Валерій Палій: Медична реформа обурює людей

  • 22 лист. 2017 11:54
  • 1375
    • Новина Валерій Палій: Медична реформа обурює людей Ранкове місто. Кропивницький

     

    В Україні впроваджується так звана медична реформа. Одним із її етапів є створення госпітальних округів, які будуть формувати надання медичних послуг населенню на  території округу. Відбуватися це створення, за планом зверху, тобто від уряду, повинно через об’єднання, закриття, злиття, профілювання медичних закладів конкретної території. Так як згідно реформи кошти мають «ходити» за пацієнтом, то фінансування буде розподілятися на території госпітального округу.

    Медзаклади будуть мати відповідні рівні й надавати послуги в межах округу для населення, яке в ньому проживає. Постановою КМУ від листопада 2017 року №472-р затверджено перелік госпітальних округів, відповідно до якого в Кіровоградській області створено три таких округи: Олександрійський, Кропивницький і Західний.

    Маловисківський район, за цим документом, віднесено до Західного госпітального округу. Між тим цей округ об’єднує в собі вісім районів і є найбільшим за протяжністю та кількістю населених пунктів. Великі відстані, відсутність доріг, комунікацій, невраховане географічне положення не дають створити максимальну доступність до якісних медичних послуг жителям Маловисківщини. Від Малої Виски до обласного центра 67 км, а до Голованівська, де буде центр Західного округу, майже 160. Це викликає обурення  населення району, яке звикло звертатися у разі необхідності за якісною медичною допомогою до обласного центру. Такий великий за протяжністю госпітальний округ не відповідає критеріям, передбаченим у постанові КМУ від 30.11.2016 р. «Про затвердження порядку створення госпітальних округів». До того ще й не було ніякого обговорення в громадах щодо створення цих округів. 

    –  Є два варіанти вирішення даного питання, – вважає голова Маловисківської районної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Валерій ПАЛІЙ. – Перший – можна внести зміни в постанову Кабінету міністрів, створивши ще один госпітальний округ. Це б відокремило від Західного округу декілька районів, які розташовані ближче до центру області. Це було б доречно ще й з огляду на те, що за кількістю населення Кропивницький округ майже вдвічі більший, ніж два інші в області. Другий варіант – приєднати Маловисківський район до Кропивницького госпітального округу.

    «І в першому, і в другому випадку це мало б наблизити медичну допомогу до людей, а не віддаляти її, як це планується за задумом владних дядьків, що сидять у Києві», – підводить підсумок Валерій Іванович.