У новому перинатальному центрі Кропивницького жінок оперують на іржавих операційних столах

  • 24 вер. 2017 09:07
  • 3976
    • Новина У новому перинатальному центрі Кропивницького жінок оперують на іржавих операційних столах Ранкове місто. Кропивницький
              
    З перерізаням стрічок та іншим традиційним пафосом у Кропивницькому відкрили міський пологовий будинок з функціями перинатального центру другого рівня. До заходу долучилися перші особи міста й області. Після необхідних “дифірамбів” журналістів запросили оглянути відремонтовані приміщення та, як завжди, пофотографувати позуючих на фоні новопридбаного обладнання посадовців.
     
    Загальна вартість нового матеріально–технічного оснащення складає 4,7 млн. грн. За ці кошти придбано апарат ультразвукової діагностики преміум–класу, кольпоскопи, аналізатор біохімічний напівавтоматичний, апарати штучної вентиляції легенів для дорослих та новонароджених, концентратори кисню, фетальні монітори, монітори пацієнта, шприцеві насоси, відсмоктувач, аналізатор гіперебілірубінемії, лампа фототерапії для новонароджених, пересувний рентгенологічний апарат для новонароджених з вертикальною стійкою.
    На фоні новопридбань, звісно, лишилось і старе обладнання. Зокрема, увагу журналістів привернули операційні столи в залі відділення оперативної гінекології. На деталях збоку стола неозброєним оком було помітно облізлу фарбу та іржу. На перший погляд може здатися, що не така вже й серйозна проблема. Проте саме на цьому столі оперуються жінки, а втручання проводяться саме по ланці гінекології. Там, за словами фахівців, як і при всіх медичних втручаннях, потрібна особлива стерильність та чистота. Кожен лікар скаже, від чистоти залежить подальший стан хворої.
    Після оглядин нового перинатального центру всі пішли до актової зали. Там присутнім показали відео–нарізку, присвячену проведенню прекрасного ремонту. Знову виступили чиновники. Серед заходів привернули увагу представники Всеукраїнської асоціації “організації інфекційного контролю”. До Кропивницького контролери завітали, щоб вручити таблички в рамках проекту “Чиста лікарня — безпечна для пацієнта”, мета якого, за інформацією ведучої заходу, нормалізувати систему гігієни в медичних установах.
    — Нас запрошують. Разом з вами (лікарями) проводимо аудит, даємо рекомендації, якщо це потрібно, проводимо лекції, семінари та тренінги, після чого нагороджуємо заклад відповідною табличкою, яка повідомляє про чистоту та безпечність… Ця заслуга не однієї людини, а всього колективу. Сьогодні ви входите до статусу «Чисто та безпечно», — виступила перед нагородженням представниця організації, спеціаліст з інфекційного контролю Людмила Зубченко.
    Після церемонії нагородження табличками в коментарі журналісту газети “Первая городская” спеціаліст цієї організації, оглядаючи фотографії іржавих столів закладу, підтвердила, що таке в медичних установах, а особливо в операційній, категорично неприпустимо.
    — Іржа за санітарними нормами не дозволяється в медичних установах. В тих лікувальних відділеннях, в яких ми проводили аудит, такого не було. Ще раз зазначу, подібне не дозволяється в лікувальних закладах, — запевнила спеціаліст з інфекційного контролю Людмила Зубченко.
    Вона також наголосила, що їхня організація давала такі табличку виключно на відділення з ідеальною чистотою. Операційні з іржавими столами вони в закладі не бачили.
    І справді, під час заходу було нагороджено чотири відділення:  родильне відділення з індивідуальними родильними залами, акушерське відділення сумісного перебування матері та дитини, відділення для новонароджених №1 та №2.
    Головний лікар закладу Людмила Романів у коментарі пояснила, що ці столи німецької якості та набагато кращі за ті, що пропонує вітчизняний виробник. До того ж операційне обладнання коштує чимало, але про покупку нових столів все ж міркують.
    — Операційні столи сьогодні дорогі. Цей стіл дуже зручний. Він ще зі старих моделей, які  надійні. До нас він прийшов як гуманітарна допомога із Німеччини. Ми купували і вітчизняні столи, але вони недовготривалі, — розповіла головний лікар міського пологового будинку з функціями перинатального центру Людмила Романів.
    Лікарка зазначила, що іржу на операційних столах деактивують спеціальним розчином. Думку щодо реставрації обладнання керівниця не висловила.
     
    Очільниця управління охорони здоров’я Кропивницького Оксана Макарук розповіла: обладнання, — розміщене в операційних, перебуває в нормальному стані. Закупка нового не на часі, тому що є більш нагальні питання, тому купляти нове немає сенсу. Столи, що є на балансі лікарні, абсолютно придатні для використання і їх списання рівноцінно злочину.
    — У нас все зараз поновлюється, але визначаються першочергові, більш нагальні питання, бо бюджет невеликий. Те обладнання, яке наразі в нормальному стані та придатне до використання й технічно не зносило свій ресурс, ми його не списуємо та не викидаємо, — зазначила Оксана Макарук.
    Аби почути експертну думку щодо ситуації, ми звернулися за коментарем до головного спеціаліста Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галини Сабадаш. Вона частково підтримала та заперечила слова і очільниці перинатального центру і начальниці ОЗ міста. Головний спеціаліст Держпродспоживслужби рекомендувала лікарям провести негайну реставрацію обладнання або його заміну.
    — Однозначно потрібно замінити, або провести його реставрацію. Це не допускається. Якщо вже така ситуація трапилася, то, як мінімум, потрібного столи ретельно обробляти дезинфікуючими препаратами, — повідомила Галина Сабадаш.
    Також вона додала, що іржа на медичному обладнанні виникає, як правило, після користування дезинфікатором. Цей процес відбуваєтся досить швидко.
    — Відомо, що препарати для дезинфекції дуже швидко викликають корозію, тому, якщо часто обробляти, вона обов’язково з’явиться. Це якщо столи виготовлені не зі спеціального металу, — додала Галина Сабадаш.
    Після виходу матеріалу в ЗМІ дуже надіємось, що ситуацію виправлять. Реставрація обладнання коштує дріб’язок, а життя людини безцінне.
     
    Дмитро Семенюк