Чоловіча команда педуніверситету дебютувала у другій лізі чемпіонату України з волейболу

  • 12 груд. 2017 15:33
  • 3079
    • Новина Чоловіча команда педуніверситету дебютувала у другій лізі чемпіонату України з волейболу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Попередній змагальний сезон для чоловічої команди з волейболу факультету фізичного виховання Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В. Винниченка завершився перемогою у чемпіонаті Кіровоградської області та першості міст нашої області. Також команда ЦДПУ стала бронзовим призером зональних змагань ХІІІ літньої Універсіади України і потрапила у десятку сильніших команд вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації.
     
     
    Тому новий 2017-2018 навчальний рік було вирішено почати із заявки команди університету до другої ліги Чемпіонату України з волейболу класичного серед чоловіків. Наша ініціатива була підтримана ректором ЦДПУ ім. В. Винниченка професором Семенюком Олегом Анатолійовичем, який із радістю погодився стати почесним президентом команди «ФФВ ЦДПУ». Ми не випадково звернулися до Олега Анатолійовича з даною пропозицією, адже ректор – активний учасник волейбольних баталій як у вишівській спартакіаді, так і в обласній спартакіаді працівників освіти.
     
     
    Згідно регламенту Федерації волейболу України, у другій лізі змагається 13 команд, які поділені на дві групи за територіальним принципом: група А – «Захід» (6 команд) та група Б – «Схід» (7 команд). Ми, як представники центрального регіону України, увійшли до групи Б. Крім команди «ФФВ ЦДПУ», яка є дебютантом змагань, у другій лізі вдало виступає ще одна команда нашого міста, «Обленерго», уже четвертий рік поспіль потрапляючи до ігор плей-офф.
     
    Нашими друзями у спортивному житті і суперниками на майданчику виступатимуть вихованці ДЮСШ із Запоріжжя та Бахмута, а також студентські команди вищого училища олімпійського резерву імені героя України Сергія Бубки та національний університет біоресурсів та природокористування України (м. Київ) і найдосвідченіша команда Нікополя з одноіменною назвою.
     
    Перед початком туру додавав хвилювання той факт, що саме наш університет приймає перший тур нового сезону 2017-2018. Знаменною можна вважати дату 23 листопада 2017 року, тому що вперше за історію існування нашого вишу на факультеті фізичного виховання ЦДПУ ім. відбулося урочисте відкриття Чемпіонату України з волейболу та було проведено перший тур сезону.
     
     
    Детальнішу інформацію про проведення параду-відкриття та перебіг змагань можна отримати з архіву передачі «Світ спорту» на каналі «Кіровоград» обласного телебачення та відеозапису передачі на каналі you.tube (спорт новини за 30.11.2017). Змагання стали святковим дійством не лише для спортсменів-волейболістів та керівництва вишу, а й для спортивної спільноти міста та області. 
     
    Гостями першого туру у Кропивницькому були юні волейболісти з КДЮСШ №1 (м. Бахмут). По черзі перевіряли на міць підростаюче покоління команди-господарі (спочатку ВК «Обленерго», а потім наша команда). Обидві зустрічі пройшли за подібним сценарієм. Не вистачає ще команді гостей ігрового досвіду, тому поразки у двох іграх з рахунком 0:3. 
     
    Усі чекали на третю зустріч туру між двома місцевими командами, які вже мали в активі по одній перемозі. Питання «Хто ж схилить шальки терезів на свою користь?» залишалось відкритим. Прогнози були різними, адже на чемпіонаті області наша команда «ФФВолей» лише у п’ятій партії змогла вибороти перемогу у команди «Обленерго».
     
    Про зацікавленість місцян грою у волейбол свідчили заповнені трибуни ігрового красеня-залу факультету фізичного виховання. Разом із командою були «сьомим» гравцем президент клубу О.А. Семенюк, проректори Є.О. Клоц та С.П. Михида, декани А.Л. Турчак, О.М. Білоус, О.В.Гулай, а також завідуючі кафедрами факультету фізичного виховання С.В. Бондаренко, О.В. Шевченко, С.Г. Собко та найактивніший вболівальник команди лаборант В.В. Катаєв.
     
    Наші хлопці у присутності такої поважної глядацької аудиторії, звісно ж, хвилювалися, і це далося взнаки. У першій партії, початок якої був зовсім не нашим (табло висвічувало 0:4), ми наздогнали суперника лише в кінці першого десятку. А вже в середині партії хлопці зібралися, до того ж пішла подача у діагонального Валіхновського Владислава, команда знайшла свою гру, кінцевий рахунок першої партії – 25:16.
     
     
    У наступній партії тренери С.А. Руденко та К. К. Матришевський дали більше ігрового часу гравцям другого складу, тому рахунок говорить сам за себе 25:23. Досить добре себе виявили у цій партії догравальники – аспірант Богдан Зіненко та новачок команди – гравець ДЮСШ №3 Антон Матвєєв.
     
     
    Третя партія у волейболі завжди переломна: «Обленерго» потрібно було зачіпатись за перемогу, а «ФФВ ЦДПУ» закінчувати гру з розгромним рахунком. Уже на початку партії було помітно, що наші візаві почали програвати студентам у швидкості та витривалості, та ще й гра пішла на подачі в Олександра Поповича, на скиданнях вправнішим був Олександр Чаповський. Вразили своєю грою у нападі та захисті Дмитро Сокуренко та Роман Лисий. На прийомі помітно було нашого «ліберо» Олександра Фалєєва. У середині партії відрив досяг дев’яти пунктів, і наші хлопці дещо скинули темп гри. Студенти розслабилися з думкою, що гру вже виграно, що дало змогу енергівцям наздогнати нас. Але капітан команди магістрант Олександр Забілястий точними двома передачами довів гру до логічного завершення 25:22, тож загальний рахунок гри – 3:0 на користь «ФФВ ЦДПУ».
     
     
    У гру також активно включалися гравці першого темпу Едуард Савчук та студент-магістрант факультету іноземних мов Андрій Троцький.
    Після першого туру команда «ФФВ ЦДПУ» зайняла верхній рядок таблиці у групі серед сімох команд групи Б. У наступному турі, який відбудеться у м. Бахмут, ми зустрінемося з нашими переслідувачами у турнірній таблиці ВК «Нікополь» та командою Вищого училища олімпійського резерву імені героя України Сергія Бубки. 
     
     
    Для глядачів та шанувальників волейболу нашої області є приємна новина: третій тур другої ліги України також пройде у Кропивницькому. До нас завітають команди Національного університету біоресурсів та природокористування України (м. Київ) та «ДЮСШ-Орбіта» ( м. Запоріжжя).
    Більш детальнішу інформацію про склади та турнірне становище команд можна отримувати з інтернет-ресурсу : fvu.in.ua.
    Тож вболіваємо за наших!
     
    Сергій Руденко
     
    Нагадаємо: «Зірка» не перемогла, але й не програла