Кому у Кропивницькому профінансують встановлення автономного опалення?

  • 6 жовт. 2017 10:27
  • 2756
    • Новина Кому у Кропивницькому профінансують встановлення автономного опалення? Ранкове місто. Кропивницький
    Підключення автономок у квартирах кропивничан частково профінансують з бюджету, про це повідомляє Центр медіарозслідувань ПРОЗОРО
     
    На сайті міської ради Кропивницького з'явився проект Програми оптимізації системи теплопостачання на 2017-2018 роки. Згідно документу, планується виділити близько 4,7 млн грн. на відключення квартир кропивничан від центрального опалення, інформує Центр медіарозслідувань "Прозоро".
     
    Головною метою програми, йдеться в проекті рішення, є оптимізація централізованої системи теплопостачання шляхом відключення від неї житлових будинків, де використання центрального опалення є недоцільним. Таких Головне управління ЖКГ налічило 95 будинків, що планують відключити від тепломереж до кінця 2018 року. У таких багатоповерхівках індивідуального опалення не мають від 1 до 12 квартир.
     
    У міській раді вважають, що власники таких квартир не в змозі за власний кошт перейти на автономки. 
     
     "Проведений аналіз показав, що основна частина власників квартир, які користуються послугами системи центрального опалення (СЦО) в багатоквартирних житлових будинках, в яких подальша експлуатація СЦО визнана недоцільною, відносяться до соціально вразливих верств населення, які не мають достатньо коштів на повне покриття витрат із встановлення систем індивідуального опалення", - йдеться в тексті програми.
     
    Часткову компенсацію з міського бюджету планують запровадити вже цього року. Її надаватимуть тільки мешканцям багатоповерхівок, де подальша експлуатація центрального опалення визнана недоцільною.
    Відшкодування з бюджету будуть надавати домогосподарствам, у яких місячний дохід на одного члена не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого чинним законодавством на момент подання заяви на участь у Програмі, або домогосподарствам, яким надаються пільги при сплаті за житлово-комунальні послуги чи призначено житлову субсидію. 
     
     Сума часткової компенсації витрат кропивничан на встановлення індивідуального опалення становитиме 50% від сплаченої власником квартири суми, але не більше:
     
    - для однокімнатної квартири – 17 000 грн.;
    - для двокімнатної квартири – 19 500 грн.;
    - для трикімнатної квартири та з більшою кількістю кімнат – 22 700 грн.;
    - для чотирикімнатної квартири – 25 200 грн.;
    - для п'ятикімнатної квартири – 27 700 грн.
    Кошти будуть перераховуватись на банківський рахунок. 
     
     Для отримання компенсації необхідно буде написати заяву на участь у Програмі, яку розглядатимуть у міській раді протягом 10 днів з моменту реєстрації. Питання відключення від центрального опалення тієї чи іншої квартири розглядатиме Міжвідомча комісія для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання. Після отримання дозволу і встановлення індивідуального опалення власник або наймач квартири подасть пакет документів і зможе отримати компенсацію.
     
     Відзначимо, що наразі Програма є лише проектом і має бути обговорена на всіх депутатських комісіях, а згодом затверджена рішенням сесії міської ради.
    Нагадаємо, "Кіровоградтепло" розпочало опалення Будинку дитини.