Чим небезпечні оси, що літають біля пнів?

  • 17 черв. 2021 09:56
  • 626
    • Стаття Чим небезпечні оси, що літають біля пнів? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Багато хто помічав в населених пунктах таких собі великих «шершнів». Насправді ці комахи - оси із роду сколій. Всього нараховується 45 видів ос роду сколій, сім з яких живуть в Україні. Одна з них - сколія гігантська, що занесена в Червону книгу України. Про це інформує Управління держпродспоживслужби.
     
    Незважаючи на страшний вигляд та гігантський розмір (3-5 см), це одна з найбільш миролюбивих ос. Сколія для людини практично не представляє небезпеки, отрута її слабкіша за отруту звичайних ос, та й використовує свою зброю ця комаха значно рідше. У цих ос немає гнізда і немає необхідності його захищати, у них відсутній інстинкт захисту потомства. Вони не агресивні, навіть спіймані, вони намагаються вирватися, а не вжалити.
     
    Але це не значить, що вони зовсім не становлять загрози. Якщо комаха вимушена захищатись, вона може вкусити. Яду вона не виділить, але укус може бути болючий. Тому варто не забувати про свою безпеку та не завдавати шкоди комахам.
     
    Якщо ви бачите «рій» сколій біля старого пня, то знайте - це самці полюють на самку. Самка майже все своє життя проводить під землею і глибоко в пнях, вона виходить на поверхню тільки для спарювання і підживитись нектаром. Літ дорослих комах починається орієнтовно з середини травня. Тривалість життя дорослої комахи - приблизно місяць.
     
    У містах літ сколій найчастіше спостерігається біля сухих пнів, у приватному секторі – біля компостних куп та перепрівшого навозу. Одним словом, в місцях, збагачених органікою. Пояснення цьому просте - личинки сколії паразитують на личинках великих пластинчатовусих жуків, зазвичай на личинках жука-носорога. Оса знаходить личинку жука, розвиток якої проходить у пні, паралізує її уколом жала і відкладає яйце, з якого з'являється личинка оси, яка поступово з'їдає свого господаря. Дорослі особини харчуються нектаром рослин.
     
    Сколії вважаються корисними комахами, так як допомогають боротися із личинками шкідників, які живуть в грунті. Якщо ж все-таки сусідство з цими комахами дошкуляє – позбавляйтеся від можливих місць проживання личинок вищевказаних жуків, за рахунок яких розвиваються сколії: сухі дерева потрібно корчувати, а не спилювати; компостні купи облаштовувати подалі від житла; вчасно прибирати торішнє листя і траву тощо.