Газові ігри, або 50 відтінків Кіровоградгазу

  • 6 груд. 2017 17:00
  • 1641
    • Новина Газові ігри, або 50 відтінків Кіровоградгазу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулого тижня на сайті ВАТ «Кіровоградгаз» з’явилося повідомлення про наміри газопостачальника відключити основні міські котельні ДП «Кіровоградтепло», ТОВ «ЦНТІ «УНГА» та КП «Теплоенергетик» від газопостачання. Мотивуючи боргами, підприємство–постачальник виконало обіцяне. Протягом доби вони відключили від тепла сім міських котелень. 
     
    Відтак роботу припинили котельні по вулиці Металургів (забезпечує теплом 10 житлових будинків та дитсадок селища Нового), по вулиці Шатила (забезпечує теплом 18 житлових будинків та ПТУ №9), по вулиці Родимцева (забезпечує теплом 17 житлових будинків), по вулиці Робочій (забезпечує теплом два житлових будинки, дитячий садок та школу), по вулиці Хабаровській (шість житлових будинків), по вулиці Миру (відключено під тепла 23 житлових будинки, дитячий садок, школу та ПТУ №2) та котельня центральна по вулиці Академіка Корольова (забезпечує теплом 39 будинків та дитячий садок). 
     
     
    Усього по місту разом з комунальними житловими будинками і будинками ОСББ та селища Нового було відключено 115 житлових будинків, кілька шкіл, дитсадки та ПТУ.
    Ці дії громадськість не лишила без відповіді. У вівторок до керівника установи прийшли активісти та платники податків. При спробі потрапити до будівлі Кіровоградгазу прохід їм заблокували люди в зеленій військовій формі (без розпізнавальних знаків) та поліція. Після нетривалих сутичок активісти таки потрапили до приміщення. Під час штовханини одному з них було пошкоджено одяг. Однак, потрапивши до приймальні начальника ВАТ «Кіровоградгаз», вони дізналися, що на місці керівника немає. Заступниця начальника та екс–очільниця одного з підприємств–боржників КП «Теплоенергетик» Тетяна Соколенко спілкуватися з активістами відмовилася.
     
     
    Не отримавши бажаного результату, вони пішли, а після 13:00 до кабінету Олександра Гладкого вже прибули півсотні містян. Вимагали від керівника ВАТ «Кіровоградгаз» пояснень: чому людям, які сплатили за тепло, не надають гарантовані послуги? В ході спілкування між активістами, Олександром Гладким та людиною, яка представилася керівником служби безпеки підприємства, почалася бійка, яку швидко вгамували правоохоронці. Спілкуватися з людьми хазяїн кабінету не захотів 
    та запросив усіх журналістів на прес–конференцію до приміщення Кропивницького прес–клубу, під час якої Олександр Гладкий пояснив дії свого підприємства заборгованістю теплогенеруючих підприємств за останні два місяці.
     
    — Кіровоградгазом була відключена низка котелень. Наразі (28 листопада. — Авт.) керівництво міста перебуває в Києві та спілкується з постачальником газу НАК «Нафтогаз». Наскільки мені відомо, переговорний процес триває успішно, — сказав Олександр Гладкий. — Ми хочемо, щоб рівень сплати за газ дорівнював рівню його споживання. Ми не говоримо про реструктуризацію боргів минулих років, а мова про борги поточні.
     
    Щодо заборони Кабінету Міністрів відключати теплогенеруючі підприємства від газопостачання в опалювальний період він пояснив таке:
    — Ми належимо до сфери газопостачання. Ми не є теплогенеруючим підприємством. Ми працюємо у своєму правовому полі і за законом, який написаний для нас… Я керуюсь законами про ринок газу та кодексом газорозподільчих систем, який роз’яснює, у яких випадках оператор може відключити об’єкт від газопостачання.
     
     
    Під час прес-конференції Олександр Гладкий пові-домив, що на котельні поступово надходить газ. Що 
    стало «зеленим світлом» у вирішенні цього питання, він не сказав, а натякнув лише: «Є певні позитивні домовленості (влади та постачальника газу) про те, що проблеми з боргами  вирішуватимуться… Далі коментувати не можу».
    Відповідаючи на запитання журналістів, Олександр Гладкий також зазначив, що відповідальність за відключення газу він бере на себе.
     
    — Як керівник підприємства я несу повну відповідальність за те, що там відбувається, — пояснив він. 
     
     
    На запитання, чи будуть повторні відключення, зауважив, що ситуація нормалізувалася, проте якщо буде потрібно, то перекрити газ можуть коли завгодно.
     
    Дмитро Семенюк 
     
    Нагадаємо: В кабінеті керівника ПАТ "Кіровоградгаз" сталася бійка (ФОТО)
     
    «Кіровоградгаз» знову погрожує відключити котельні підприємству «Кіровоградтепло»