Вулкан родом з Бобринеччини

  • 4 груд. 2019 15:13
  • 1262
    • Стаття Вулкан родом з Бобринеччини Ранкове місто. Кропивницький
     
    19 грудня письменнику-земляку Вулкану Козлову виповнилося б 95 років 
     
    На початку зими 1925 року у селі Гортопанове на Бобринеччині сталася незвичайна подія. В родині Козлових та їхніх сусідів  народилися хлопчики. Та, коли їх хрестили, батьки не поставили  гідний могорич батюшці і той, ображений, нарік малят досить незрозумілими  для сельчан іменами –  Вулкан та Гейзер. 
     
    Сліди Гейзера загубилися, а Вулкан виріс до підполковника та став відомим письменником. Поселився за місцем служби у місті Ужгороді  біля західного  кордону України.
    Та все по порядку. Один із братів Миколи Козлова зумів  вибитися у помітне керівництво в області і  переселив  родину у  місто Зінов`євськ, де Вулкан  захопився модним тоді потягом до  авіації. Він  поступив на курси ДТСААФ  і навіть виконав кілька стрибків з парашутом. З нападом німецько-фашистських військ на місто товариство евакуювали  під Сталінград, за Волгу, у селище Римники.
     
    Та, як не дивно, Вулкану Козлову на фронті воювати не судилася  і пілотом він не став. Після визволення України від фашистів його направили на навчання в школу КДБ, яка на той час базувалася у місті Львові. Після її закінчення молодому чекісту довелося тривалий час вистежувати та переслідувати залишки фашистського підпілля та озброєних банд, які влаштовували  бійню й терор новій владі. За сумлінну службу Вулкану місцева влада виділила двоповерховий особняк як батькові шістьох дітей, та пів гектара земельної ділянки. Всі діти не опорочили імені батька.
     
    А писати про те, що він пережив і чув від товаришів по спільній справі, Вулкан Миколайович почав  після виходу у запас. З-під його пера, починаючи  з 1994 року, вийшли повісті  про чекістів «Люди і вовки»,  «Секунди віку», «Пробуджений пострілом ранок», «Кальмар». Я  ж зупинюся на художньо-документальному романі двології «В степах Громоклея», яка охоплює події, що відбувалися  на Бобринеччині  в  довоєнні  роки минулого століття. 
     
    З цією метою він прибув у Кіровоград у гості до брата Володимира. Там я зустрівся з ним. До цього Вулкан ознайомився  з документами у Львівському та  Кіровоградському архівах. Поїхав на батьківщину  у села рідному йому Бобринецького  краю. Спочатку я не уторопав, чому і до кого їде, адже їхні батьки покояться  на місцевому кладовищі, а коли він пояснив, що збирається  писати роман про своїх  земляків, побуває у  знайомих селах, зустрінеться зі ще живими  очевидцями минулого, – подиву не було меж. Вулкан запропонував мені чорновий зшиток – редагувати рукопис майбутньої книги.
    Роботи було чимало. Рукопис кілька разів  пересилався туди і назад. Обростав новими фактами і доповненнями. Сюжетні лінії пересікалися   спогадами  живих свідків   та  обростали історичними  фактами. Особливо цінна робота  для місцевих та й вітчизняних краєзнавців і істориків.
     
    Цікаво, що тітка обох братів Козлових, Меланка, служила   в селі Янівка в маєтку Давида Бронштейна, батька Лева Троцького, соратника Леніна, у той час як його переслідувала царська охранка. Коли  революціонер навідався до батьків, жандарми прийшли з обшуком, то Лева замаскували в купі головок капусти. Все переривши, жандарми, так і пішли ні з чим. А Лев з вдячністю подарував золотий перстень Меланці, що  встигла попередити про небезпеку.
    Важкі часи, як увесь   український народ, тяжко  пережили і боролися  люди Бобринецького краю роки війни з гітлерівськими окупантами. В одному строю на боротьбу з ворогом, окрім українців, ставали представники інших народностей, що населяли степовий край. Біда одна, що чужі і свої зайди спотворили землю. Тому й повимирали колись багаті хутори  і заможні села.
     
    А Вулкан Козлов – Качан (ще одне прізвище взяв дівоче від матері) пригадав імена і праведні діяння своїх земляків, що боронили рідну землю, яка рясно полита їхньою кров’ю, не здалася на розграбування чужинцям даремно.
    Якщо  виникне цікавість або потреба ознайомитися з творчістю нашого земляка, зверніться до книжкового фонду обласної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського.
    Дмитро Танський, журналіст
     
    На знімку: Вулкан Козлов – Качан в грудні 1959 року.