Оголосили в розшук! Як в Україні борються з організованою злочинністю

  • Стаття Оголосили в розшук! Як в Україні борються з організованою злочинністю Ранкове місто. Кропивницький
 
В цьому році Рада національної безпеки та оборони України ухвалила стратегію боротьби з організованою злочинністю. Склала санкційний список злодіїв в законі. До речі, троє громадян, які потрапили до нього, категорично заперечують свій «статус», який їм присвоїли. І не дивно. Бо це має відповідні наслідки. 
 
Звичайно, що рішення РНБО актуально як до суспільства в цілому, так для кожного із нас. Як колишній правоохоронець, який займався безпосередньо цією справою, я вважаю, що це архіважливо!
 
Вітчизняні кримінологи відзначають, що на сучасному етапі з організованою злочинністю треба назавжди покінчити. Бо вона роз’їдає економіку країни, негативно впливає на соціальну сферу і, нарешті, змушує громадськість її боятися.
 
Тому варто протиставити організованій злочинності комплексну і системну оперативно-розвідувальну програму боротьби з нею.
І, в першу чергу, з її лідерами. У нашому регіоні є один організатор такого кримінального формування. Хочу і тут не обійшлось без конкуренції. До недавнього на цю роль претендував і ще один чоловік, відомий в минулому спортсмен… Біл-борди про це в минулому нагадували нам про нього. 
 
Реалізуючи концепцію РНБО, наше Управління стратегічних розслідувань повело рішучу боротьбу з кримінальними авторитетами в області. Підтверджую, що раніше такого не було. Бо насправді заважало недолуге законодавство в цьому питанні. Але не зараз. Тому що на законодавчому рівні, можливо, і треба раз і назавжди покінчити з цим явищем.
 
Я спілкуюсь з поліцейськими Управління стратегічних розслідувань Національної поліції України і тому розповідаю, що від них почув. До речі, те, що повідомлено на офіційному сайті «Детектив інфо».
 
Жителя Знам'янки, що на Кіровоградщині, сорокатрирічного уродженця Вірменії Армена Хачатряна (більш відомого як «Армен Хохол» або Армен Знам’янський, так званий «вор в законі») оголосили в міжнародний розшук.
 
Цього року 17 травня було оголошено Армену Хачатряну про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України (створення злочинної організації), а 2 червня ц.р. про це сповістили на сайті Міністерства внутрішніх справ України.
 
Як зазначило управління стратегічних розслідувань Нацполіції в Кіровоградській області, Армен Хачатрян зник з поля зору правоохоронців 19 травня 2021 року.
За версією слідства, останньому закидають «Ідеологічне верховодство» створеним в державній установі «Кропивницький слідчий ізолятор» злочинної організації, учасники якої «кошмарили» інших арестантів і, в першу чергу тих, яким інкримінувались так звані «непопулярні» статті Кримінального кодексу України. Учасники протиправного угруповування вимагали в них сплати кошти у так званий «злодійський общак». 
 
А ще в якості «компенсації» за програш коштів, причетність до розповсюдження наркотиків в регіоні, тощо. Взагалі фігурантів так званої «ізоляторної ЗО» поліцейські УСР в області вважають дуже винахідливими. Вони вміли із лайна зробити пулю.
 
Поліцейські УСР Кіровоградської області стверджують, що безпосереднім «куратором» так званої злочинної організації в ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор» вбачають 31- річного «смотрящего» за вищевказаним СІЗО Арсена Мартиросяна (прізвисько «Арсен»), відносно якого тривають слідчі дії: його підозрюють у вбивстві учасника АТО. А його підручні (двоє осіб), які також відповідали за кожне тюремне приміщення, теж перебували у той самій установі. А саме – 30–річний Іван («Ваня Чорний») та 29–річний Артем («Артем Хохол»). Саме їхніми руками, за версією слідства, вчинялися протиправні дії в стінах СІЗО і на волі.
 
До речі, як стверджують поліцейські і слідство, ймовірним членом злодійської організації, учасникам якої закидають за період з липня 2018 р. по листопад – грудень 2019 р. десять епізодів вимагання коштів на загальну суму близько 118 тисяч гривень, вважають 32–річного мешканця Кропивницького Едуарда, який на момент вчинення злочинів перебував на волі.
 
З матеріалів слідчого реєстру витікає, що 28 травня 2021 Едуарду було обрано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту строком на 50 діб.
 
Взагалі «Армен Знам’янський» єдиний в області «злодій в законі». Він числиться на момент прийняття Закону про боротьбу з цією категорією людей одним із тринадцяти осіб, який колись існував в списку у Нацполіції України. Варто зазначити, що підозрюваний у організації злочинної організації раніше ніколи не був засуджений судом. Це раніше, до і після Другої світової війни обов’язковою умовою присвоєння статусу «вор в законі» була відсидка у в’язниці. До слова, порушниками цієї традиції були і «вори в законі», які надали велику суму грошей в «общак» для отримання статусу, так звані «мандарини».
 
Достеменно відомо, що організована злочинність не визнає ніяких кордонів і не діє в межах тільки одного регіону держави. 
 
До речі, нашого «вора в законі» коронував неодноразово засуджений уродженець Тбілісі, курд по національності, вже покійний «Дід Хасан» і «Вася Воскрес» під час воровської сходки в Москві. І зараз багато «ворів в законі» осіли там і керують кримінальним світом на теренах колишнього Радянського Союзу. Звідтіля вони надсилають «прогони» - керівні послання кримінальникам. Так ось кримінальне провадження розпочате відносно «Армена Хохла». Як це буде зараз? Чи доведуть цю справу до логічного кінця - я не знаю. Чи його арештують? А якщо арештують – йому світить від семи до п’ятнадцяти років позбавлення волі із конфіскацією майна або навіть довічним позбавленнями волі. Ось такі справи з «нашим» «вором в законі».
 
P.S. Коли готувався нарис, мені стало відомо, що «Армен Знам’янський» оголошений у міжнародний розшук.
 
Веніамін ЯНІШЕВСЬКИЙ