Небезпека туману

  • Стаття Небезпека туману Ранкове місто. Кропивницький
 
Туман – це природне явище, що є одним з найнебезпечніших для автомобілістів. З ним не тільки важко впоратися, але також неможливо передбачити його появу. Туман є однією з найголовніших причин автомобільних аварій.
 
Якщо дальність видимості становить 500–1 000 м, то туман – слабкий, 50–500 м – помірний і менше 50 м – сильним. Сильний туман становить найбільшу небезпеку при проїзді перехресть і особливо залізничних переїздів. Через нього водій не бачить дорожні знаки, погано помічає світлову сигналізацію. У тумані відбувається вшестеро більше наїздів на перешкоди, ніж за такий же період часу його відсутності. У чому небезпека туману? Окрім зниження видимості, туман здатний піднести автомобілістам низку труднощів.
 
По-перше, при низькій видимості важко визначити реальну відстань до об'єкта. Іноді буває неможливо зрозуміти, їде або стоїть зустрічна машина, бо це просто біла пляма до певного моменту.
 
По-друге, у тумані спотворюються кольори. У сильному тумані жовтий колір здається червоним, а зелений – жовтіє. Тому, потрапивши в туман, будьте уважні на регульованих перехрестях. Переконайтеся, що на світлофорі загорівся саме зелений колір, адже в такій ситуації краще не поспішати, ніж потрапити в дорожньо-транспортну пригоду.
 
Коли немає нагальної потреби, то краще утриматись від поїздок автотранспортом, а прогулятися пішки. Якщо ж поїздка на автомобілі вкрай необхідна, то варто дотримуватись таких порад:
 
вибирайте швидкісний режим, який забезпечував би своєчасне гальмування перед перешкодою, яка з'явилася зненацька;
 
під час руху в колоні збільшить дистанцію між автомашинами – не менше 50 метрів, оскільки мокре дорожнє покриття збільшує гальмівний шлях автотранспорту;
 
фари при русі в тумані повинні бути обов'язково увімкнені, з ними трохи покращиться видимість, та й водії інших машин будуть вас бачити. Варто увімкнути задні ліхтарі й спеціальні протитуманні фари;
 
уважно слідкуйте за сигналами автомашин, що рухаються попереду;
 
не допускайте різкого гальмування без особливих на те причин;
 
не намагайтеся йти на обгін транспортного засобу в тумані. При русі в тумані слід дотримуватися підвищеної обережності.
 
при зупинці, плавно гальмуючи, займіть місце на узбіччі та ввімкніть аварійну сигналізацію, щоб позначити габарити вашого авто.
 
Спостереження за дорогою під час туману має бути посилене, у чому велику допомогу може надати пасажир, що сидить поруч з водієм. Будьте уважні та обережні на дорогах!
 
Навчально-методичний центр цивільного захисту
 
та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області