Нардепи передумали перейменовувати Кіровоград

  • 3 лют. 2016 17:15
  • 2228
    • Новина Нардепи передумали перейменовувати Кіровоград Ранкове місто. Кропивницький

    В Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради вирішили перенести розгляд питання щодо перейменування Кіровограда. Таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні комітету.

    Перенести засідання на 15 лютого запропонував голова комітету Сергій Власенко, оскільки по Кіровограду між Інститутом національної пам’яті та місцевою громадою немає консенсусу щодо майбутньої назви.  

    Сьогодні комітет мав винести рішення щодо назв для Кіровограда, Дніпропетровська та деяких інших населених пунктів, які потім рекомендували б Верховній Раді для остаточного прийняття.

    Раніше Кіровоградська міськрада направила звернення до Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради, в якому висловила свою незгоду з перейменуванням Кіровограда на Інгульськ та попросила взагалі відтермінувати перейменування міста.

    Звернення стало відповіддю депутатів міськради на лист голови комітету Сергія Власенка, який попросив їх висловити свою позицію щодо перейменування Кіровограда на Інгульськ. Рішення рекомендувати парламенту саме таку назву для обласного центру було прийняте комітетом у грудні минулого року, незважаючи на думку більшості кіровоградців, які згідно опитування, проведеного 25 жовтня, висловилися за назву "Єлисаветград" (76,6%).

    За назву Інгульськ активно виступає Інститут національної пам’яті, який за визначенням не є науковою організацією, а органом центральної влади при Кабінеті міністрів. Керівником установи є Володимир В'ятрович, який з 2008 по 2010 роки очолював архів СБУ.

    Нагадаємо, що згідно "декомунізаційних законів", рішення про остаточне перейменування, на підставі рекомендацій Інституту національної пам’яті, має ухвалити Верховна Рада до 21 лютого 2016 року.

    Натомість фахівці Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) переконані, що рішення про перейменування населених пунктів в рамках згаданих законів повинні прийматися саме на місцевому рівні громадами. Про це йдеться в тексті висновку органу з приводу положень українських декомунізаційних законів, оприлюдненому 21 грудня минулого року.