Потяг у майбутнє. Чи стане українська залізниця комфортнішою?

  • 13 груд. 2017 10:05
  • 2062
    • Новина Потяг у майбутнє. Чи стане українська залізниця комфортнішою? Ранкове місто. Кропивницький
     
    На початку грудня «Укрзалізниця» відкрила продаж квитків на потяги до семи країн Євросоюзу. Відтепер в українців з'явилася залізнична альтернатива авіасполученню і автомобільним заторам на кордонах з ЄС. Проте попри розширення географії, рівню комфорту в українських потягах ще далеко до ідеального.  В «Укрзалізниці» обіцяють, що найближчим часом подорожі стануть зручнішими. Які зміни вже відбуваються та що очікують галузь пасажирських перевезень, проаналізували експерти Центру громадського моніторингу та контролю.
     
    У пошуках комфорту
    Подорожі українськими потягами зазвичай викликають низку нарікань. Незручні вагони, неймовіра спека або лютий холод у купе – звичайні скарги пасажирів. Справа в тому, що за 26 років української незалежності парк пасажирських вагонів «Укрзалізниці» фактично не оновлювався. Якщо це і відбувалось, то переважно за рахунок модернізації старих радянських або куплених у Росії вагонів. Але схоже, що ситуація почала потроху змінюватись. Наразі українська залізниця розірвала торговельні відносини із державою-окупантом і звернулась до купівлі вагонів вітчизняного виробництва. 
     
    Восени цього року на рейки стали нові українські купейні вагони, які виробив Крюківський вагонобудівний завод. Для початку по одному новому вагону включили до складу потягів: Київ – Ужгород, Київ –  Трускавець та Київ – Новоолексіївка. За своєю конструкцією – це звичайні купейні вагони, але їхня головна відмінність у внутрішньому облаштуванні. У кожному купе є вікна з кватирками, розетки для зарядження мобільних пристроїв, крім того, кліматичні системи, завдяки яким пасажири самостійно можуть регулювати температуру повітря. Ще однією зручністю для пасажирів є вакуумні туалети, завдяки яким вбиральні не зачиняються і пасажири вагону не залежать від санітарних зон. У кожному такому вагоні встановлена мікрохвильова піч та кавова машина. 
     
     
    Звісно, попри заяви очільників «Укрзалізниці», інноваційними ці вагони назвати складно, але головне, що це - перший крок до підвищення комфорту в українських потягах. 
    На підприємстві обіцяють, що найближчим часом пасажирський парк поповниться ще 27 такими вагонами.
     
    «У 2018 році «Укрзалізниця» планує закупити 60 нових пасажирських вагонів та модернізувати до 260 одиниць. Загалом в 2017-2018 рр. планується оновити 1/6 від усього пасажирського парку компанії. Це найбільше оновлення за останні 10, навіть 15 років»,
    – розповідає про плани на наступний рік. в.о. голови правління «Укрзалізниці» Євген Кравцов.
     
     Водночас із підвищенням комфорту планується розділення пасажирських перевезень на три сегменти: комфорт, стандарт і економ. Очікується, що поїзди комфорт-сегменту будуть формуватися винятково з нових вагонів і, відповідно, коштуватимуть дорожче. Деталі подорожчання поки невідомі, проте, за словами в.о. глави «Укрзалізниці» Євгена Кравцова, підвищення цін повинно відбутися вже у 2018 році. 
     
    «Йтиметься лише про певний відсоток підвищення і щодо тих перевезень, які не належать до категорії соціально важливих. Це буде стосуватися, в першу чергу, поїздів «Інтерсіті» та поїздів майбутньої категорії «комфорт», – підкреслив в.о голови підприємства. 
     
    Варто зазначити, що питання модернізації рухомого складу «Укрзалізниці» наразі порушується на найвищому рівні. У жовтні Президент Петро Порошенко провів перемовини з головою американської компанії General Electric Transportation Джемі Міллером. Мова йшла не тільки про оновлення рухомого складу української залізниці, а й про інвестування у галузь. 
     
    «У мене особисто відбулась зустріч з керівництвом компанії General Electric Transportation. Близько 300 локомотивів мають надійти до «Укрзалізниці». Тут матиме місце державне кредитування. У нас є державні банки, які готові спільно з Ексімбанком США взяти участі в цьому»,
    – зауважив український Президент після зустрічі.
     
    За інформацією «Укрзалізниці», у рамках першого етапу співпраці у вересні 2018 року General Electric поставить залізничній компанії перші 30 локомотивів, зібраних також і з українських запчастин. 
     
    Потягом за кордон
    Безвізовий режим із ЄС відкрив перед українською залізницею можливості для освоєння ринку міжнародних перевезень. Тож з 10 грудня «Укрзалізниця» анонсувала новий графік руху пасажирських поїздів з України до Європи. Перший закордонний маршрут з Києва до польського Перемишля був запущений ще у грудні 2016 року. Ціна на квиток склала всього 660 гривень у першому класі, 460 – у другому.
     
    Рік потому «Укрзалізниця» пропонує пасажирам уже понад 10 потягів, що прямують до країн ЄС, а саме: Польщі, Словаччини, Угорщини, Болгарії, Чехії, Румунії та Австрії. Зокрема, потягом з України можна доїхати до Варшави, Братислави, Праги, Кощиці, Бухареста, Будапешта та Відня. І хоча більшість міжнародних поїздів їдуть із Києва, дістатися до Європи потягом можливо не лише зі столиці. Наприклад, поїзд до Перемишля їде із зупинками у Вінниці, Хмельницькому і Тернополі. У свою чергу зі Львова курсують поїзди до Варшави, Вроцлава та Будапешта, а зі станції Вадул-Сірет Чернівецької області їдуть поїзди у Бухарест та Сучаву. 
    Ціна квитків залежить від курсу гривні до євро. Наприклад, із розрахунку 32 гривні за 1 євро, квиток за маршрутом Київ – Варшава коштує 1440 грн., зі Львова до Будапешта можна дістатися за 1 490 грн. В «Укрзалізниці» запевняють, що це лише початок включення України у європейську транспортну мережу. Про зацікавленість у створенні прямого залізничного сполучення з Україною вже заявила Литовська залізниця. Тож, можливо, вже у 2018-2019 роках буде запущений потяг Київ-Мінськ-Вільнюс-Рига-Таллінн. 
     
    Щодо внутрішніх перевезень, то з грудня їх теж спіткали зміни. Зокрема, був запущений найдовший маршрут української залізниці Ужгород – Лисичанськ. Керівництво «Укрзалізниці» зазначає, що зацікавлене запускати маршрути, які без пересадок сполучать схід та захід України. Нові потяги курсуватимуть за напрямками Івано-Франківськ – Костянтинівка, Харків – Одеса, Одеса – Лисичанськ, Івано-Франківськ – Чернігів та Харків – Рахів. 
    Відкриті кордони з ЄС, нові можливості для подорожей – усе це має стати поштовхом для української залізниці розвиватися та покращувати якість перевезень. Тому цілком ймовірно, наступного року нас чекатиме ще більше залізничних нововведень.
     
    Матеріал Центру громадського моніторингу та контролю
     
    Нагадаємо: На поліцейського-посадовця з Тернопільщини відкрили кримінальну справу