Які свята відзначають віряни у серпні?

  • Стаття Які свята відзначають віряни у серпні? Ранкове місто. Кропивницький
 
Серпень щедрий не лише на сонячне тепло та врожаї, а й на улюблені літні свята: чого варті лише «перший», «другий», «третій» Спас тощо… Це зовсім різні свята, не пов’язаних між собою ані хронологічно, ані географічно, ані змістовно. Єдине, що між ними спільного – це постать нашого Спасителя (звідси – Спас), на честь Якого ці свята встановлені. 
 
Тож, 14 серпня відзначаємо Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, 19 серпня – велике дванадесяте свято Преображення Господнього, а 29 серпня – перенесення з Едеси до Константинополя нерукотворного образа Господа Ісуса Христа.
 
14 серпня Церква молитовно вшановує пам'ять сімох мучеників Маккавеєвих, матері їхньої Соломонії та учителя їхнього Єлеазара, які постраждали за істинну віру ще в II столітті до Різдва Христового. У перекладі з арамейської їхнє ім’я означає «молот», а до нашого «віяти мак» воно подібне лише за вимовою. В цей же день розпочинається Успенський піст – єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Він триватиме два тижні та завершиться святом Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня.
 
Крім того, у серпні вшановуватимемо пам’ять багатьох святих: пророка Іллі, рівноапостольної Марії Магдалини, благовірних князів Бориса і Гліба, Успіння праведної Анни (Матері Пресвятої Богородиці), великомученика і цілителя Пантелеймона та інших. Тож святкуйте, наслідуйте їхній приклад життя та вдосконалюйтесь! Слава Ісусу Христу!