Мистецький факультет педуніверситету відзначив 50-річчя

  • 30 жовт. 2017 14:30
  • 3710
    • Новина Мистецький факультет педуніверситету відзначив 50-річчя Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулої п’ятниці в актовій залі Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Винниченка зібралися викладачі та випускники мистецького (в минулому музично-педагогічного факультету), щоб відзначити 50 років від дня утворення факультету.
     
    Учасників урочистостей привітали ректор ЦДПУ імені Винниченка Олег Семенюк, декан мистецького факультету Тетяна Стратан-Артишкова, представники обласної та міської влади, численні гості. 
     
     
    Півстоліття – це привід згадати всіх, хто був причетний до становлення музично-педагогічної освіти Кіровоградщини. 
     
    1967 року на факультеті з підготовки вчителів початкових класів з ініціативи тоді ще старшого викладача Сергія Мельничука була відкрита спеціальність “Музика”. Як розповів присутній на урочистостях доктор педагогічних наук, Почесний професор університету та кафедри педагогіки дошкільної та початкової освіти Сергій Мельничук, підґрунтям для створення нового факультету було успішне існування на теренах педінституту трьох народних самодіяльних колективів: хорової капели під керуванням Семена Дорогого, танцювального ансамблю «Юність» та студентського театру. 
     
     
    - Після тріумфального виступу наших колективів на фестивалі в Києві Міністерство освіти на наше прохання відкрило в Кіровограді музично-педагогічний факультет, - розповідає Сергій Мельничук. - Мені як декану було непросто. Адже Семен Дорогой через декілька місяців переїхав до столиці. Довелося знову звертатися до міністерства, цього разу з проханням перевести на заочний відділ Одеської консерваторії Поліну Митрофанівну Ніколаєнко, Бориса Васильовичу Притулу та інших студентів, аби вони могли в нас викладати. Так організовувався факультет. Внесок, який його працівники та вихованці зробили в культуру педагогічного інституту й Кіровоградщини, неоціненний.   
     
    У різні роки факультет очолювали Віталій Омеляненко, Микола Гейченко, Ніна Огороднікова, Поліна Ніколаєнко, Ігор Заруба, Галина Дідич, Леонід Шкот, Валерій Барабаш. 
     
     
    - Заняття проходили в напівпідвальному приміщенні, - розповідає доцент Галина Дідич. – Бувало, студенти відволікалися від лекцій, щоб підкинути в грубку поліно. У всіх була величезна жага до знань. Викладачі й студенти були майже однолітками, а щонайважливіше – вони були однодумцями, закоханими в музику. Пізніше, коли музпед переїхав у новий корпус на вулиці Леніна (нині Дворцова), музика лунала з відкритих вікон зранку до ночі. Було своєрідне творче змагання студентів нашого факультету з музичним училищем, яке розташовувалося через дорогу в сусідній будівлі. Хлопці й дівчата займали чергу, щоб займатися за програмою, та готуватися до академконцертів. А які були на факультеті новорічні капусники! На них сходилося все місто, й ми переживали, що актова зала не витримає такого скупчення глядачів…
     
     
    25 серпня 2002 року музично-педагогічний факультет був реорганізований і увійшов до складу мистецького факультету.
     
    Музично-педагогічний, а сьогодні мистецький факультет залишається осередком культурного життя міста та області, - каже заступниця декана з виховної роботи Юлія Локарєва. - Його називають кузнею талантів, адже саме випускники факультету поповнюють мистецьку еліту, плідно працюють на освітянській та культурно-просвітницькій ниві.
     
    Серед відомих випускників факультету – художня керівниця Кіровоградської обласної філармонії Наталія Бондаренко, начальник управління комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Віталій Останній, народний артист України Сергій Дьомін, помічник народного депутата Віктор Заніздра, заступник голови обласної організації профспілки працівників освіти й науки України Сергій Петров, а також чимало композиторів, артистів, директорів шкіл, політиків, журналістів.
     
     
    На кращій сцені області працюють випускники музичного відділення: у камерному оркестрі “Концертіно”, академічному театрі музики, пісні та танцю “Зоряни”, ансамблі “Єлисавет-Ретро” обласної філармонії та, звісно, солісти – Ярослав Страшной, Іванна Клоц, Тетяна Яковенко, Олексій Козачинський, Артем Гасленко, Владислав Бурага, Олена Колосюк, фіналіст теле-шоу “Голос країни” Владислав Кашпуренко та інші.
     
     
    Гордість факультету - випускники, які мають значні успіхи в музично-педагогічній та науково-дослідній діяльності:
     
    український діяч культури та громадський діяч, голова Президії Всеукраїнської ради директорів шкіл естетичного виховання, кавалер ордену «За заслуги» 3 ступеня, заслужений працівник культури України, директор Київської дитячої музичної школи № 35  Олександр Шаліт;
     
    член президії ради директорів шкіл естетичного виховання Кіровоградської області, директор Знам’янської музичної школи Сергій Івасенко;
     
    заслужений працівник культури України, доцент, почесний професор університету Геннадій Бродський;
     
    завідувачі кафедрами факультету (доктори педагогічних наук, професори) Алла Растригіна, Володимир Черкасов та інші.
     
    З теплими словами привітання зверталися зі сцени до учасників зібрання колишні студенти музично-педагогічного, а нині – мистецького факультету. Пам'ять улюблених викладачів, які пішли за Межу, зал вшанував хвилиною мовчання.
     
     
    Концертну програму продовжили ансамбль струнно-смичкових інструментів «Дивосвіт» Кіровоградської музичної школи № 1 імені Генріха Нейгауза, директор Знам’янської музичної школи Сергій Івасенко, доцент кафедри вокально-хорових дисциплін та методики музичного виховання, народний артист України Сергій Дьомін, вокальний ансамбль у складі студентів мистецького факультету Олександра Воєводи, Євгена та Олексія Понзелів, Руслана Соколова, народний оркестр «Юність», жіночий вокальний ансамбль «Оріана», соліст обласної філармонії Артем Гасленко.
     
     
    Людмила Макей
     
    Бібліотека Чижевського запрошує кропивничан на презентації і виставки