Як працює новий інсультний центр у Кропивницькому?

  • 20 груд. 2017 10:15
  • 2783
    • Новина Як працює новий інсультний центр у Кропивницькому? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Завідувач інсультного центру Сергій Кочерга: “Наявність великої кількості зареєстрованих інсультів у жителів Кропивницького стало причиною відкриття у нашому місті сучасного інсультного центру”
     
    Цього року у Кропивницькому на базі КЗ «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги» відкрили відділення гострої судинної неврологічної патології. Сучасного інсультного центру місто давно потребувало, адже в структурі поширеності захворювань, як завжди, серед дорослого населення на першому місці знаходяться хвороби системи кровообігу. Стаціонарне лікування хворих у цьому відділенні розпочали 18 вересня. Попри важку роботу професіоналів і сучасні умови у відділенні, у центрі за короткий проміжок часу фіксували і смертельні випадки. 
     
    Унікальність інсультного центру в Кропивницькому полягає в тому, що поряд з ним знаходиться сучасний діагностичний центр, у якому проводиться вкрай необхідне першочергове обстеження пацієнтів. Окрім того у відділенні планують застосовувати сучасну методику лікування інсультів - тромболізис. Чим важлива робота інсультного центру для кропивничан, чому лікування навіть в сучасних умовах не завжди ефективне і як уникнути хвороб, які приводять пацієнта до такого медичного закладу, розкаже завідувач відділенням гострої судинної неврологічної патології Сергій Кочерга.
     
    - Сергію Володимировичу, інсультний центр працює близько двох місяців. Чи тільки кропивничани були пацієнтами відділення упродовж цього часу? 
     
    - Практично всі наші пацієнти з Кропивницького. Дуже мала частина пацієнтів - мешканці області, у яких виник інсульт під час перебування у родичів-кропивничан, та стан здоров’я яких потребував їхньої доставки на стаціонарне лікування у найближчу лікарню.
     
     
    - На скільки відділення заповнене пацієнтами? 
     
    Відділення у нас постійно заповнене, іноді й переповнене. Буває за короткий час приїжджають до десяти карет "швидкої допомоги". Зранку, приходячи на роботу, вже бачимо по кілька швидких під відділенням. Здебільшого хворі поступають у вкрай важкому стані. Дуже добре, що поряд маємо комп’ютерний томограф. Раніше нам необхідно було стабілізувати хворого, а вже потім направляти на томографію.
    Зараз же обстеження проводимо одразу, за необхідності залучаємо кардіологата реаніматолога. Велика вдячність і медикам "швидкої” - з ними пацієнт приїжджає частково обстежений, вони ж допомагають його транспортувати до відділення.
     
    - З яким хворобами привозять до вас пацієнтів? 
     
    - До нас госпіталізуються тільки ті пацієнти, яким діагностували інсульт, а також ускладнені гіпертонічні кризи з вестибулопатичним синдромом, транзиторні ішемічні атаки. Хворі з іншими неврологічними захворюваннями лікуються у Центральній міській лікарні.
     
    - Часто хворі з інсультом поступають у відділення через декілька днів від початку захворювання у важкому стані та лікуються у палаті інтенсивної терапії нашого центру. Загалом же в нас така палата тільки одна і розрахована максимум на 6 осіб.
     
    - Існує стереотип, що інсульти застають людей у віці. Чи всі ваші пацієнти похилого віку? 
     
    - Не завжди, захворювання, як-то кажуть, помолодшало. Зрозуміло, інсульт більше трапляється у старшого покоління людей. Вік наших пацієнтів - 60-80 років. Лиш 9-10% складають хворі віком від 50 років. Молодь до нас, на щастя, ще не привозили. Але інсульти трапляються і в осіб 16-20 років. У людей віком від 35 років більш поширені геморагічні інсульти: під час підвищення тиску у них стаються розрив судини і крововилив. Часто це відбувається на фоні вад розвитку судин головного мозку. Ішемічні інсульти з утворенням тромбів у судинах все ж поширені серед людей старшого віку. У вчасному встановленні виду інсульту при прийомі пацієнта до відділення допомагає нейровізуалізація – комп’ютерна томографія.
     
    - То інсульт - це хвороба, що дозріває, чи стається раптово? 
     
    - Інсульт - це коморбітне захворювання, тобто причин, які його викликають, багато: гіпертонічна хвороба, порушення ритму серця, гіперхолестеринемія, вроджені вади судин головного мозку, шкідливі звички. Утім - це раптова хвороба. Провокуючим фактором при ішемічному інсульті є підвищення артеріального тиску і порушення ритму серця. Розрив судин головного мозку на фоні високого артеріального тиску призводить до геморагічного інсульту. Тобто варто проводити профілактику артеріальної гіпертензії, хоча це питання більше в компетенції сімейних лікарів. Невропатологи - як рятувальники, вже гасять пожежу. Якщо не допускати загоряння, то пожежі можна уникнути. Відверто кажучи, % наших пацієнтів могли б до нас і не потрапити, при регулярному лікуванні артеріальної гіпертензії та серцево-судинних захворювань із порушенням ритму серця. До нас привозять дуже важких хворих, які перебували вдома з інсультом понад два дні без лікування, і часто ми не можемо їм допомогти через втрачений час.
     
    - Чи впливає спадковість хвороб на виникнення інсультів? 
     
    - Багаторічні дослідження вчених підтвердили: якщо батько та мати до 65 років перенесли інсульт, то вірогідність цього захворювання у їхніх дітей становить у 4 рази вище.
     
    Під час відкриття інсультного центру акцентували увагу на тому, що лікарі зможуть проводити сучасну процедуру тромболізису, яка раніше не була доступною у нашому місті. У чому вона полягає і чи всі пацієнти її зможуть отримати? 
     
    Тромболізис - це новий метод лікування, який давно впроваджений в Європі та Америці. Ведучими спеціалістами з тромболізису в Україні є медики обласного вінницького інсультного відділення. Там роблять 40-60 тромболізисів на рік. Під час тромболізису пацієнту вводиться препарат "Актилізе”, що має розчинити тромб, який спричинив ішемічний інсульт. Але цей препарат має доволі обмежений термін введення - 3-4,5 години з моменту настання інсульту в хворого. Окрім того препарат має 25 протипоказань, наприклад, він не ввводиться пацієнтам, які вже перенесли інсульти чи інфаркти, хворим, старшим 75 років, хворим, які приймали препарати, що розріджують кров.
     
    - У кропивницькому відділенні така послуга вже надається?
     
    - Для запровадження цієї послуги у нашому відділенні усі лікарі мають пройти відповідні курси. Я їх проходив у Вінницькій обласній психоневрологічній лікарні імені академіка О.І. Ющенка. Як тільки наші лікарі пройдуть курси з тромболізису, ми почнемо проводити цю процедуру. Навчання фінансово забезпечується з міського бюджету. Поки що в нас немає і препаратів для тромболізису. Ми працюватимемо над забезпеченням процедури витратними матеріалами вже після того, як усі лікарі пройдуть відповідне навчання.
    Однак варто розуміти, що процедура все одно не буде масовою, насамперед через таку кількість протипоказань до застосування медичного препарату.
     
    Під час відкриття інсультного центру був присутній професор з Інституту нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова, який зауважив, що київські медики готові допомагати нашим лікарям і пацієнтам. Як сьогодні відбувається співпраця?
     
    Ми вже обговорювали з представниками інституту, яких хворих вони могли би консультувати. Спочатку ми говорили про плановість, однак потім ми домовились про обстеження саме хворих з геморагічними інсультами та вадами розвитку судин головного мозку. Для отримання консультації нейрохірурга інституту ми через інтернет направляємо їмрезультати компютерно-томографічного обстеження й УЗД судин голови та шиї хворих нашого відділення. Окрім того, вони забезпечують перевезення пацієнтів до Києва спеціальним реанімобілем з нейрореаніматологом. На теперішній час двоє хворих були нами направлені до інституту та отримали хірургічне лікування.
     
    - За даними статистики захворюваність населення серцево-судинними хворобами дуже висока. Чи варто сьогодні говорити про "судинну катастрофу” чи все не так трагічно? 
     
    - Наявність великої кількості зареєстрованих інсультів у жителів міста Кропивницький стало причиною відкриття у нашому місті сучасного інсультного центру. Я вдячний керівництву нашого міста, що на цю проблему звернули увагу і виділили кошти на ремонти приміщення й обладнання. Серцево-судинні захворювання займають перше місце по смертності серед інших хвороб, інсульт у цій структурі посідає друге місце. Окрім того інсульти - це найбільш інвалідизуюча патологія. Саме після перенесених інсультів найбільше людей здобувають інвалідність: порушення руху, мови, ковтання, функцій тазових органів.
     
    - У яких випадках можна уникнути такого стану?
     
    - Тільки попередити інсульт, бо коли він вже розвинувся, то уникнути наслідків, що приводять до інвалідності важко. Покращити статистику можуть вчасно розпочате лікування та застосування тромболізису, але він буде доступним не кожному із-за наявності протипоказань. 
     
    - Як довго пацієнти перебувають в інсультному центрі? Чим гарантовано безоплатно забезпечують у відділенні?
     
    Термін перебування від 10 до 28 днів, але він може бути збільшений або зменшений в залежності від складності захворювання пацієнта. Навіть якщо хворий, який був направлений до нашого відділення, не має рідних, можливості забезпечити себе необхідними речами, він не лишається без медичної допомоги. Усі хворі, які знаходяться у палаті інтенсивної терапії, теж отримують базове лікування безкоштовно. Головний лікар завжди прискіпливо ставиться до таких речей, адже, незважаючи на свій соціальний статус, людина має право на допомогу лікарів.
     
    - Які настанови даєте пацієнтам, що пережили інсульт?
     
     - Надалі ми рекомендуємо хворим нагляд у невропатолога, терапевта чи сімейного лікаря за місцем проживання, а в подальшому повторний курс лікування у неврологічному відділенні Центральної міської лікарні. Зрозуміло, необхідна і профілактика.
     
    Профілактичні заходи ми радимо не лише нашим пацієнтам, а й усім, хто не хоче зіткнутись із ускладненнями серцево-судинних захворювань. Мова йде про постійне лікування гіпертонічної хвороби, порушень ритму серця, боротьбу з гіперхолестеринемією і шкідливими звичками, як-то куріння чи вживання алкоголю. І корисною буде дієта, в рамках якої обмежується жирна їжа. Додам, що усі симптоми, які призводять до інсультів, легко діагностуються на первинній ланці медицини, тож регулярні медогляди і вчасні звернення щодо погіршення стану здоров’я допоможуть уникнути хвороб, про які ми говоримо. Самі пацієнти повинні слідкувати за собою і своїм способом життя.
     
     
    Нагадаємо: Перелік основних лікарських засобів розширили на 60 позицій