Як змінилися зарплати українців у 2017 році?

  • 18 груд. 2017 18:35
  • 1370
    • Новина Як змінилися зарплати українців у 2017 році? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Рівень зарплати – це те, що найбільше цікавить кандидатів на вакансії, і те, що найбільше мотивує працівників залишатися на одному місці. Цього року держава подвоїла суму мінімальної зарплати і, попри побоювання скептиків, це не призвело до інфляційного скачка чи скорочення працівників на підприємствах. Як змінилася ситуація на ринку зарплат цього року та що очікує українців у наступному, досліджували експерти Центру громадського моніторингу та контролю. 
     
    Кому платять найбільше?
    Згідно з даними Державної служби статистики, у жовтні середня заробітна плата в Україні складала 7 377 грн. (на початку року – 6 008 грн). При цьому лише у промисловому секторі середня зарплата вища – 8 055 грн. Найбільшу середню зарплату мають працівники фармацевтичної галузі – 13 996 грн., а також сфери фінансів та страхування – 13 257 грн. Крім того, відповідно до оприлюдненої інформації, середня зарплата чоловіків значно вища, ніж у жінок, які працюють у тій самій галузі. Наприклад, фінансисти-чоловіки в середньому заробляють 17 тис. грн., а от жінки – лише 11 тис. грн. 
     
    Як свідчать опитування, проведені кадровими агентствами, цього року роботодавці підвищували зарплату приблизно на 30%. Водночас, за словами фахівців, цього року з’явилося більше пропозицій роботи – майже на 20% більше, ніж торік. Найбільший попит мають представники робітничих професій, спеціалісти у сфері будівництва та архітектури, транспорту й автобізнесу. Через високу потребу працівників у цих галузях роботодавці постійно підвищують зарплати, додають експерти.
     
    «Через істотний брак кваліфікованих кадрів – робочого персоналу і фахівців з технічною освітою – роботодавці змушені підвищувати зарплату для робітничих професій на 30-50% у порівнянні з початком року», – розповідає кадровий консультант Анна Шкумат.  
     
    Якщо аналізувати ринок вакансій, то найвищі зарплати, як і раніше, пропонують IT-фахівцям (найчастіше на позиціях Senior, Team Lead, Business Analyst), зазначає аналітик одного з кадрових порталів Катерина Криворученко. У деяких випадках пропозиція для досвідченого ІТ-розробника сягає 4 тис. доларів.  
    За словами Криворученко, у деяких сферах на зростання зарплатних пропозицій вплинув рівень мінімальної зарплати, який у 2017 році зріз удвічі.
     
    Детінізація зарплат
    На початку року держава підняла мінімальну зарплату з 1 550 грн. до 3 200 грн. В уряді заявили, що подвоєння мінімалки вивело частину українського бізнесу з тіні. Раніше ці гроші видавалися у конверті, а тепер підприємства виплачують їх офіційно. Як наслідок, держава отримує більше податкових надходжень. 
     
    «Підвищення мінімальної зарплати на початку цього року – це чисто податковий захід. У реальності мало хто отримував менше, просто все, що було вище 1600, видавали в конвертах. Тепер база оподаткування зросла», – вважає економічний експерт Сергій Фурса. 
     
    Фахівці зазначають, що працівники приватних підприємств, можливо, не дуже відчули підвищення мінімалки, а от для працівників державного сектору це підвищення стало суттєвим. Йдеться, зокрема, про тих, хто отримував зарплату, меншу 3 200 грн. Наприклад, близько 70% працівників «Укрпошти». 
    Крім того, зростання мінімалки відбилося і на пенсіонерах, яким завдяки збільшенню Пенсійного фонду підвищили виплати.
     
    Мінімалка 4100 грн?
    У проекті держбюджету на 2018 рік, що його ухвалила Верховна Рада, передбачено збільшення мінімальної заробітної плати до 3 723 грн. Таке зростання, за словами заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, не вплине на рівень інфляції, який на наступний рік закладений в обсязі 7,3%.  
     
    Тим часом Президент України Петро Порошенко заявив про можливість ще вищої мінімалки. 
    «Я хотів би подякувати уряду і прем’єр-міністру, що є відповідна реакція на моє звернення вже в проекті державного бюджету. І ми, за підсумками покращення інвестиційного клімату і надходжень до бюджету, зможемо проаналізувати за підсумками півріччя або 3-х кварталів і прийняти рішення про підвищення мінімальної заробітної платні до 4 100 грн», – сказав Президент.
     
    Міністр соціальної політики Павло Розенко підтримав ініціативу глави держави, зазначивши, що держава має шанси підвищити мінімальну зарплату до 4 100 грн у неінфляційний спосіб. 
     
    «Такий крок також дасть нам додатковий ресурс надходжень до Пенсійного Фонду, що надасть нам можливості для чергового підвищення пенсій в Україні», – додав Розенко.
     
    У відповідь на заяву Президента перший заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов зауважив, що Україна має потенціал для підвищення мінімальної зарплати. Але поки що невідомо, чи вистачить у держави ресурсу для цього, щоб зберегти рівень інфляції і поєднати розвиток економіки зі стабільними надходженнями до бюджету. 
     
    Загалом аналітики Міністерства економічного розвитку та торгівлі України прогнозують зростання реальної заробітної плати у 2018 році на 9,6%. Чи справдиться цей прогноз, залежить від багатьох факторів: і економічних, і політичних. 
     
    Нагадаємо: Фундамент закладено. Що змінилося у будівельній галузі?