Кропивничани атакують управління Пенсійного фонду й по дві години чекають у черзі на талони

  • 17 жовт. 2017 15:37
  • 2928
    • Новина Кропивничани атакують управління Пенсійного фонду й по дві години чекають у черзі на талони Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кропивницькі пенсіонери, дізнавшись про зміни в нарахуванні пенсій після підвищення виплат у жовтні, сьогодні зранку масово прийшли до Кіровоградського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області по вулиці Соборній, 4.
     
     
    Відвідувачі державної установи поскаржились журналістам «Первой городской газети» на те, що змушені по дві години вистоювати в черзі, щоб отримати талон на прийом до фахівців.
     
     
    - Я прийшла зранку і застала у коридорі Пенсійного фонду декілька десятків літній людей, - каже пенсіонерка Наталія Всеволодівна. – Всі вони скупчились у коридорі. Сісти нікуди, літні й хворі громадяни змушені по кілька годин стояти й чекати своєї черги.      
     
     
    - У коридор виходила працівниця, казала, що пенсії виплачують до 25 жовтня. Але я не знаю, на скільки мені підвищили виплати. Кажуть: чекайте, - пояснює Світлана Іванівна.
     
     
    - Я прийшов дізнатися, буде мені надбавка чи ні. Пенсію додому принесли, але без надбавки. Мене дружина послала до Пенсійного фонду, щоб я розібрався, - каже один з відвідувачів, Василь Дмитрович. 
     
     
    - Ні в газетах, ні по радіо не було жодної інформації про нові виплати. Кому дають підвищення до пенсії, кому не дають. Я з половини десятої вже дві години стою. Хоч би стільчики для людей поставили. Бабусі з ціпками так довго витримати не можуть. Ось так у нас вирішуються прості питання, - обурюється Галина Миколаївна.
     
     
    Пробираюсь крізь чергу до кабінету з написом «Єдине вікно». 
     
     
    - Не заходьте, - каже мені працівниця, яка представилась Людмилою Вікторівною. – Всі пояснення на четвертому поверсі. Тут ніяких коментарів. 
     
     
     
    Піднімаюсь на четвертий поверх, де приймає заступниця начальника управління Лідія Микитівна Мільченко. Вона, записавши назву видання, моє прізвище й номер телефону, погодилася прокоментувати ситуацію.
     
     
    - Я вам не можу давати офіційний коментар, можу тільки пояснити, - каже Лідія Мільченко. - Зараз готується програма, і кожному буде особисто надісланий лист. Там буде урахування його стажу, заробітної плати, людині буде детально розписано, як і з чого буде зроблено перерахунок. На сьогодні у нас пенсія фінансується кожен день. До 12 числа профінансували чисту заробітну плату і надбавку до неї. Сьогодні і пенсія, і надбавка йдуть одночасно. Якщо доплата менше 140 гривень, її перенесли на листопад. Фактично людина отримає дві виплати – і за жовтень, і за листопад. Якщо більше 140 гривень – все виплачується зараз. Ми робимо все, що можливо. Працює Єдине вікно, куди людина звертається особисто. Я її бачу і кажу: ось у вас такий розмір пенсії, ось така надбавка. По телефону ми консультацій не надаємо, це інформація конфіденційна, ми не маємо права її розголошувати стороннім. 
     
    - Чому черги в Єдиному вікні?
     
    - Були вихідні. У нас чергували люди. Але сьогодні дуже багато людей звертаються за компенсацією за поховання, після вихідних їх дуже багато. Після Єдиного вікна вони далі йдуть до фахівця за направленням – хто в який кабінет. Є два кабінети – 115 і 116. Всі робочі місця зайняті, їх там приймає дев’ять чоловік. Просто дуже велика черга і на кожну людину потрібен час, двома словами не обійдешся. Розумієте, люди похилого віку і кожен хоче якусь надбавку собі. 
     
    - Люди скаржаться, що навіть стільців у коридорі немає, щоб перечекати сидячи чергу.
     
    - На таку кількість людей ніхто не розраховує. У нас у коридорі стоять у два ряди стільці, можна сідати. У нас такої черги ніколи не було. Оце сьогодні перший день, коли люди прийшли після вихідних і всі хочуть знать: от скільки ж мені добавили? 
     
    - Тобто це викликано тим, що люди не знають, на скільки їм підняли пенсію?
     
    - Так. Всі хочуть знать наперед. Ті, хто вже отримали, приходять і питають: а чого сусідці більше, а мені менше? Думаю, сьогодні люди трохи розберуться і завтра вже буде менше. А так у нас практично черг і немає. Перерахунки, призначення пенсій – дуже багато людей звертається. Всі піднімаються нагору до начальників з виплат. У нас у 415 кабінеті є начальник із призначення виплати, я як заступниця начальника управління теж надаю консультації. Всі хто може, розумієте. Всі хочуть тут і зараз.
     
     
    Станом на сьогодні в області налічується 288,5 тисяч пенсіонерів. Чиновники запевняють: кожен з них отримає інформацію про зміни у пенсійних виплатах до кінця жовтня. 
     
    Людмила Макей
     
    Нагадаємо: Бюджет-2018 - очередной вызов для местного самоуправления