Європейське місто - яким йому бути?

  • 19 трав. 2017 15:11
  • 1035
    • Новина Європейське місто - яким йому бути? Ранкове місто. Кропивницький

    Дискусія відбувалась шляхом скайп-зв’язку між Кропивницьким, Львовом, Миколаєвим, Херсоном та Ніжиним Чернігівської області, участь взяли учасники Центрів євро інтеграції цих міст. Цікавинкою одразу поділилась Чернігівщина, презентувавши  історико-краєзнавчий довідник «Європейські міста Чернігівщини». Головна ідея посібника – наголос на тому, що ми не просто рухаємось до Європи – ми до неї повертаємось через віки.

    В процесі дискусії учасники обмінювались своїми думками та досвідом, у підсумку виробивши певні напрямки руху. Отже, по-перше, місто має виглядати як власна кімната. Тобто, той порядок, який кожен створює у себе вдома, має створити у себе в місті. По-друге, має бути стратегія європейського планування міст. На жаль, більшість з них продовжує хаотично забудовуватись – як МАФами, так і багатоповерхівками. По- третє, потрібні зміни як зовнішнього вигляду, так і внутрішнього наповнення. Мається на увазі свідомість мешканців та владних структур.

    Крім цього, вкрай необхідно зберегти автентичність своїх міст – в Європі це один із ключових критеріїв визнання. І, наостанок, велика увага має придилитись і селу як основному годувальнику міст.

    Топ-новиною стало повідомлення знову ж таки з Чернігівщини, де в обласному центрі пам’ятник Богданові Хмельницькому розвернули на 180 градусів – тобто спиною до Росії.

    У підсумку всі учасники домовились періодично виходити на зв’язок та хизуватись своїми здобутками – свого роду єврозмагання. Чом би й ні?

    Максим Гуцалюк