Хор з Кропивницького став переможцем конкурсу хорів у Києві

  • 29 лист. 2016 12:36
  • 1095
    • Новина Хор з Кропивницького став переможцем конкурсу хорів у Києві Ранкове місто. Кропивницький
     
    Хор кропивницької музичної школи №2 став володарем Першої премії конкурсу хорів імені Бортянського у Києві
    Постать Дмитра Бортнянського – славетного співвітчизника, видатного композитора посідає особливе місце в історії української культури, адже своєю творчістю він зумів підняти національне музичне мистецтво на загальноєвропейський рівень.
     
    Хор старших класів «Согласіє» комунального закладу Музичної школи №2 імені Мейтуса у Кропивницькому  став безперечним переможцем, володарем  Першої премії та 5 спеціальних премій одного з найпрестижніших мистецьких конкурсів - V Міжнародного конкурсу  хорів та вокальних ансамблів імені Д. Бортнянського, який проходив у Києві з 24 по 27 листопада. 
    Журі ювілейного конкурсу  очолив ректор Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського  доктор мистецтвознавства, професор, народний артист України В.І.Рожок. 
    У складі журі:
     І.Лаурешене (Литва) - професор кафедри сольного співу Литовської академії музики та театру;
     Л.В.Дичко – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, композитор, народна артистка України;
     М.В.Лисенко – художній керівник та диригент Державного академічного естрадно-симфонічного оркестру України, заслужений діяч мистецтв України;
    Ю.Пучко-Колесник – заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри хорового диригування Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського;
     І.Парфентьєва – доцент кафедри музичного мистецтва Миколаївського національного університету імені В.Сухомлинського;
    С.М.Сухомлинова - президент Міжнародного благодійного фонду «ВІВАТ АРТ», заслужений діяч мистецтв України. 
    У конкурсі взяли участь колективи з Києва, Івано-Франківська, Кам’янець-Подільського, Білої Церкви, Рівного, Житомира, Миколаєва, Мелітополя, Запоріжжя. Конкурсна програма складалася із двох турів, надзвичайно складним було вивчення та хорове прочитання обов’язкових творів Д.Бортнянського, композиторів зарубіжної класики, творів сучасних українських композиторів, з чим наш хоровий колектив успішно впорався. 
    - Підготовлена складна програма - хоровий концерт Д.Бортнянського, твір Ф.Мендельсона-Бартольді, українська народна пісня в обробці І. Гайденка «Іди, іди дощику», - відзначила директор музичної школи Валентина Ревенко. -  Вперше долучився до роботи з хоровим колективом молодий, але вже знаний хореограф Є.В. Похиленко, що змогло розширити сучасні можливості сприйняття програми.
    Хор старших класів «Согласіє» (керівник Наталя Корсунова-Трибіненко, концертмейстери Оксана Бормінцева та Олександр Сербін), змагаючись із зразковими дитячими хоровими колективами України,  став безперечним лідером конкурсу у номінації «Академічний вокал-молодша група» та  його відкриттям.   
    Журі відзначило конкурсну програму колективу І премією та нагородило спеціальною премією «За краще виконання твору Бортнянського». 
    Спеціальною премією Національної спілки композиторів України відзначено оригінальне виконання твору українського композитора І. Гайденка.
    Спеціальною премією відзначила хор «Согласіє»  Національна музична академія України ім. П.І.Чайковського – це сертифікат на концертний виступ в одне відділення на  Міжнародній Хоровій Пасхальній Асамблеї – 2017. 
    Хор отримав також офіційне запрошення на участь у Міжнародному мистецькому форумі «Бортнянський-Фест» на батьківщині Д.Бортнянського у Глухові.
    Від композитора Лесі Дичко отримано спеціальний подарунок та запрошення на  виконання хорової кантати « Червона калина»  у її авторському концерті. 
    - «Согласіє» - прекрасний, надзвичайно перспективний колектив. Маємо надію на зустріч у Києві наступного року. Ви маєте право та чудову можливість  презентувати хорове мистецтво свого краю на престижних хорових форумах України та зарубіжжя, підкреслив  голова  журі Володимир Рожок.
    - Мене вразила єдність виконання та сценічного образу колективу, напрочуд зріла творча майстерність юних учасників хору «Согласіє». Браво,  «Согласіє»!, - слова члена журі  Юлії Пучко-Колесник.
    - Прекрасне прочитання твору Бортнянського, оригінальність у відтворенні твору українського композитора Гайденка, чудовий диригент. Ви- найкращі, - наголосила член журі Леся Дичко.
    У складі хору «Согласіє» -  46 дівчаток і хлопчиків від 11 до 16 років, вокалісти, інструменталісти, діти, залюблені у музику та хоровий спів.  Це майбутня мистецька еліта нашого міста, області і всієї держави. 
    Участь хору «Согласіє» в V Міжнародному конкурсі  хорів та вокальних ансамблів імені Д. Бортнянського стала можливою та відбулася за підтримки:
    Кіровоградської обласної державної адміністрації та особисто його голови С.А.Кузьменка, Кіровоградської міської ради та особисто міського голови А.П.Райковича, 
    голови наглядової ради  ПАТ «Радій» Є.С.Бахмача, настоятеля  храму УПЦ Є.Назаренка,  за що їм щиро вдячні учні, викладачі та батьки  музичної школи №2 ім.Ю.С Мейтуса.
    Пише сайт міськради.