Рай для собак та собаколюбів

  • 14 лип. 2017 20:18
  • 2910
    • Новина Рай для собак та собаколюбів Ранкове місто. Кропивницький
     
    Під Кропивницьким живуть та служать 17 чотирилапих поліцейських.
    Єдиний поліцейський кінологічний центр, що знаходиться за територією міста Кропивницького, є раєм для собаколюбів та самих собак. Там панує атмосфера любові чотирилапих до людей і навпаки. Кінолог приїжджає на роботу, і його там чекає кудлатий колега. Вибігає з вольєра і щасливий, хекаючи, несеться до інспектора. 
     
    Службових собак кінологічного центру ГУНП в Кіровоградській області майже всіх залучали до служби в зоні проведення АТО. Взагалі до роботи на мирній території чотирилапі поліцейські разом з інспекторами кінологами залучаються щодня для розслідування правопорушень, охорони громадського порядку та ін...  Про це, а також про інші аспекти існування кінологічного центру на Кіровоградщині розповів в інтерв’ю його начальник капітан Артем Матвєєв.
    — Скільки таких центрів на території області та скільки в них проживає собак? За яким фахом вони дресировані?
    — Такий кінологічний центр на всю Кіровоградську область існує один. На балансі перебуває 17 службових собак, які тут проживають. В основному у нас живуть німецькі вівчарки. Також є дві собаки породи лабрадор, одна собака породи чорний тер›єр, бельгійська вівчарка та ротвелер. Наші собаки працюють в пошукових роботах по запаховому сліду, вміють шукати вибухові пристрої і зброю та знаходять наркотичні засоби. 
    — Скільки держава виділяє на утримання собак в рік та чим харчуються службові пси?
    — Цьогоріч на утримання службових собак в цілому (ветеринарне обслуговування і годування) було виділено близько 50 тисяч гривень. Собак ми годуємо сухими кормами, крупами та мясними субпродуктами другої категорії. Нам в годуванні наших тварин дуже допомагають місцеві супермаркети, тому собаки часто їдять ковбасу, творог, кефір, молоко та інше. 
    — Як собаки допомагають поліції? Які випадки запам’яталися? 
    — З початку року працівники Кінологічного центру здійсн понад 300 виїздів. За цей період близько 250 застосувань собак сприяло вдалому розкриттю кримінальних правопорушень, з яких 9 вбивств, 4 виїзди за сигналом замінування. Також за допомогою чотирилапих вилучили близько півкілограма наркотичних речовин та розкрили інші злочини.
    Нещодавно наш пес допоміг  виявити зловмисника, який напав на сім’юпенсіонерів в Новоукраїнському районі. Застосовуючи фізичну силу та погрожуючи розправою, чоловік відібрав останні гроші у стареньких. На місце прибула поліція разом з нашим інспектором–кінологом, і собака по запаховому сліду виявив точне місцезнаходження кривдника. Чоловік був одразу затриманий та пізніше зізнався у вчиненні злочину. Пригадую багато розкриттів гучних вбивств. Було і таке, коли інспектор–кінолог заходив до будинку, де під ліжком ховався зловмисник з ножем. Дуже запам›ятався випадок, коли собака йшла 12 км по пошуковому сліду, шукаючи хвору дитину. Незважаючи на спеку й палюче сонце, дитину знайшли та повернули батькам. 
    — Чи залучалися собаки для роботи в зоні АТО? Якщо так, то для яких саме цілей?
    — Майже всі мої молодші інспектори–кінологи разом з собаками  залучалися для праці в зону проведення АТО. Деякі їздили по кілька разів, а дехто з хлопців оформлює документи і збирається їхати. Там собак залучають до пошуку зброї та вибухових речовин. Вони допомагають при обшуках у автотранспорті, а також пси вказують на сховища підозрілих предметів, пристроїв та зброї. Там розкриттів було дійсно багато. Знаходили РГД, набої, вибухові речовини: пластид, тротил та порох, а також вибухові пристрої. 
    — Як часто залучають до роботи кінологів? Чи запрошують до інших міст?
    — Фахівці–кінологи залучаються до роботи щодня. Наприклад, годину тому наш молодший інспектор виїхав на крадіжку майна, сьогодні до пошуку залучатимуть собаку. 
    Також один з інспекторів разом з кропивницькими вибухотехніками був залучений до охорони правопорядку на євробаченні. Вони проводили обстеження транспорту іноземців, шукали підозрілі предмети в аеропортах тощо. Жоден масовий захід не проходить без залучення фахівця–кінолога, який обстежує місце його проведення та прилеглу територію.
    — Чи траплялися випадки, коли під час роботи на тварин нападали, або вони були поранені?
    — Дякуючи Богу, в нас такого ще не траплялося. Дуже шкода, що історія знала такі випадки. 
    — Як на території центру відбувається догляд за поліцейськими–собаками? Хто має право з ними контактувати?
    — Всі наші собаки закріплені за кінологами. Є також людина, що займає посаду вожатого. До обов›язків цієї людини входить доглядати за собаками: варити кашу, прибирати й вигулювати тварин, якщо кінолог відсутній з поважних причин. Його обов’язки в центрі дуже складні. Якщо кінолог закріплений за однією собакою і контактує лише з нею, то до обов›язків вожатого входить контактувати з усіма собаками.
     
    Дмитро Семенюк