Поради кропивницьким туристам, як дістатися Женецького водоспаду

  • 6 жовт. 2017 18:01
  • 2237
    • Новина Поради кропивницьким туристам, як дістатися Женецького водоспаду Ранкове місто. Кропивницький
    Продовження. Початок: Як кропивничанам дешево піднятися на Говерлу
     
    Перебуваючи на відпочинку в місті Яремче Івано–Франківської області, туристи плавно занурюються в графік подорожей. Іноді часові рамки відпустки піджимають, і потрібно за короткий час відвідати якомога більше місцин. В цій публікації ми розкажемо, як дешево дістатися до водоспаду Гук та безкоштовно зійти на гору Хом’як за один день.
     
    До поїздки треба ретельно готуватися. З собою необхідно взяти аптечку, теплий одяг, воду, харчі та солодощі, дощовики та захист від води для мобільного телефону (пакети або спеціальні чохли). Одягати потрібно закрите, бажано спортивне взуття та одяг. Обов’язковою також є кепка або інший головний убір.
     
     
    Подорож починається від автовокзалу Яремче близько восьмої години ранку. Сісти потрібно на автобус, що рухається в напрямку Ворохти. Водію сповіщаєте, що вам треба до ресторану «Три підкови» на в’їзді до населеного пункту Татарів. До нього від Яремче їхати близько 25–30 хвилин. Вартість поїздки — близько 15 гривень. Від ресторану прямуємо до канатного мосту, який знаходиться неподалік ресторану. Зробивши кілька знімків на мосту, перейшовши його, ви побачите вказівники до урочища Женець та Женецького водоспаду (Гук). Рухаючись ними, натрапите на КПП до урочища. Там з туристів просять близько 30 гривень за вхід, але деякі люди, щоб заощадити, користуються доріжкою, що розміщена позаду КПП. Пройшовши цим шляхом близько 50 метрів, зможете перейти на основну дорогу безкоштовно. Далі близько восьми кілометрів пішки, або попутками по прямій дорозі. Крокуючи маршрутом, обов’язково запам’ятайте місце знаходження КПП вбік від вашого шляху (від нього починається підйом на Хом’як). Подейкують, що неподалік КПП  знаходиться дача колишнього президента України Віктора Ющенка. 
     
     
    Відвідавши водоспад та зробивши знімки, треба повернутися до зазначеного  КПП та почати підйом на гору. Піднімаючись звідси, ви також не втратите свої кошти.  Для підйому радимо взяти дві палиці, бо підніматися треба буде по крутій дорозі. Піднявшись по лісистому підйому, ви вийдете на галявини, де росте поле чорниць. В зв’язку з тим, що цей шлях не користується популярністю у туристів, ймовірно, через складність, їх там росте чимало і трапляється змога не лише наїстися ягід, а ще й назбирати їх з собою.
    Далі починається підйом на саму гору. Зазначимо, що там треба бути як ніколи  уважними. Підйом на цій ділянці дуже небезпечний. Ступаючи на каміння, потрібно переконатися, чи воно не хитке. Здійснювати сходження бажано, схиляючись вниз, щоб краще тримати рівновагу. 
     
     
    А нагорі вас чекає одна з найгарніших вершин Карпат, що знаходиться на 1 542 метрів над рівнем моря. Якщо порівнювати цей підйом з найвищою точкою українських Карпат, то підйом на гору Говерлу може здатись легкою прогулянкою. 
    Спускатись радимо легшим шляхом. Темп треба тримати прискорений, аби встигнути на автобус. Останній транспорт з Ворохти на Яремче від’їжджає о 20–й годині. Якщо спізнились, то добиратись доведеться попутками, або селитися в придорожніх готелях. Наша компанія, спустившись з гори, майже одразу зупинила велику фуру та проїхалася до Яремче безкоштовно, отримавши при цьому купу вражень. 
     
     
    Загалом на поїздку з компанією (чотири людини) ми витратили 60 гривень (вартість квитків до початкової точки). Якщо ви скористаєтесь послугами туристичних операторів, ця сума буде значно вищою.
     
    Дмитро Семенюк