Люд християнський відзначає Прощену неділю

  • 1 бер. 2020 09:06
  • 566
    • Новина Люд християнський відзначає Прощену неділю Ранкове місто. Кропивницький
     
    Неділя 1 березня цього року припадає на Неділю сиропусну. Спогад Адамова вигнання. Називають цей особливий день року ще Прощеною неділею. А з 2 березня починається в цьому році для всіх православних подвиг святого Великого посту, який святі отці назвали «Весною покаяння».
     
    Свята Церква направляє нас на святий шлях поста і покаяння євангельською заповіддю про примирення з усіма нашими братами і сестрами, про відпущення і прощення їм усіх гріхів їх перед нами. «Бо як людям ви простите гріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець, - каже Сам Господь в Євангелії від Матфія, - А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам гріхів ваших». Це перша і необхідна умова примирення нашого з Богом, очищення і виправдання від гріхів.
     
    Без цього всесердечного примирення з усіма, без цього пробачення взаємних прикростей і припинення ворожнечі між собою не можна приступити до Господа, не можна починати святий шлях поста і покаяння. Чому? Тому по-перше, що Сам Господь Бог наш є Бог миру. 
     
    «Пильнуйте про мир зо всіма, і про святість, без якої ніхто не побачить Господа» (послання апостола Павла до євреїв). По-друге тому, що Царство Боже - світле суспільство синів Божих, святе сімейство Отця Небесного - є царство миру, любові та єдності, царство доброти, милосердя, лагідності, смирення і довготерпіння. Мир є вище благо, яке Господь Ісус Христос заповів як дорогоцінний спадок своїм учням, коли йшов від них на страждання: «Мир залишаю вам, мир Свій даю вам» (Євангеліє від Іоанна). Мир є найвище щастя, яким Він перш за все привітав друзів Своїх по Своєму воскресінню з мертвих: «Сам Ісус став між ними, і промовив до них: Мир вам!» (Євангеліє від Луки). Хто позбавляє себе цього духовного скарбу ворожнечею і злопам'ятством, той позбавляє себе і вічної спадщини Царства Божого, яке Господь заповідав тим, хто любить Його.
     
    Без щирого і всесердечного примирення нашого з усіма братами і сестрами нашими у Христі благодатний шлях святого посту пройде для нас безплідно, хоча б і намагалися ми провести піст за правилами церковного статуту. Яка користь буде від поста, якщо ми строго утримуємо себе від їжі тілесної, а своїм гнівом і образами з'їдаємо душі і серця своїх ближніх, якщо боїмося осквернити уста якою-небудь забороненою їжею, а не боїмося того, що з цих вуст продовжують виходити, як смердючий дим з печі, слова осуду, наклепів і лихослів'я, насмішки уїдливі, повні зарази і спокуси душевної. «Не такий пост Я обрав, говорить Господь через пророка Ісаю, - але зруйнуйте всякий союз неправди, відніміть лукавство, від душ ваших престаньте, від лукавства вашого, навчіться добро творити». Не тільки ніякий піст, але і мученицький подвиг не замінить нестачі справжньої любові до ближнього, тієї любові, яка довготерпить, милосердствує, не заздрить, не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не рветься до гніву, не думає лихого, але все любить і все переносить.
     
    «Прощений день - який це великий небесний день Божий, - вчив святитель Феофан Затворник - Коли б усі ми, як потрібно, користувалися ним, то нинішній день з християнських громад робив райські суспільства і земля зливалася б з Небом».
     
    Особливий чин прощення звершується в цю неділю після вечірньої служби в Кафедральних соборах великих міст і в кожному православному храмі міста або села. Не пропустіть цю важливу благодатну службу, православні!
     
    Мир Божий, мир між усіма християнами і людьми доброї волі зараз особливо необхідний для нашої країни, серед нашого українського народу. Особливо заклик Церкви повинні почути і жителі нашого міста, міста святої євангельської Єлисавети, матері Іоанна Хрестителя. Заради нашої української землі, заради нашої малої Вітчизни давайте примиримося, знайдемо спільну мову в усіх політичних і культурних питаннях, згадаємо, що ім'я Єлисавета означає «та, що шанує Бога». А істинно почитати Бога і служити своєму народу можна тільки підтримуючи і стверджуючи внутрішній душевний світ і мир між своїми співвітчизниками!
     
    Простіть мене, дорогі читачі, брати і сестри!
     
    Протоієрей Євгеній Назаренко