Небезпека туману

  • Стаття Небезпека туману Ранкове місто. Кропивницький
 
Туман – це природне явище будь-якої пори року, яке є одним з найнебезпечніших для автомобілістів. З ним не тільки важко впоратися, але також неможливо передбачити його появу. Туман є однією з найголовніших причин автомобільних аварій.
 
Якщо дальність видимості становить 500–1 000 м, то туман вважають слабким, 50–500 м – помірним і менше 50 м – сильним. Сильний туман найбільш небезпечний при проїзді перехресть і особливо залізничних переїздів. Через нього водій не бачить дорожніх знаків, погано помічає світлову сигналізацію. У тумані відбувається вшестеро більше наїздів на перешкоди, ніж за такий же період його відсутності. Окрім зниження видимості, туман здатний принести автомобілістам ще низку труднощів.
 
По-перше, при низькій видимості важко визначити реальну відстань до об'єкта. Іноді буває неможливо зрозуміти, їде або стоїть зустрічна машина, бо це просто біла пляма до певного моменту.
 
По-друге, у тумані спотворюються кольори. У сильному тумані жовтий колір здається червоним, а зелений – жовтіє. Тому, потрапивши в туман, будьте уважні на регульованих перехрестях. Переконайтеся, що на світлофорі загорівся саме зелений колір, адже в такій ситуації краще не поспішати, ніж потрапити в ДТП.
 
Коли немає нагальної потреби, то краще утриматись від поїздок автотранспортом, а прогулятися пішки. Якщо ж поїздка автомобілем вкрай необхідна, то варто дотримуватись таких порад:
 
вибирайте швидкісний режим, який забезпечував би своєчасне гальмування перед перешкодою, яка з'явилася зненацька;
 
під час руху в колоні збільште дистанцію між автомашинами – не менше 50 метрів, оскільки мокре дорожнє покриття збільшує гальмівний шлях автотранспорту;
 
фари при русі в тумані повинні бути обов'язково увімкненими, з ними трохи покращиться видимість, та й водії інших машин бачитимуть вас. Варто вмикати задні ліхтарі й спеціальні протитуманні фари;
 
  • уважно слідкуйте за сигналами автомашин, що рухаються попереду;
  • не допускайте різкого гальмування без особливих на те причин;
  • не намагайтеся обганяти транспорт у тумані. При русі в тумані слід дотримуватися підвищеної обережності;
  • при зупинці, плавно гальмуючи, займіть місце на узбіччі та ввімкніть аварійну сигналізацію, щоб позначити габарити вашого авто.
 
Спостереження за дорогою під час туману має бути посиленим, у цьому велику допомогу може надати пасажир, що сидить поруч з водієм.
 
НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області