Селянам Кіровоградщини обіцяють компенсувати збитки за тварин, знищених через свинячу чуму

  • 17 серп. 2016 16:46
  • 1268
    • Новина Селянам Кіровоградщини обіцяють компенсувати збитки за тварин, знищених через свинячу чуму Ранкове місто. Кропивницький

    На 26 серпня запланована сесія обласної ради, яка може розглянути питання про виділення коштів для компенсації селянам за знищену живність. Про це йдеться на сайті ОДА.

    – Саме від вас зараз залежить, коли надійдуть ці кошти, – наголосив перший заступник голови ОДА, звертаючись до керівників Онуфріївського та Маловисківського районів. – Кошти є, і ми будемо працювати з вами за формулою 50 на 50. Тобто 50% суми відшкодування надає обласний бюджет, ще 50% мають знайти разом районний та сільський бюджети, - сказав заступник голови ОДА Сергій Коваленко..

    Підтвердив це і директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Шеремет, зазначивши, що на розгляд депутатів обласної ради (після вивчення та аналізу поданих документів) буде винесено питання саме про співфінансування. Разом з тим, він звернувся до голів РДА з проханням проаналізувати не лише фінансову спроможність районних бюджетів, а й безпосередньо місцевих бюджетів Деріївки та Хмельового (обидва з них мають перевиконання дохідної частини).

    Сергій Шеремет зазначив також, що видатки, про які йдеться, за логікою мають здійснюватись за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету, але, як показує практика, звідти майже завжди надходить відмова. Однак саму процедуру необхідно виконати, аби мати підстави виносити відповідне питання на розгляд сесії обласної ради. За формою це буде субвенція з обласного бюджету (вона вже надавалась нинішнього року Олександрійському району, де у березні стався спалах африканської чуми свиней) для виплати грошової компенсації населенню, у зв’язку з проведенням заходів з недопущення розповсюдження збудника цього захворювання.

    Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Коренюк (саме цей департамент має звертатися з проханням про відшкодування витрат з держбюджету), на основі фактів проілюстрував (на прикладі Олександрійського району), наскільки нешвидко Київ реагує на ситуацію, тож слід розраховувати лише на свої сили. Для проведення обрахунку сум компенсації департаментом спрямовано запит до Держстату з проханням надати дані щодо середньої закупівельної ціни за кілограм живої ваги свинини в Кіровоградській області станом на серпень (нині такі дані є лише на червень). Відповідь має надійти через день-два.