На Кіровоградщині сучасний козак перетворив сільську оселю на осередок українського духу

  • 28 серп. 2017 14:01
  • 2163
    • Новина На Кіровоградщині сучасний козак перетворив сільську оселю на осередок українського духу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Повертаючись на вихідних зі цвинтаря, на якому похований Віктор Голий, який загинув три роки тому під Дебальцевим, заїхали до садиби його товариша Андрія.
    У мальовничому селі Дмитрівка, що на Знам’янщині, наш земляк Андрій, на прізвисько Вітер, минулого року придбав хатинку з занедбаним городом. 
     
    Чоловік перетворив стареньку літню кухню на чепурну білу хатинку, яку він побілив і старанно вималював на стінах гарні квіти. До того ж зробив надпис на стіні: "Рабів до раю не пускають". Цей вислів приписують авторству кошового отамана Запорізької Січі й усього Війська Запорозького Низового, Іванові Сірку (народився 1605). 
    До речі, не усім селянам сподобався такий вислів, господаря попросили замалювать той надпис, але наш козак стоїть на своєму. 
     
    Андрій являється сотником Бугогардівської паланки, вивчає історію і побут запорізьких козаків, досліджує і розкопує артефакти на місцях історичних боїв за участі запорожців. Разом з Віктором декілька років тому ночували на могилі славнозвісного козака-характерника Івана Сірка, щоб набратися від нього сили, але  витримали лише одну ніч - занадто сильна енергетика йде від цього поховання.
     
    А над подвір’ям патріота майорить жовто-блакитний прапор, саме так - жовта смужка зверху, а голуба - знизу. Такий прапор теж мав місце в українській історії і символізував жовтого лева на блакитному тлі. 
     
    Олена Скочко