Як обрати корисні солодощі для дітей?

  • 20 груд. 2022 09:29
  • 513
    • Стаття Як обрати корисні солодощі для дітей? Ранкове місто. Кропивницький
     
    ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію
     
    Цьогоріч новорічні свята не будуть такими як завжди. Ми живемо в час війни, вечори проводимо при свічках і під звуки повітряних тривог. А діти — просять замість іграшок перемогу, повернутися додому чи повернення з війни батьків.
     
    Звісно, Святий Миколай не всесильний. Проте малеча без хоча б солодких подарунків не залишиться. Ось про те, як обрати корисні солодощі ми б і хотіли нагадати!
    Замініть шоколад на цукерки з пастили із натурального соку, без цукру.
    Замість цукрових льодяників подаруйте будь-які сухофрукти без додавання цукру.
     
    Пакетований сік чи газовані солодкі напої краще замінити на натуральний морс чи ягідно-фруктовий чай.
    Уникайте обробленої та смаженої їжі, як-то пончики та випічка — бісквіти, пиріжки, печиво, крекери, вафлі тощо.
    Натомість краще порадуйте дітей свіжими фруктами — яблуками, мандаринами, хурмою, або замороженими чи консервованими фруктами в соку.
     
    Якщо все ж будете дарувати солодке, переконайтеся, що продукт має низький вміст цукру.
     
    Дітям від 2 до 18 років щодня можна вживати не більше 25 грамів цукру. А от до 2 років не рекомендують взагалі давати солодке (https://bit.ly/3GJpkmM). Важливо пам’ятати, що цукор може бути навіть у тих продуктах, які асоціюються зі здоровим харчуванням. Передовсім це стосується йогуртів і соків. Тому будьте уважними, коли формуєте раціон дитини, не робіть поступок, виправдовуючи їх святами.
     
    Зменшуйте споживання «вільного» цукру. Саме через нього ми найчастіше набираємо вагу. А також він може стати причиною порушення обміну речовин, і загрозою розвитку цукрового діабету та серцево-судинних захворювань. Солодке також є найбільш поширеною причиною карієсу зубів.