Оксана Забужко вперше побувала у Кропивницькому та презентувала свої нові книги (ФОТО)

  • 24 лист. 2017 12:42
  • 2155
    • Новина Оксана Забужко вперше побувала у Кропивницькому та презентувала свої нові книги (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Минулого четверга до Кропивницького вперше завітала відома українська письменниця Оксана Забужко. Літературний вечір відбувся в обласному музично-драматичному театрі імені Кропивницькому, де гостя презентувала книгу роман «Після третього дзвінка вхід до зали забороняється» та інші свої твори.

    Як зазначив один з організаторів зустрічі, голова Кропивницької організації «Просвіта» Олександр Ратушняк, такого аншлагу, як у театрі корифеїв, на заходах «Просвіти» не було десять років.

    Шлях Оксани Забужко до Кропивницького, тоді ще Кіровограда, розтягнувся на шість років. У 2011 році під час урочистостей у Каневі вона погодилась на пропозицію відвідати наше місто. Зустріч призначили на жовтень 2013 року. Однак події, що розгорнулися на Майдані, змусили відкласти візит. Зрештою, сприятливі обставини склалися в нинішньому році, й письменниця, попри щільний робочий графік, знайшла можливість завітати до Кропивницького. Вона зустрілася зі студентами та викладачами Центральноукраїнського педуніверситету імені Винниченка, журналістами, громадськими діячами та представниками інтелігенції.  

    - Я вже п’яту годину перебуваю у вашому чудовому місті, і весь цей час відчуваю провину й сором через те, що в Парижі буваю частіше, ніж у Кропивницькому, - зізналася зі сцени Оксана Забужко. – Так вийшло, що я вперше приїхала до вас, а в Парижі побувала не пам’ятаю скільки разів. Це неправильно. Це показник ненормальності нашого культурного життя.

    Цікаво, що однією з умов свого приїзду до Кіровограда – Кропивницького Забужко називала перейменування міста. Тоді, у 2013 році, ще складно було передбачити, що зміняться назви багатьох українських міст, у тому числі й Кіровограда. Однак це сталося. Письменниця з радістю відзначила, що бачить у таких моментах «пробудження до історичного життя дрімаючих українських міст, які були у пострадянському стані».

    - Ця вервиця перейменувань – народження нової самосвідомості, вмикання нових маркерів своєї ідентичності. Від першої зустрічі з кропивничанами мене всі допитують, якої я думки про перейменування Кропивницького. Для мене це прекрасний надихаючий ресурс для того, щоб ваше місто стало театральною столицею України, - повідомила Оксана Забужко.

    Ці слова присутні в залі зустріли аплодисментами.

    Учасники зустрічі мали змогу поставити гості свої запитання та отримати на них відповідь. Оксана Забужко читала уривки зі своїх творів та вільно спілкувалася з аудиторією. Після закінчення вечора в холі театру, де продавалися книги Забужко та інших українських письменників, відбулась автограф-сесія київської гості.

    Людмила Макей

    Фото: Сергій Якунін