"Немає ніякого туберкульозу! Не вигадуйте!" Як соцпрацівники вмовили матір лікувати дітей

  • 12 трав. 2022 11:09
  • 751
    • Стаття «Немає ніякого туберкульозу! Не вигадуйте!" Як соцпрацівники вмовили матір лікувати дітей Ранкове місто. Кропивницький
     
    "Немає ніякого туберкульозу! Не вигадуйте! Ми будемо обстежуватися у Києві", - саме так казала Оксана, мама двох малих дітей, яким діагностували туберкульоз.
     
    У сім’ї на цю недугу хворий батько, який за графіком приймає протитуберкульозні ліки. Всіх, хто проживає з ним, обстежили на хворобу як контактних осіб. Туберкульоз діагностували двом дітям і бабусі. Мама дітей до останнього відмовлялася в це вірити. Казала, що вони таки пізніше поїхали в Київ, де їм поставили інший діагноз: онкологія.
     
    Чи це дійсно так, жінка не надала жодного медичного висновку. Ми не вірили, що в обох дітей такий діагноз. До того ж дітям зробили СКТ-обстеження, згідно з яким діагноз "туберкульоз" підтвердився в обох. І я, і лікарі вмовляли жінку розпочати лікування. І чим раніше, тим краще, адже туберкульоз – хвороба підступна. Для його лікування потрібні місяці, а то й роки. Мова йшла про діток, яких нам було дуже шкода, адже вони не винні, що заразилися. 
    І дякувати Богу, ми достукалися до цієї "мами". Ми її пояснили, що дітки лікуватися будуть безкоштовно, що від благодійної організації "100 відсотків життя. Кропивницький" вони отримуватимуть сертифікати на продукти харчування, за якими вона візьме в супермаркеті необхідні продукти для дітей. І нарешті вона таки погодилася. Наразі дітки розпочали лікування. Віримо, що вони пройдуть його успішно", - розповідає Анна Шевченко – соціальна працівниця проєкту "Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні", який впроваджується РАТН.
     
    Ця історія – приклад того, що соціальні працівники благодійної організації знаходять важливі слова, щоб кожен, хто чує про важку хворобу, відчував підтримку і вчасно розпочинав лікування.
     
    МЕРЕЖА
    25006, Україна, м. Кропивницький, e-mail: kovlgv@ukr.net