Острівець природи посеред бетону

  • 26 лист. 2017 10:55
  • 1348
    • Новина Острівець природи посеред бетону Ранкове місто. Кропивницький
                 
     
    Подекуди в Кропивницькому можна побачити результати роботи ландшафтних дизайнерів. Біля цих місць завжди хочеться зупинитися й помилуватися зробленим.  
     
    Один з таких куточків, огороджений металевими парканчиками, знаходиться поруч з будівлею, яку містяни знають як Будинок природи.
    У дев’ятиповерховій споруді, під якою притулився клаптик первісної природи, знаходиться обласне управління лісового та мисливського господарства. Задум ошляхетнити прилеглу до будівлі територію належав одному з попередніх керівників управління Володимирові Єрмолаєву. Він цілком логічно міркував, що зелений куточок прикрасить дев’ятиповерхівку і нагадуватиме людям, яка установа в ньому знаходиться. 
     
    Проектів острівця природи посеред бетону було декілька. Обрали найвдаліший, який розробили Вікторія та Сергій Глоди. Нині там уже розрослися дерева, а на земляній гірці знаходяться кам’яні брили, поміж яких ростуть різноманітні рослини. Їх підібрано таким чином, щоб від ранньої весни до пізньої осені одна з них квітнула й вабила своєю красою. Між камінням та рослинами раніше були й качечки, яких туди прилаштували мисливствознавці.
     
    Автор написаного якось уранці бачив, як місцевий кіт намагався вполювати цих пташок. Він на них стрибав, торсав їх лапою, однак ті лишалися незворушними. Така витримка була б дивовижною, якби не та обставина, що качечки ті були… опудалами. Були, бо якась «добра душа» довершила котові намагання. І пташок там уже немає.
     
    Під час створення зеленого острівця авторам проекту довелося терміново вносити до нього зміни. На той період перший поверх адмінбудівлі перейшов до приватних рук. Там розмістилася аудиторська установа, вхід до якої якраз мав пролягати через «дику природу». Тому довелося розділити її навпіл. Тривалий час по обидва боки від стежини на містян навіювали пасторальну ностальгію тини, тепер же їх замінили низенькі ковані металеві паркани. 
     
    Сергій Юрченко 
    Фото автора 
     
    Нагадаємо: Зелений вандалізм по–кропивницьки. Одних покарають, а інших шукають