Як в Україні відбувається монетизація субсидій?

  • 30 лист. 2017 13:35
  • 1135
    • Новина Як в Україні відбувається монетизація субсидій? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Заохочення для ощадливих
     
    У жовтні в Україні розпочався новий опалювальний сезон. Родини, які одержують субсидії, повинні були отримати автоматичний перерахунок виплат, а найбільш заощадливі ­– навіть премії. З 2 листопада уряд почав виплачувати гроші за невикористані обсяги субсидії у минулому опалювальному сезоні. Монетизація субсидій відбувається в Україні вперше і повинна стати поштовхом до нової системи оплати субсидій «живими» коштами. Центр громадського моніторингу та контролю дослідив, що треба знати про зміни в системі субсидування.
     
    Від економії до заробітку
     
    За даними Міністерства соціальної політики, субсидії в Україні отримують 7,4 млн сімей. Фактично, на допомогу від держави може сподіватися будь-яка українська родина, якщо її комунальні витрати перевищують 15% щомісячного сукупного доходу. Це стосується як власників квартир, так і тих, хто орендує житло на підставі договору найму. Наприклад, якщо дохід родини складає 7 тисяч грн. на місяць, а комунальні витрати близько 2,5 тисяч, у разі оформлення субсидії сім’я сплачуватиме за комуналку всього 800 грн., решту заплатить держава. Щоб оформити субсидію, не потрібно звертатись за довідками в ЖЕК, міськсвітло чи облгаз, необхідно лише заповнити заяву та декларацію про доходи.
     
    Загальновідомо, що субсидія розраховується, з огляду на соціальні норми на кожну особу, окремо в опалювальний сезон і окремо в літній період. Однак мало хто знає, що ощадливе використання енергоносіїв у межах субсидії може бути фінансово вигідним. У листопаді цього року 1,5 млн. українських сімей, які заощадили на субсидіях минулого опалювального сезону, отримають грошову компенсацію. Скажімо, якщо родина мала субсидію на 700 куб. м газу на місяць, а використала 400-450 куб. м, різницю можна отримати готівкою. За інформацією міністерства соціальної політики, вартість виплат за зекономлені енергоресурси складає: до 135 гривень за 150 кіловат електрики, до 700 гривень за 100 куб. м газу. Загалом у державному бюджеті на ці виплати передбачено 1,2 млрд гривень. У Мінсоцполітики зауважують, що інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати самостійно у платіжці або звернутись до постачальника газу чи електроенергії.
     
    Для того щоб отримати кошти, заощадливі родини повинні мати відкритий рахунок у банку і подати заяву в управління соціального захисту. Ті, хто встиг подати заяву до першого листопада, отримають виплати за економію у попередньому опалювальному сезоні вже до 15 числа цього місяця. За словами віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, поки що це пілотний проект, який стимулюватиме населення до економії і надалі.
     
    За словами експертів, монетизація субсидій покликана не лише заохотити людей розумно споживати газ та електрику, а й активніше використовувати енергоефективні технології. Зокрема, утеплити будинки або замінити лампочки на енергоощадні.
     
    «Монетизація субсидій – це спосіб заохотити людей заощаджувати тепло. Якщо людина зекономила – їй виплатять частину цих коштів, щоб вона в подальшому удосконалювала енергоспоживання у власній оселі, щоб крок за кроком і рік за роком скорочувати енергоспоживання», – зауважив президент Петро Порошенко під час робочого візиту на Івано-Франківщину.
     
    Три рівні монетизації
     
    Спроба виплат субсидії грошима реалізується в Україні вперше, проте може стати першим кроком до нового механізму виплат у цілому. Міжнародні експерти вже давно зазначають, що українська держава фінансує соціальні витрати неадресно і несистемно.  Тож міністерство фінансів розробило план поетапного переходу на грошові розрахунки за субсидіями. Перший етап включатиме монетизацію виплат на рівні підприємств-надавачів послуг, другий – створення єдиного реєстру субсидантів і їхню верифікацію, а  на третьому – споживачі почнуть отримувати субсидії у грошовому еквіваленті.
     
    «Монетизація субсидій на рівні споживача дає йому змогу скоротити витрати і «злізти з голки державної підтримки». Мотивацією до витрати коштів саме на енергоефективні заходи стане нестабільність українських реалій та обсягів соціальних норм. Адже сьогодні ти субсидент – а завтра вже ні. Один раз модернізувавши своє житло, ти зменшуєш рахунки і оплату надовго», – пояснює аналітик ГО «Український центр європейської політики» Дмитро Науменко.
     
    За словами заступника міністра фінансів Сергія Марченка, зараз Україна займається лише підготовкою до першого етапу. Механізм монетизації субсидій для підприємств буде запущений 1 січня 2018 року. Метою цих змін є перехід на прозорі і своєчасні розрахунки грошима за субсидіями між державою і виконавцями послуг.
     
    «Сьогодні ми ухвалюємо рішення про перехід на нову систему оплати субсидій «живими» коштами за фактично спожиті послуги, а не на підставі розрахованих субсидій за соціальними нормами. Це усуне всі можливі зловживання при розрахунку за субсидіями», – наголосив міністр фінансів Олександр Данилюк в ході засідання уряду 8 листопада.
     
    За прогнозами експертів, виплата субсидій готівкою почнеться не раніше, ніж через 2-3 роки. До цього необхідно налагодити багато процесів: від створення єдиних реєстрів до злагоджених систем розрахунку виплат. Однак головне, що країна нарешті розпочала масштабні зміни в енергетичному секторі.
     
     
    За останні роки Україна змогла на третину скоротити споживання енергоресурсів. Але це не межа. Важливо, щоб люди переконалися, – економити вигідно. Утеплити будинок до зими, замінити старий газовий котел на ефективніший, встановити лічильник на воду чи опалення – це не лише можливості заощаджувати у майбутньому, а маленькі кроки до будівництва енергоефективної держави.