Академія здоров’я у сучасній бібліотеці

  • 5 лист. 2020 13:13
  • 839
    • Стаття Академія здоров’я у сучасній бібліотеці Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Здоров’я – це не все, але
    все без здоров’я – ніщо. 
                                            Сократ
     
    Коли ми зустрічаємося або прощаємося із рідними і друзями, то бажаємо їм міцного здоров’я, тому що це основна умова повноцінного і щасливого життя. Здоров’я допомагає нам виконувати плани, успішно вирішувати основні життєві задачі. Якщо людина береже і зміцнює здоров’я, то забезпечує собі довге й активне життя. 
     
    Як зберегти здоров’я на багато років? Як бути бадьорим і впевненим у своїх силах, не скаржитись на самопочуття? На здо-ров’я людини впливає багато факторів, тому здоровий спосіб життя передбачає комплексний підхід до його збереження.
     
    Відділ документів з питань медицини та охорони здоров’я ОУНБ імені Чижевського налагодив партнерські зв’язки з громадськими організаціями та профільними медичними установами щодо співпраці у напрямку інформаційної підтримки охорони здоров’я населення – Кіровоградським обласним лабораторним центром МОЗ України, Обласним центром пла-нування сім’ї та репродукції людини Кіровоградської обласної ради, Кіровоградським обласним центром профілактики та боротьби зі СНІДом, Товариством Червоного Хреста України, благодійним фондом «Повернення до життя», Кіровоградсь-ким обласним наркологічним диспансером, Регіональним Центром громадського здоров’я, а також з фахівцями медичних закладів міста.
     
    Спеціалісти обласного лабораторного центру МОЗ України на чолі з Надією Оперчук активно співпрацюють з відділом документів з питань медицини та охорони здоров’я ОУНБ ім. Д. І. Чижевського – виступають з лекціями, проводять роз’яснювальну роботу, відповідають на запитання учасників заходів, пов’язані з викликами сьогодення – епідеміями кору, дифтерії, коронавірусу та ін.
    Спільно з обласним центром планування сім’ї та репродукції людини було проведено ряд заходів, спрямованих на збере-ження жіночого здоров’я й планування сім’ї відповідно до вікових потреб учасників – окремо для підлітків, дорослих, а також жінок старшого віку. Всі заходи проходили у формі діалогу, відповідей на запитання. Великий інтерес у користувачів викли-кали виступи акушера-гінеколога Ганни Гришко, яка провела декілька бесід з молоддю з питань репродуктивного здоров’я, культури сексуальних стосунків, особистої гігієни. Ганна Миколаївна має великий досвід такої роботи, для неї не існує табу в питаннях здоров’я. Багато учасниць упізнали лікаря як популярного серед молоді фахівця, що спілкується з пацієнтами он-лайн. Наприкінці зустрічі дівчата підходили до Ганни Миколаївни, щоб поговорити особисто. Через значну кількість запитань не завжди вдавалося закінчити захід вчасно. 
     
     
    Неабияку зацікавленість викликав виступ акушера-гінеколога Наталії Малої, який стосувався здоров’я жінок старшого віку. Досвідчений спеціаліст дала слушні поради, роз’яснила, на що звертати особливу увагу, відповіла на запитання.
     
    Зазначимо, що будь-яка програма утвердження здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок не може будуватися за принципом залякування, заборон або заперечення. Формування свідомої установки на здоровий спосіб життя – така мета заходів, що проводяться бібліотекою. Спільно з благодійним фондом «Повернення до життя» та Кіровоградським об-ласним наркологічним диспансером були проведені заходи з профілактики ВІЛ/СНІДу, попередження та подолання шкідли-вих звичок за участі психологині Олени Лимарь та експертки зі здорового способу життя Олени Тарасової. Учасникам зустрічей запропонували роздаткові матеріали та засоби індивідуального захисту.
     
    До роботи бібліотеки долучилися співробітники інших закладів міста: туберкульозного диспансеру, обласної лікарні, Това-риства Червоного Хреста України та ін.
     
    Для медичних працівників проводились дні інформації, круглі столи. Круглий стіл з протидії розповсюдження ВІЛ/СНІДу зібрав лікарів-інфекціоністів та епідеміологів усіх міських та обласних лікарень, а також міських поліклінік.
     
    Не забуває бібліотека і про учнівську молодь. Наприклад, у минулому році на запит НВК «Кіровоградський колегіум» були проведені інтерактивні «Уроки здоров’я». Під час літніх канікул відділ брав участь в організації активного відпочинку шко-лярів «Бібліотека – острів фантазії і творчості». Діти стали учасниками вікторини «Тіло людини», вивчали склад аптечки, нав-чились складати «журавликів здоров’я» у техніці орігамі.
     
    Працівники відділу при підготовці і проведенні заходів використовують наочні форми популяризації літератури з питань медицини: книжкові виставки, перегляди; у відділі постійно діє «Медичний календар», велику зацікавленість відвідувачів викликала інтерактивна виставка «Медичні хвороби та стани, увічнені у творах мистецтва», популярні також віртуальні ви-ставки відділу.
    Таким чином, відвідувачі заходів отримали нову інформацію, знання, які допоможуть їм зберегти своє здоров’я та здоров’я близьких.
     
    У нашому відділі ви маєте змогу зустрітися з лікарями-практиками і отримати фахові відповіді на свої запитання. Запро-шуємо вас до відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я ОУНБ ім. Д. І. Чижевського за адресою: Велика Перспективна, 24, II поверх. Анонси ви можете знайти на сайті бібліотеки: www.library.kr.ua.
     
    Катерина Ісаєнко