Студентам льотної академії подарували майже новенький конфіскований літак

  • 6 груд. 2017 15:16
  • 1450
    • Новина Студентам льотної академії подарували майже новенький конфіскований літак Ранкове місто. Кропивницький
    Перелітний конфіскат
    Студентам льотної академії подарували майже новенький конфіскований літак, але запускати в повітря його не будуть
     
          
    20 листопада ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України передало абсолютно безкоштовно Кіровоградській льотній академії Національного авіаційного університету літак Як–40, конфіскований в дохід держави та нереалізований у ході відкритих торгів через платформу OpenMarket. Про це повідомляє прес–служба Міністерства юстиції України.
     
    «За часів минулої влади такі лоти, як цей, які не знаходили свого покупця, просто «розчинялися у повітрі». Запустивши систему електронних торгів арештованим майном, ми забезпечили відкритий доступ до торгів для всіх громадян та на законодавчому рівні передбачили, що непродані лоти можуть бути безоплатно передані армії, навчальним закладам, дитячим будинкам, лікарням та іншим соціальним закладам»,
     
     — зазначив заступник міністра юстиції Гія Гецадзе.
     
     
    Він наголосив: майно, конфісковане на користь держави і непродане з аукціону, має йти на благо держави, служити в інтересах всіх громадян.
     
    «Не маю сумніву, що Кіровоградська льотна академія зможе ефективно розпорядитися даним подарунком», — додав заступник міністра юстиції.
     
    Щоб дізнатися, наскільки необхідний кропивницькій академії новенький крилатий подарунок, на якому, до речі, колись літало керівництво Югославії, ми намагалися зателефонувати директору льотної академії Сергію Недільку.  Керівник закладу в коментарі журналістам “Первой городской” відмовив, мотивуючи зайнятістю. Втім інформацію нам вдалось отримати від речниці навчального закладу Олени Ковальової. Вона повідомила, що літак найближчим часом має прибути до Кропивницького, а зараз міркують над способом його транспортування.
     
    — Наразі ми вирішуємо питання про перекидання літака до Кропивницького. Планується його транспортувати частинами, але ми не полишаємо надії, щоб його все–таки транспортувати в повітрі.
     
    Як зазначила Олена Ковальова, цей літак використовуватиметься як тренажер авіаційно–технічної бази. Як–40 в Україні зараз не літають, проте їх й досі використовують в Угорщині, Болгарії, Перу та інших країнах. Можливості щодо його підняття у повітря також розглядаються, але документи на зліт та й саме обслуговування є досить дорогим. 
     
    — Технічно літак справний, але має пройти певні огляди, після яких його матимуть право запустити в повітря… Основна мета використання —  як тренажер для курсантів інженерних спеціальностей. Такий собі працюючий макет. Студенти зможуть вивчати його конструкцію. 
     
     
    За інформацією речниці академії, на сьогодні заклад володіє 11 літаками, які призначені для навчання польотам. Окрім  використання власного парку, у разі необхідності академія звертається до інших льотних шкіл, укладаючи з ними угоди. Також літаки іноді орендують. 
     
    Світлана Барвінок   
     
    Нагадаємо: Міністр культури України нагородив кропивницькі колективи і Миколу Цуканова почесними грамотами