Презентація книги у міському музеї Карпенка-Карого 05.10.2023

  • 6 жовт. 2023 14:00
  • 444
    • Новина Презентація книги у міському музеї Карпенка-Карого 05.10.2023 Ранкове місто. Кропивницький

    5 жовтня до літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького завітав відомий український прозаїк Віктор Полянецький, уродженець села Капітанка Голованівського району Кіровоградської області, нині – харків’янин.

    За плечима Віктора Анатолійовича – Харківський державний інститут культури та філологічний факультет Харківського державного університету імені Каразіна. Різнопланова професійна діяльність (директор сільського будинку культури, актор, редактор заводського радіомовлення, директор літературного музею у Харкові, головний редактор газети «Південна магістраль») подарувала багато вражень, що і привело згодом на письменницьку ниву. Віктор Полянецький – член Національних письменницької та журналістської спілок. У творчому заліку – більше десятка книжок, лауреатство премій ім. П. Васильченка, С. Шеврякова, К. Гордієнка, М. Чабанівського, фонду Воляників-Швабінських (США).

    Ось така людина теплим осіннім днем у міській садиби Тобілевичів спілкувалася зі старшокласниками спеціалізованої ЗОШ № 32, їх наставницею Мариною Вишневською, очільницею Кіровоградської обласної організації НСПУ Надією Гармазій, прозаїнею Елеонорою Бельською. Нещодавно Віктор Полянецький видав книгу новел «Стрічка на моряцькому костюмі» (2023), яку і презентував молоді. Дружню бесіду модерував письменник і журналіст Василь Бондар. Гість відповідав на його запитання, ділився роздумами.

    Нашого земляка непокоїть, що на українському книговидавничому ринку не часто можна знайти книжку для підліткової аудиторії, авторство якої б належало перу вітчизняного письменника. У творчому доробку Віктора Полянецького біля двох десятків таких творів. В основному – про дітей, про недалеке сільське минуле, яке їх батьки вже не часто згадують.

    Автор «Стрічки на моряцькому костюмі» запропонував молодому поколінню «перегорнути сторінки книжки, умовно пройтися стежками українських сіл двадцятого сторіччя та більше дізнатися про долю своїх попередників». Школярі почули уривок про їх однолітка на заході України під час трагічних подій Другої світової війни.

    Письменник згадував дитинство і малу батьківщину, яку одвідає цими днями, свою участь у літературному об’єднанні «Сівач» під керівництвом Валерія Гончаренка. Відповів, як ставиться до нової назви нашого міста, звідки бере сюжети для творів, над чим працює зараз.

    Молодь почула чесну відповідь на питання, як живеться харків’янину у місті під ворожими обстрілами. Наш земляк був щирим і не приховував: спілкування з колегами і читачами – це свіжий ковток повітря для творчої людини, навіть попри небезпеку.

    Віктор Полянецький подарував шкільній бібліотеці та молоді, присутній на зустрічі, свої книги. Нова збірка потрапила також до колег-літераторів. Музейники отримали кілька видань різних років.

    Лариса Хосяінова, директор музею