Андрій Тесленко: Медична реформа порушує Конституцію, яка гарантує безкоштовну медицину

  • 6 лист. 2017 16:03
  • 1182
    • Новина Андрій Тесленко: Медична реформа порушує Конституцію, яка гарантує безкоштовну медицину Ранкове місто. Кропивницький

     

     На думку багатьох експертів, справжня мета реформ, які запроваджує уряд, це зменшення кількості населення України з 40 мільйонів до 20-ти. Ці цифри звучали неодноразово, але більшість людей сприймала їх як щось абсурдне. Та, здається, Верховна Рада довела: люди помилялись – парламентарії законним способом організовують природний відбір серед українців. Після впровадження медреформи, за яку проголосували 240 народних депутатів, хворі й малозабезпечені люди помруть першими. А оскільки малозабезпечених в країні більшість (про це свідчить кількість людей, які претендують на субсидії, бо не можуть сплатити рахунки за комуналку), хворіти тепер смертельно небезпечно.

    На жаль, ні депутатів, ні міністерство, яке породило цю реформу, не хвилює, що вона   порушує Конституцію, яка гарантує безкоштовну медицину. Тож тепер навряд чи можна буде додавати до назви  міністерства «охорони здоров’я».

    Уже зараз закриті й далі закриваються сільські амбулаторії, лікарні в селищах і містах. Ось на минулому тижні в Знам’янці десант із посадовців з обласного центра намагався отримати «добро» від знам’янчан на закриття лікарні, і ніякі аргументи місцевих людей і медиків не приймались до уваги. Медзаклади вже зараз, до початку дії реформи, не забезпечуються препаратами, а апаратура в багатьох з них давно застаріла.

     Скорочується обсяг допомоги в режимі швидкої допомоги. Багато медустанов просто будуть ліквідовані. Ті, хто нав’язав Україні цю реформу, повторюють: «Гроші будуть йти за пацієнтом». Та чомусь не додають, що мова йде про 58 копійок на день на пацієнта. Більшого цинізму й не вигадати! Написано: замість фіксованого фінансування лікарень і поліклінік кошти будуть виділятися для оплати лікування хворих, які звернулися за допомогою. Громадянин сам зможе вибрати лікаря або заклад, а держава оплатить йому лікування. Аналізи і лікування, прописане лікарем, також будуть оплачуватися державою. Та чомусь ініціатори реформи не додають, що сума цього «щастя» обмежена 210 гривнями на рік (ті самі 58 копійок на день). Лікуйтеся!

    І ще не факт, що в бюджети щороку будуть закладені гроші на цю статтю. І тим більше в повному обсязі. В цій реформі закладена низка проблем, завуальованих в турботу про громадян.  Варто лише порівняти 210 гривень на рік із одним аптечним чеком. Або з витратами на ліки пенсіонера чи того, кого оперують. І це тільки ліки… І ще: доля лікарень, поліклінік і навіть спеціалізованих інститутів перекладено на місцеві бюджети. Для багатьох населених пунктів це не підйомно. Так що про ремонти в лікарнях, про комфорт і тепло можна забути.

      – Не дивно, що влада досі не призначила міністра охорони здоров’я. А в.о. міністра – іноземна громадянка і мільйонерка. Тож яка в неї відповідальність перед державою? – зазначає перший заступник голови Кіровоградської обласної організації партії  ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК.