Як поводитися у громадському транспорті

  • Стаття Як поводитися у громадському транспорті Ранкове місто. Кропивницький
 
Мабуть, не треба пояснювати, що скупчення людей, які рухаються на великій швидкості у замкненому просторі громадського транспорту, завжди означає ситуацію підвищеного ризику. Це не означає, звичайно, що треба боятися поїздок автобусом або тролейбусом, але існують правила, які допомагають людині безболісно співіснувати із громадським транспортом: 
 
Уникайте в темний час доби безлюдних зупинок. Чекаючи автобус, варто стояти на добре освітленому місці поряд з іншими людьми. 
Коли транспорт підходить, не намагайтесь стати в першому ряду нетерплячої юрби, бо вас можуть виштовхнути під колеса.  
Якщо рейсовий автобус ходить із великими проміжками, то запам'ятайте розклад, щоб не стояти на зупинці занадто довго.
 
Не засинайте під час руху: небезпечно не стільки проспати свою зупинку, скільки одержати травму при різкому гальмуванні або маневрі. 
Не притуляйтесь до дверей, за можливості уникайте їзди на сходах.
 
Тримайте свої речі на видноті. Не задивляйтеся у віконце, якщо на підлозі стоїть ваша сумка або валіза. Найкраще тримати речі на колінах або притуливши до стінки.
 
Пам'ятайте, що в громадському транспорті дуже зручно діяти кишеньковим злодіям, а їхнє улюблене місце – у проходах та на сходах біля дверей. Якщо є можливість, то користуйтесь проїзним квитком: він рятує від додаткового пересування по салону.
 
Якщо проїзні документи перевіряє контролер, то не соромтесь і самі перевірити документи контролера. Служба контролю підтверджує, що щодня десятки молодих людей поповнюють свій бюджет під виглядом ревізорів. 
 
 Уникайте порожніх автобусів і тролейбусів. Якщо усе ж випадає їхати пізно, то сідати краще біля водія, причому не біля вікна, а ближче до проходу, щоб до вас незручно було підсісти. Якщо, не зважаючи на це, підозрілий незнайомець хоче сісти поруч, то пропустіть його до вікна або пересядьте.
 
Жінкам рекомендовано сідати поруч з іншими жінками. А якщо в салон увійшов явно розв'язний пасажир, то необхідно відвернути обличчя і не зустрічатись з ним очима. 
 
При поїздках у таксі добре було б не занадто багато розповідати про себе водієві, особливо про добробут і розпорядок дня. Якщо ви садите в машину родича чи знайомого, то поговоріть із водієм, подивіться на номер машини (так, щоб це бачив водій), а приятелеві скажіть:  " Приїдеш – зателефонуй!"
 
Жінкам рекомендовано в темний час доби, приїхавши до під'їзду, попросити водія трохи почекати, поки ви не ввійдете в будинок. Уникайте сідати в машини, де вже є пасажир. 
 
При поїздках в електричці у вечірній час сідайте в перший вагон або в такий (як це буває на деяких маршрутах), де традиційно збираються постійні пасажири. Наприклад, у третій або передостанній. Якщо ви побоюєтеся хуліганів, то сідайте ближче до пульта виклику міліції або на крайній випадок до стоп-крана (він розташований в тамбурі). Проте стояти в тамбурі, у проходах і курити – не рекомендовано. Якщо у вагоні, куди ви уже ввійшли, виявили п'яну компанію, що розташувалася, спокійно проходьте далі в інший вагон за ходом руху електропоїзда. Не відповідайте на репліки, не зустрічайтеся очима з розв'язними пасажирами. Будьте готові до опору, але не показуйте переляку або роздратування, будьте зовнішньо байдужі.
 
Якщо на зупинці разом із вами вийшла особа або група осіб, що загрожують вам, відразу зверніться до касира, чергового по станції або поліцейського. Попросіть зв'язатися з поліцією, скажіть про прикмети  тих, хто погрожував, не йдіть зі станції, поки не переконаєтесь, що вам ніщо не загрожує. Якщо є можливість – зателефонуйте (або попросіть це зробити  робітника станції), щоб вас зустріли.
 
Що робити якщо в салоні пожежа
По-перше, негайно сповістити про це водія, не забувайте, що його увага звернена, головним чином, на дорогу. 
По-друге, відчиніть двері кнопкою аварійного відкриття дверей. Якщо це не вдасться, а салон наповнюється димом, то розбийте бокові вікна (тримаючись за поруччя, вдарте обома ногами в куток скла вікна) або відчиніть їх як аварійні виходи згідно з інструкцією (наприклад, за допомогою спеціально вмонтованого шнура). 
 
По-третє, за можливості самі гасіть полум’я за допомогою вогнегасника, якщо він є в салоні, або накривши верхнім одягом осередок загоряння.
Як і при будь-якій пожежі, у громадському транспорті треба всіма способами боротися з панікою, рятувати передусім дітей і тих, хто не може сам про себе подбати. 
 
Не скупчуйтеся біля дверей, якщо там тиснява, краще вибийте вікно. Захистіть рот і ніс хусткою, шарфом, рукавом, полою куртки від диму: перша небезпека при такій пожежі – отруйні гази від пластику (інколи достатньо декількох вдихів, щоб знепритомніти).
 
Вибравшись із транспортного засобу, що горить, відразу ж починайте допомагати іншим. При цьому будьте обережні з металевими частинами в тролейбусі, бо вони можуть виявитися під напругою через обгорілу ізоляцію.
 
НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області