У Кропивницькому відкрилась художня виставка Охапкіна «Святі у вишиванках»(фото)

  • 20 бер. 2017 09:39
  • 5332
    • Новина У Кропивницькому відкрилась художня виставка Охапкіна «Святі у вишиванках»(фото) Ранкове місто. Кропивницький

    Божа весна у храмі

    У Кропивницькому відкрилась художня виставка Олександра Охапкіна «Святі у вишиванках». Виставка представляє собою ікони, але вони не звичайні, не канонічні. На іконах зображені  і Божа Матір, і маленький Іісус, і Андрій Первозваний – усі вбрані в українські національні костюми. З картин виступають  милі гарні жіночі і дитячі обличчя. Чи бачили ви коли-небудь Матір Божу у червоному намисті, дукатах і яскравій хустці? Кожна деталь костюму виписана дуже точно, художник розповів, що перед написанням картини вивчав народні костюми з різних регіонів України. А навколо Богоматері з Сином Божим і маки, і голуби, і мальви… Українці завжди прагнули до краси, до багатого оздоблення і ікон, і своєї оселі, і одягу. А квіти  в українській культурі – то символ любові. За звичаєм ікони завжди оздоблювали вишитими рушниками. Я бачу в цих іконах не тільки святі образи Марії і Ісуса, а й гарну українку з дитям. 

    Чи бачили ви коли-небудь Матір Божу у червоному намисті, дукатах і яскравій хустці? Обличчя на іконах нагадує риси дружини художника – Лариси, яка по життю йде завжди поруч і є його Музою.

    Існує традиція перед малюванням чи вишиванням ікони отримати благословення, пройти певну підготовку, ритуал. Олександр Охапкін розповідає, що ніякої особливої підготовки не проходить, а розмовляє з Богом на рівні відчуттів. Митець творить для того, щоб людині щось запало в душу, щоб навкруги стало краще, викликати революцію у свідомості людей.

    Такі ікони намальовані не для храмів і церков, а для дому, тому називаються вони домашніми.

    Художник живе і працює в Олександрії, викладає в Олександрійській художній школі. Протягом життя створив близько тисячі робіт, це і картини, і ікони, і розписи в храмах, в тому числі і церкву на Лелеківці.

    В його творах талановито поєднуються  традиційні техніки стародавнього іконопису і сучасного виконання, такий стиль називають творчою іконою, поставлену на національну основу. Мистецтвознавці називають творчість Охапкіна «релігійною поезією у фарбах» Олександр Ігорович єдиний серед художників, який працює у такому стилі, називає його необароко.

    Працівники місцевих музеїв і власник галереї Микола Цуканов привітали Олександра Охапкіна з недавнім ювілеєм, з відкриттям виставки, а Станіслав Ямчуков від Центральноукраїнського видавництва подарував художнику книгу «Історичний календар» нашого міста. Тож ми вдячні Олександру Ігоровичу за поширення української культури, чекаємо у Кропивницькому з новими роботами.