Які статки у новообраних голів ОТГ на Кіровоградщині?

  • 2 лист. 2017 16:19
  • 2511
    • Новина Які статки у новообраних голів ОТГ на Кіровоградщині? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вибори голів об’єднаних територіальних громад, що днями пройшли чи не на всій території України, зачепили і Кіровоградщину. Про це повідомляє Центр медіарозслідувань «Прозоро»
     
     Своїх керманичів на найближчі роки обирали Первозванівська, Компаніївська, Помічнянська, Тишківська, Смолінська та Катеринівська ОТГ. Імена переможців змагань за голоси виборців нехай офіційно ще не оголошені, однак відомі вже сьогодні, тож Центр медіарозслідувань «Прозоро» вирішив перевірити, чи не приховали майбутні голови громад чогось цікавого від своїх виборців.
     
    Первозванівська ОТГ
     
    Обирати голову нової Первозванівської ОТГ мали змогу жителі Калинівки, Первозванівки, Степового та Федорівки. Відносно слабка явка виборців – 51,8%, не завадила здобути перемогу Прасковії Мудрак, голові Калинівської сільради, колишньому бухгалтеру ПП «Артур», яку підтримали близько 51% жителів ОТГ, які прийшли на вибори. Цікаво, що під час виборів 2015 року пані Мудрак мала лише середню спеціальну освіту, однак за два роки змогла поєднати роботу та навчання та отримати вищу освіту.
     
    Відповідно до оприлюдненої декларації за 2016 рік, сім’я майбутньої голови ОТГ має земельні володіння у Долинівці та Калиніві. Загальна площа шести ділянок складає 18,6 гектарів. Крім того має сім’я й чималенький будинок на 97,1 м кв.
     
    Загалом за 2016 рік сім’я заробила 135,07 тисяч гривень та отримала 23,59 тисяч гривень кредитних коштів. При цьому офіційну зарплатню чоловік Прасковії Мудрак Олександр одержує на тому ж підприємстві, де раніше працювала його дружина – на ПП «Артур». Підприємство, до слова, належить голові Кіровоградської районної партійної організації Аграрної партії України Ігорю Шилу, що є депутатом Кіровоградської районної ради. Частку доходів отримує сім’я й від передачі власної землі в оренду. Орендарем при цьому виступає ТОВ «Долинівка», що належить ще одному депутату райради Вадиму Хоменку.
     
    Компаніївська ОТГ
     
    Мешканці Компаніївки та Голубіївки, що об’єднались у вищезгадану громаду, серед наявних кандидатів обрали головою ОТГ нинішнього керівника Компанїівсьої сільради Олександра Маслюкова. У 2010 році, коли Маслюков очолив сільраду, він значився членом ВО «Батьківщина», однак цього разу йшов на вибори як самовисуванець.
     
    Серед наявного у Олександра Маслюкова, його дружини та двох синів майна значаться три земельні ділянки загальною площею 1,66 га та будинок на 74 «квадрати». Варто зазначити, відповідно до поданої декларації будинок та ділянку площею 1500 м кв було придбано у 2016 році. Кожна покупка вартувала сім’ї Маслюкових по 2 тисяч гривень, що вказує на неабияких хист майбутнього голови ОТГ до комерції. Має Олександр Маслюков і автомобіль - Chevrolet niva 2006 року випуску. Загалом за минулий рік дохід сім’ї збільшився на 191 тисячу гривень.
    Дружина керівника Оксана Маслюкова також є держслужбовцем - комунального господарства Компаніївської райдержадміністрації.
     
    Помічнянська ОТГ
     
    Село та місто з однаковими назвами Помічна на вихідних також обрали собі голову громади – Миколу Антошика. Незважаючи на найнижчі показники явки виборців – 36,6%, наявних голосів вистачило, аби вирішити долю ОТГ. Попри те, що кандидат йшов на вибори самовисуванцем, його досить активно підтримував місцевий осередок БПП «Солідарність». Свого ж часу, а саме у 2010 році, свою посаду міського голови Антошик здобув разом з ВО «Батьківщина». До цього ж працював начальником Помічнянської дистанції колії Одеської залізниці.
     
    Загалом Микола Антошик теж фігура не нова, оскільки займає посаду голови Помічнянської міської ради. На відміну від своїх колег по іншим ОТГ Антошик своєї землі офіційно не має, однак може похвалитись наявністю одразу двох квартир - у Вознесенську на 64,1 м кв та Помічній на 58,6 м кв. Придбав голова ради собі й авто – минулого року став власником ЗАЗ sens 2007 року випуску. При цьому загальний рівень доходів сім’ї за рік склав 187 тисяч гривень.
     
    Тишківська ОТГ
     
    Вибором жителів Тишківки, Гаївки та Федорівки став сільській голова Тишківської сільської ради Петро Куліш. На посаді голови сільради він пропрацював з 2006 року, прийшовши до влади як член Ліберальної партії України.
     
    Майбутній голова ОТГ офіційно не має власності за межами свого села та за минулий рік задекларував три чималі земельні ділянки загальною площею 6,77 га. При чому власником найбільшого наділу – 4,77 га Куліш став лише наприкінці минулого, 2016 року, не вказавши при цьому вартість даної землі на дату набуття. Записаний на Петра Куліша і будинок площею 67 квадратних метрів.
     
    Запасся майбутній голова Тишкіської ОТГ і готівкою. Серед згаданих 37 тисяч гривень, 650 євро та 800 доларів. Зарплата ж чиновника за минулий рік склала 113,66 тисяч гривень.
     
    Смолінська ОТГ
     
    Переможцем виборчих перегонів на посаду голови ОТГ, що об’єднає Смоліне та Березівку, став Микола Мазура – голова Смолінської селищної ради. Вибір цілком зрозумілий, адже майбутній голова ОТГ керував радою ще з 2008 року, коли змінив на цій посаді «батьківщинівця» Олександра Бубнова.
     
    Володіє Микола Мазура та його дружина досить пристойними земельними угіддями – чотирма ділянками загальною площею 6,13 га на території Смоліного, Якимівки та Копанки. Має сім’я й будинок на 72,7 м кв та квартиру площею 46 м кв. Все добре у майбутнього голови громади й з транспортом. Відповідно до декларації подружжя має на вибір Mazda 626 1989-го року та Subaru Outback 2004-го. Заробила ж сім’я за минулий рік трохи більше 188 тисяч гривень. 
    Однак майбутній голова не був до кінця відвертим із виборцями. Так за даними реєстру речових прав не нерухоме майно, у липні 2015 року Микола Мазура взяв в оренду чотири земельні ділянки на території Якимівської сільради. Загальна площа орендованої землі, як для сім’ї, що не займається бізнесом, більш, ніж значна – 14,38 гектарів. Про дані землі Мазура чомусь зовсім не згадав у власній декларації.
     
    Крім того на території Смоліного у серпні 2017-го з’явилось нове підприємство – ТОВ «Укрпродсервіс-ЛТД», засновниками якого зазначені Анастасія Дячонок та Микола Мазура. Враховуючи, що адресою засновника, повного тезки майбутнього голови ОТГ, вказана Одеса, стверджувати, що це одна й та сама особа, не будемо. Однак поява у невеличкому селищі на Кіровоградщині одразу двох Микол Миколайовичів Мазурів є малоймовірною.
     
    Катеринівська ОТГ
     
    Очолити громаду, що об’єднає Обознівку, Олексіївку, Володимирівку та підпорядковані їм села, відповідно до волевиявлення мешканців має Тетяна Терещенко – нинішній секретар Обознівської сільради. Саме жителі даних територій проявили найбільшу активність на виборах - явка на дільницях склала близько 62%.
    За даними електронної декларації Тетяна Терещенко та її чоловік Сергій мають у власності дві квартири у Катеринівці, площею 60 та 38,1 квадратних метри. На додачу до квартир має подружжя і два транспортні засоби – ВАЗ 2105 1988 року та мопед Viper Active 2007 року випуску. Заробіток Терещенків також досить непоганий – 212,32 тисяч за 2016 рік.
     
    Нагадаємо: Стали відомі результати виборів  до ОТГ