Чиє ім’я носить твоя вулиця. Ігор Євгенович Тамм

  • 4 бер. 2020 12:30
  • 1951
    • Стаття Чиє ім’я носить твоя вулиця. Ігор Євгенович Тамм Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вивчаючи біографію видатного вченого Ігоря Тамма, з подивом дізналася, що у юнацькі роки він захопився революцією і більшовицькими ідеями. А його батьки, намагаючись наставити сина на шлях істинний, відправили хлопця за кордон на навчання. Тож таке доленосне рішення батьків і дало світу лауреата Нобелівської премії. І ще невідомо, ким би міг стати Ігор Тамм, якби доля склалася по-іншому.
     
    Проїжджаючи повз підприємство «Радій», ми можемо побачити пам’ятник видатному науковцю, лауреату Нобелівської премії Академіку Ігорю Тамму.
    До того ж у 2016 році вулиця Героїв Сталінграда була перейменована на його честь. То яке ж відношення Ігор Тамм має до нашого міста?
     
    Ігорь Тамм – український та російський фізик-теоретик, начальник сектора конструкторського бюро № 11 (Арзамас-16), академік Академії наук СРСР, доктор фізико-математичних наук, лауреат Нобелівської премії. Ім’я цього знаменитого вченого відоме в усьому науковому світі.
    Ігор Євгенович Тамм починав свій шлях у велику науку у нашому місті, тодішньому Єлисаветграді. Народився він 1895 року у Владивостоці, а навчався у Єлисаветградській чоловічій класичній гімназії, яка дала йому хороший рівень підготовки для навчання в університеті: математику він «взяв» відразу з 2-го курсу і склав уже в грудні, потреби слухати лекції з фізики не було, і він лише працював у лабораторії.
     
     
    В гімназійні роки юнак зайняв революційну позицію. Вже тоді начитався революційної літератури і був пов’язаний із соціал-демократичними колами, відвідував заняття марксистського робітничого гуртка. Але батьки боялись за життя сина, тому вирішили відправити Ігоря після закінчення гімназії вчитись на один рік за кордон у Шотландію, в університет у Единбурзі. Потім майбутній науковець продовжив навчання у Московському університеті і там же залишився працювати.
    Шістнадцятирічний Ігор Тамм і його майбутня дружина Наталія Шуйська познайомилися влітку 1911 р. у Єлисаветграді (Ігор навчався з її братом Кирилом в одному класі). А вже після навчання у вересні 1917 року Ігор Євгенович і Наталія Василівна одружилися.
     
     
    Отримання Нобелівської премії (Ігор Тамм на фото другий зліва)
     
     
    Коли під час громадянської війни університет припинив роботу, науковець повернувся до  Єлисаветграду. У 1919 році Ігор Тамм разом зі своїм батьком став ініціатором розробки і видобутку бурого вугілля у районі Балашівки. У тому ж році Тамм почав свою діяльність як викладач в Одеському політехнічному інституті під керівництвом видатного фізика Леоніда Ісааковича Мандельштама, який мав на молодого вченого надзвичайно сильний вплив. З 1922 року – в Москві, викладач і приват-доцент (з 1923 року) Комуністичного університету імені Свердлова, працював до 1925 року. З 1921 року викладав на факультеті теоретичної фізики Другого Московського університету і займав там з 1927 по 1929 рік посаду професора. Одночасно з 1924 року Тамм почав читати лекції в Московському державному університеті (викладав там до 1941 і з 1954), з 1926 року – приват-доцент.
     
    У 1928 році знаменитий голландський фізик Пауль Еренфест виклопотав Ігорю  Тамму стипендію для наукової практики за кордоном. Близько півроку наш земляк працював у найбільших лабораторіях Голландії та Німеччини. Під час перебування за кордоном Ігор Євгенович познайомився з видатними вченими Альбертом Ейнштейном, Полем Діраком.
    Ігор Тамм – автор фундаментального курсу «Основи теорії електрики» (1929 рік), який тільки за життя вченого перевидавався вісім разів багатьма мовами світу. Ігор Євгенович разом з талановитим фізиком Андрієм Сахаровим працював у спеціальному науково-дослідному секретному центрі.  Висунута ними у 1950 році ідея магнітного термоядерного реактора лягла в основу робіт СРСР з керованого термоядерного синтезу. У серпні 1953 року на Семипалатинському полігоні була випробувана перша водородна бомба. Тамм і Сахаров отримали Золоті Зірки Героїв Соціалістичної Праці.
     
    Він був на рідкість ерудованою людиною зі знаннями в багатьох сферах. Досить сказати, що володів п’ятьма іноземними мовами: англійською, французькою, німецькою, голландською та італійською. У 1958 році Тамму присуджена Нобелівська премія з фізики за теорію випромінювання.
     
    Помер Ігор Тамм 12 квітня 1971 року. Похований на Новодівочому кладовищі у Москві. Рішенням Кіровоградської міської ради від 12 вересня 2012 року Тамму Ігорю Євгеновичу посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Кіровограда».
     
    Олена Скочко
     
    Використані джерела і фото: Державний архів Кіровоградської області, Обласна бібліотека для дітей імені Т. Шевченка