Як пройшов День міста. Позитив та негатив

  • 18 вер. 2017 13:46
  • 3165
    • Новина Як пройшов День міста. Позитив та негатив Ранкове місто. Кропивницький
     
    Ледь оговтавшись від Національного мистецького фестивалю “Кропивницький”, містяни занурились у графік заходів не менш визначної події – День міста. З новою назвою Кропивницький відзначив своє 263-річчя вдруге. Багатьох городян здивувала відсутність назви міста на плакатах з програмою заходів та у тексті на офіційних заходах. Якщо чиновники і вимовляли нову назву міста, то сценарій дійства був ретельно підчищений. Прізвище Марка Лукича від ведучих містяни не почули, а лише фрази: “наше місто”, “обласний центр” і т.п.
     
    Урочистості відбулися традиційно: промови, вручення грамот та нагород, танці, пісні та інше. Щодо частування пирогом, то цього року традицій не порушували. Солодкого 263-кілограмового велетня-красеня привезли до міської ради на спеціальному причепі. Бойова черга бажаючих скуштувати цього гіганського смаколика рознесла цю шарлотку за 15-20 хвилин. Черга також була і за крихтами, що залишилися після пирога. Дехто, переважно люди похилого віку, прийшли підготовленими. Хтось взяв великий лоточок, а хтось один або кілька пакетів. Після роздачі залишки пирога-рекордсмена можна було знайти на газонах та біля смітників, вони були розчавлені під ногами людей. У літньої пари, які пригостились двома пакетами солодкого, ми поцікавилися смаком пирога.
    - Пиріг смачний. Взяли багато, бо вдома діти. Окрім дітей, ще й онуки. Вони також хочуть скуштувати, – розповідає жінка перекладаючи шматки пирога до великого пакета.
    Підкріпившись дармовою шарлоткою, містяни поринули в напружений графік заходів. Танцювальною ходою від пам’ятника Ангелу-охоронцю кращі колективи міста пройшлися до площі Богдана Хмельницького. Участь в дійстві взяли 1500 вихованців 23 місцевих хореографічних колективів. Після данс-параду колективи розійшлися по різних святкових локація, одна з яких – вулиця Дворцова. Вона була поділена на сектори «Мистецький», «Професійний», «Міських проектів», «Студентський» та «Квартал муз». Там можна було переглянути виставки фотографій, зразки моделювання, різноманітні приготовлені власноруч ласощі, вокальні та хореографічні номери. Пройшовши вулицею, містяни мали змогу переглянути виставку товарів місцевих підприємств, що розміщувалася поблизу Ковалівського парку.
     
    Також кропивничанам запам’яталася локація на Козачому острові. Програма там була насичена активними розвагами, виставками, продажем сувенірів, фотозонами та частуваннями. Представники квартальних комітетів міста пригощали містян їжею власного виробництва. Годували, звісно, небезкоштовно. Один пиріжок з капустою там коштував 5 гривень, чотири вареники - 10 гривень. Охочі придбати цілу запечену качку могли обідніти там на 300 гривень. Любителі безкоштовно поїсти обділені також не були. Містян пригощали кандьором, в який кухарі не пожалкували тушеного м’яса, тому страва була досить смачною.
     
    Завершилося дійство концертом, що складався переважно з місцевих виконавців. Кропивничан розважали гурти Garage Band, «Ефір», UP & UP та хед-лайнер заходу гурт «Антитіла». Після завершення масовою течією люди пішли по домівках, або продовжувати свято самостійно.
     
    Про негатив. За словами начальинці дільниці КП “Благоустрій” Альони Ворони, цьогоріч сміття в місті, а особливо на його набережній було вдвічі більше, ніж торік. Люди кидали його у фонтани та біля смітників. Задовольняли природні потреби як в туалетах, так і біля них. Переважно біля… 
    - Дуже брудно. Ось приклад відсутності виховання людей: стоїть смітник, сміття накладено біля нього, а сам він напівпорожній. Набережна – це взагалі окрема розмова. Сміття, сміття і ще раз сміття. Просто всипано ним. Не діяла заборона на скляні пляшки. Їх там повно. На пантерах люди жбурляли сміття прямісінько у фонтан. Таке враження, що урн вони не бачили. Туалети просто жах. Враження складається, що у розміщенні неподалік Дворцової вбиральні люди спеціально задовольняли потребу біля них, - розповіла начальниця дільниці КП “Благоустрій” Альона Ворона.
     
    Як зазначила комунальниця, оговтуватися  від святкування Кропивницький довелося з самого рання, задіюючи спецтехніку.
     
    Дмитро Семенюк