Тролейбусному рухові в Кропивницькому — півстоліття

  • 9 лист. 2017 10:38
  • 1214
    • Новина Тролейбусному рухові в Кропивницькому — півстоліття Ранкове місто. Кропивницький

    Десятого жовтня в обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Кропивницького відбудуться врочистостіз нагоди 50-річчя початку тролейбусного руху в нашому місті.  

    А відкрили його 2 листопада 1967 року. Усього за шість місяців на околиці міста, де були колгоспні поля й буяла кукурудза та пшениця, побудували тролейбусне депо, а ще звели підстанції, протягнули десятки кілометрів дротів, облаштували зупинки. У перший рейс, за маршрутом № 1 «Депо — ТЕЦ» завдовжки майже 15 км, виїхав тролейбус, який керував водій Іван Міхєєв. Перших тролейбусів було близько двох десятків — вживані 5–7 річні «Київ-2» та «Київ-4», які надійшли зі столиці України.

    Нині, після передачі тролейбусного парку з оренди 26 квітня 2016 року в міську комунальну власність, тепер уже КП «Електротранс» проживає другу молодість, бо там відбувається масштабна реконструкція, кількість працівників за півтора року збільшилася зі 160 осіб до 292, а ще підприємство отримало 20 нових тролейбусів і стільки ж автобусів. Триває виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт мийки для тролейбусів та автобусів, яка багато років стояла пусткою, а також ремонт приміщення медпункту й відділу кадрів. У депо вже відремонтували 500 кв. м покрівлі, міняють вікна й почали ремонт усередині приміщення. Уже відремонтовано диспетчерський пункт підприємства, де в режимі реального часу видно місце перебування кожного транспортного засобу підприємства, а також зведено нову прохідну.

    Цьогоріч КП «Електротранс» придбало 20 опор для контактної мережі, чого не робили вже тривалий час, купило і встановило замість старих вісім нових стрілок на контактній мережі для переведення тролейбусів з однієї лінії на іншу. Провело тендер на закупівлі контактного дроту й уже очікує на його постачання.  

    Зараз на тролейбусних маршрутах № 1, 4, 9, 10 працюють 22 тролейбуси та на п’яти автобусних – 14 автобусів великої місткості. Невдовзі до них доєднаються ще один тролейбус та 6 автобусів ще на двох маршрутах.

    Юрій Сергійчук