Хай пісні летять за обрій… Щира дружба стане на рушник

  • 17 вер. 2020 14:46
  • 2116
    • Стаття Хай пісні летять за обрій… Щира дружба стане на рушник Ранкове місто. Кропивницький
     
    З давніх-давен  український рушник  мав  не тільки естетичне призначення, але й був неодмінним атрибутом  повсякденного життя людей  та окрасою їхнього побуту. Жодна важлива подія не обходилася без рушників. Вишитий рушник відіграє особливу роль у житті українців, адже символізує саму Україну. 
     
    Вони супроводжували людину протягом усього життя.  Він був  своєрідним оберегом.  У візерунках рушників  збереглися прадавні магічні знаки, що несуть у собі  захист від усього лихого та нечистого. Вони є невід’ємною частиною різних свят, як-то: весілля, похорони та інші життєві події людей. Рушник  завжди був і залишається символом гостинності, адже саме на ньому підносили хліб-сіль. Рушники нашого степового краю  зазвичай уквітчані  українськими квітами, такими як:  мальви, ружі, братки, маки, троянди, фіалки, дзвоники, волошки, що переплітаються із золотим колоссям, а також зображаються  голуби.
     
    Найпоширенішу  групу становлять рушники, вишиті виключно червоними нитками. Червоний колір  випромінює  дуже сильну чоловічу енергію та виконує  захисну функцію. Білий колір полотна – це колір сили. Він  містить усі кольори, підтримуючи їхнє співіснування у гармонії. Одним із сакраментальних зображень рушників є «Дерево життя», яке асоціюється з деревом роду та  пам’яттю предків. Воно відображає  минуле, теперішнє та майбутнє  кожної родини й  народу в цілому. Серед рушників особливу увагу привертають подарункові рушники, які  дарували на пам’ять. Зокрема, їх використовували під час проводів рекрутів, обвішуючи  новобранців з ніг до голови  на знак побажання  щасливої дороги й найскорішого повернення. На рушниках усе роз-мовляє з нами  мовою символів. Рушники несуть естафету добра, прикрашаючи  життя та нагадуючи про  вічність краси.
     
     
    Щорічно  до Дня  Конституції  України в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського проходить презентація рушників  клубу народних ремесел «Ниточка». Проте через карантинні обмеження відкриття  цієї експозиції відбулося  дещо пізніше. На виставці було представлено роботи вишивальниць клубу народних ремесел «Ниточка» Зінаїди Андріяшевської,  Галини Костюк,  Людмили Соколової, Галини Калиновської  та Світлани Петрової. Вони були відзначені грамотами від директора  ОУНБ ім.  Д.І.Чижевського Валентини    Григорівни Животовської.  А незабутню атмосферу  тепла та затишку створювали співаючий художник Ростислав Климишин та поетична добірка від Лариси Семенець, Олени Надутенко та Галини Митько. 
    Тож, побажаємо  майстриням клубу народних ремесел «Ниточка» нехай їхні чудові роботи й надалі сповнюють серця людей  надією на світле майбуття.
     
    Світлана Ніколаєвська