Українські журналісти відвідали власника фамільного бізнесу KOSOVA WINE у Косово

  • 3 жовт. 2022 09:39
  • 739
    • Стаття Українські журналісти відвідали власника фамільного бізнесу KOSOVA WINE у Косово Ранкове місто. Кропивницький
     
    Цей усміхнений хлопчик на фото – нащадок славетної династії виноробів, яка споконвіку жила у містечку Раховец. Він народився в Косові, де люди знають ціну свободи і тяжкої праці. Тому ніколи не цурався ані “чорної” роботи на виноградниках, ані буденних турбот у дідовій винокурні. Мине півсторіччя, і Fatmir Shehu Фатмір Шеху, власник фамільного бізнесу KOSOVA WINE, стане однією з найбільш впливових персон на ринку вина в рідному Косові за його межами.
     
    Його шлях до успіху не був всипаний трояндами. Родині Фатміра довелося виїхати до Америки, де юнак пізнав усі принади емігрантського життя. Штати стали для нього і другою батьківщиною, і чудовою школою досвіду. За океаном він зміг реалізувати свою мрію і стати процвітаючим бізнесменом, завести надійних партнерів та поважних друзів. Але душа линула до рідної землі, туди, де під розлогим кущем винограду зарита його пуповина. 
     
     
    “В моїх жилах тече албанська кров, і я не міг вчинити інакше. Я народився й потрібен тут”, – відповідає Фатмір Шеху на запитання, чому він полишив благополучну Америку і повернувся до Косова. Він називає себе албанським американцем і зізнається, що не уявляє життя без батьківщини.
     
    Ми познайомились під час фестивалю вина, який щороку проводять у Раховці на честь свята врожаю. Пан Фатмір підійшов до нас, українських журналістів, щоб особисто висловити повагу до України в її боротьбі проти російської навали. Він пригостив нас своїми найкращими винами та запросив відвідати компанію @KosovaWineWinery KOSOVA WINE. Ці відвідини виявились однією з моїх найкращих мандрівок Косовом. 
     
     
    Знайомство з підприємством почалося з огляду виноградників та виробничих цехів, а закінчилося дегустацією в підвалі, де в дерев'яних діжках визріває улюблений напій олімпійських богів. До речі, на території KOSOVA WINE під час розкопок знайшли знаряддя праці виноробів давньоримської доби та величезну діжку. А це означає, каже Фатмір, що вино в цих краях виробляли понад дві тисячі років тому. Ось вона, наступність традицій!
     
    Сьогодні, на відміну від античної цивілізації, на підприємстві в Раховці застосовують новітні технології виробництва, зберігання та транспортування готової продукції. А це вишукані напої на будь-який смак: білі, рожеві, червоні вина, а також чиста як сльоза ракія, в якій переливаються краплинки золота. Та якими б розвинутими не були інновації, незмінними залишаються головні речі: гнучкі стебла виноградної лози, солодкі грона сонячних ягід та душа, вкладена в улюблену справу. Напевно, це і є головною родзинкою сімейного бізнесу Фатміра Шеху. 
     
    …А коли божественні напої були випиті і всі пісні заспівані, ми загадали бажання. Не буду розкривати секрет, про що воно, але зазначу: у нашій мрії є слова “Косово” та “Україна”.
     
    Людмила Макей