Кропивницькі православні вшанували пам’ять великомученика Димитрія Солунського (ФОТО)

  • 9 лист. 2017 13:50
  • 1477
    • Новина Кропивницькі православні вшанували пам’ять великомученика Димитрія Солунського (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    8 листопада Православна Церква святкувала пам’ять видатного святого Християнської Церкви – великомученика Димитрія Солунського. Він є одним з небесних покровителів православних воїнів-захисників Вітчизни, а ще, по грецькій традиції, – мерів та губернаторів. Адже сам був мером великого міста та губернатором великої провінції. Щоправда, тоді це називалося проконсул, а по-слов’янські – градоначальник.


     Його подвиг віри за Христа відбувся в 306 році


    Прибувши до Салонік, молодий мер розгорнув у місті полум’яну проповідь Євангелія: кожен мешканець знав, що на центральній площі можна почути про Христа з вуст самого градоначальника. Люди йшли за Димитрієм, бочули не лише слова, але й відчували його віру та бачили його життя, яке сааме було більш красномовним за будь-яке слово. Дуже швидко в місті згуртувалась велика християнська спільнота. Довідавшись про це, імператор, не тямлячи себе відлюті, попрямував із військом до Салонік. Димитрій, почувши про його наближення, роздав майно нужденним та молитвою підготував себе до смерті.Тим часом Максиміан, заарештувавши Димитрія, вирішив помститись християнській громаді: зібравши їх на стадіоні, він влаштував криваві гладіаторські бої, під час яких його улюбленець, германець-велетень Лій кидав мучеників на списи воїнів. Тоді один молодий християнин на ім’я Нестор (пам’ять якого звершується 9 листопада), підійшовши до в’язниці, попросив у Димитрія молитов та благословення на двобійі з Лієм. І сталося диво – юнак переміг досвідченого вбивцю-велетня. Загибель улюбленця викликала гнів імператора – Несторові відсікли голову, а Димитрія, за наказом Максиміана, було кинуто на списи.


    Але слава нового святого, зірка якого яскраво засяяла в сонмі християнських мучеників, тільки розпочиналась. Немає відомостей, чи встиг повоювати святий за життя, але після смерті він багато разів рятував Солунь – саме такою є давньослов’янська назва Салонік – від смертельної небезпеки. З’являючись у військових обладунках, зізброєю в руках, Димитрій примушував до втечі цілі армії, що оточували місто, і це ставалося тоді, коли порятунку чекати не було звідки. Слава про ці дива лунала далеко за межі його рідного міста. На Русі шанування святого розпочалося відразу після Володимирового Хрещення – вже князь Ізяслав Ярославич – у хрещенні Димитрій — в ХІ столітті збудував Димитрівський монастир, більш відомий сучасникам, як Михайлівський Золотоверхий.Святий великомученик Димитрій особливо шанувався і шанується на теренах нашої області. Декілька православних храмів названо на честь цього великого воїна.
    Наші воїни завжди вірили, що перебувають під особливим покровительством великомученика Димитрія. Від його мощей вже понад 17 століть витікає цілюще миро – речовина із надзвичайно приємним запахом. А народ і по сьогодні прикликає Димитрія на допомогу, адже знає: до таких святих Небесний Володар дослухається завжди! І саме в день вшанування пам’яті Димитрія Солунського, який є небесним покровителем мільйонного міста, на початку XIXстоліття Салоніки було звільнено від багатовікової турецької окупації.


     В цей день у соборному Благовіщенському храмі звершувалася Божественна літургія, наприкінці котрої відбулося славлення перед іконою великомученика Димитрія Солунського. Ця благодатна ікона була написана і освячена на Святій Горі Афон (Греція) для нашого храму і знаходиться в його нижній Свято-Різдва Христова церкві для молитовного поклоніння віруючими. Після, ще був відправлений молебень з акафістом святому Димитрію. А згодом разом з цією святинею клірики і церковнослужителі на чолі з настоятелем Благовіщенського храму  побували на історичному місці біля пам’ятного хрест у Фортеці Святої Єлисавети. Згадуючи почитання святого великомученика Димитрія у козацький та гетьманській Україні, там  був звершений молебень за наше місто, владу і православне воїнство. На Алеї Слави пролунала поминальна молитва за військових, котрі загинули у війні на сході України, особливо за тих, хто носив ім’я Димитрій.


    В цей святковий день священики поздоровили військослужбовців і їхніх командирів, співробітників поліції, побажали їм Божої Допомоги в служінні Вітчизні та молитовного покрову Божої Матері і великомученика Димитрія Солунського. На завершення всі охочі приклалися до образу святого Димитрія і отримали благословення помазанням освяченим єлеєм і кропленням святою водою.
                                                                     

    Паламар Олексій Каприця