Звідки взялися таємничі стовпчики на вулицях Кропивницького?

  • 12 жовт. 2017 16:40
  • 2598
    • Новина Звідки взялися таємничі стовпчики на вулицях Кропивницького? Ранкове місто. Кропивницький

    Таємничі стовпчики

    Крокуючи вулицею Тараса Карпи та доходячи до будинку № 57, варто зупинитися й придивитися до округлих стовпчиків обачіч хідника, призначення яких доволі важко визначити без занурення в минувшину.

    За словами знавців давнини, стовпчикам цим уже понад сто років. І були вони раніше в нашому місці не лише за названою адресою. Навіщо ж їх ставили?

    А вкопували стовпчики перед будинками, де мешкали військові, багатії, перед громадськими установами. Зараз ці стовпчики гладенькі. А колись, кажуть, на них могли бути металеві гаки. Виготовлено стовпці із сірого граніту. Як стверджують краєзнавці, ще донедавна стояли вони в багатьох місцях Кропивницького, наводячи людей на роздуми: що ж то воно таке?..

    Виявляється, що це звичайна конов’язь, до якої нині не прив'яжеш ні мерса, ні ланоса. Тому і стоять стовпчики бездіяльно. А колись до них в’язали повіддя вістові й офіцери, коли приїздили до якогось бравого вояка. А також візники біля осель давніх крутьків та поблизу громадських місць — театру, земського зібрання чи суду. Там «паркувалися» десятки екіпажів.

    Про можливе сучасне застосування ретро-стовпчиків серед мешканців міста точаться жваві дискусії. Висунуто кілька пропозицій: викопати їх і поставити поруч зі скіфськими фігурами, викопати й використовувати на дорогах як засіб проти любителів швидкої їзди, закопати ще глибше і влаштовувати змагання зі стрибків — із стовпчика на стовпчик, як робив це на пеньках у Межигір’ї наш президент-утікач, або викопати і продати в Італію на виготовлення гранітних сувенірів.

    Наразі полеміка триває. Та поки не вирішено їхню подальшу долю, маємо змогу бачити щодня в місті не реставровану, а справжнісіньку автентичну старовину — гранітні стовпчики з минулого. 

    Юрій Сергійчук

    Фото автора

    Нагадуємо: Один «парубок» серед гурту «дівчат»