувань вдома.
     
    Команда методистів постійно на зв’язку та готова надати інформаційну підтримку для батьків телефоном, або через соцмережі.
     
    Знаходиться школа "Соробан» за адресою: вулиця Соборна 1А (вхід зі сторони кінотеатру портал, 3-й поверх).