Зелений вандалізм по–кропивницьки. Одних покарають, а інших шукають

  • 23 лист. 2017 10:36
  • 1872
    • Новина Зелений вандалізм по–кропивницьки. Одних покарають, а інших шукають Ранкове місто. Кропивницький
     
    Протягом останніх років у Кропивницькому ламають, рвуть та випилюють зелені насадження. Дихати стає все тяжче. Дерева переважно знищують за хитрою схемою. Спочатку  труять, заливши в стовбур кислоту, а потім, після його висихання, дерево зносять як всохле.
     
     Відповідальних знайти легко, бо, як правило,  це власники магазинів, яким стовбур та гілля затуляли рекламу. Щодо  кущів, то їх просто крадуть з упевненістю, що все зійде з рук. Так останніми тижнями вандали посягнули на святе. Шостого листопада, рано–вранці, невідомі викрали 16 кущів самшиту біля пам’ятника “Жертвам голодомору”. Здавалося б, що після цього випадку вони полишать це місце. Але ж ні. 
    Через десяток днів, 16 листопада вранці, зловмисники повернулися. Цього разу апетит виріс, і взяли вже 23 кущі зеленої рослини. В обох випадках на місце приїжджала поліція. 
    За цими фактами були відкриті кримінальні провадження за частиною першою статті 185 Кримінального кодексу України. 
    За зірвану капусту біля міської ради двох дівчат притягнули до відповідальності
     
    Чи реально знайти крадіїв? Як показує практика  зловмисників знайти таки реально, а притягнути до відповідальності — тим паче. Нагадаємо про випадок, що мав місце цього літа біля міської ради. Двоє дівчат 17 та 18 років викрали декоративну капусту з клумби біля міської ради. Вкрадене перебіжками доставили до центрального скверу, де збиралися заховати добро до пакета. Злочинним планам, на щастя, завадив журналіст (автор цього матеріалу), який зафіксував дії правопорушниць на відео. На запитання: “Звідки рослина?”, дівчата відповіли втечею. Після виходу новини на сайті «Утренний город» та в інших кропивницьких виданнях здійнявся неабиякий резонанс. Порушниці знайшлися за кілька днів. Замість вибачень і визнання помилок дівчата почали поводитися зухвало та розповідати, що зірваний кущ не вартий такого розголосу в ЗМІ і взагалі — це несправедливо. Цілком можливо. Але покарання, передбачене законом за вчинене правопорушення, значно несправедливіше.
     
    Покарання за зелений вандалізм. Міф чи реальність?
     
    За  інформацією керівниці сектору зв’язків з громадськістю Віталіни Бевзенко, щодо двох громадянок складено адміністративні протоколи за ст. 55 кодексу  України про адмінправопорушення, матеріали якого будуть направлені до суду. Санкцією статті передбачено покарання у вигляді копійчаного штрафу від п’яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
     
    Тож єдина зброя проти вандалізму — це небайдужість. Тільки вона врятує. Тому варто кілька разів подумати, перш ніж пройти повз, ставши свідком злочину. Треба діяти. Викликати поліцію, чітко запам’ятати прикмети злодіїв, слухати, про що говорять та як кого називають, і обов’язково зняти інцидент на фото чи відео. Далі — максимально розповсюдити відзнятий матеріал.
     
    Дмитро Семенюк