Рак шийки матки «молодшає»: вікова категорія від 18 до 45 років

  • 4 груд. 2020 22:07
  • 753
  •  
    Рак шийки матки – одне з найпоширеніших злоякісних новоутворень серед жінок усіх вікових груп – займає друге місце по розповсюдженості серед онкогінекологічних захворювань. В останні роки спостерігається тенденція до збільшення захворюваності серед молодих жінок. 
    У зв’язку з цим один раз на рік кожна жінка повинна прийти на профілактичний огляд до гінеколога з обов’язковим онкоцитологічним обстеженням шийки матки. Процедура дослідження безболісна, швидка, доступна та дозволяє зберегти здоров’я жінки і попередити виникнення злоякісних захворювань. Жінки, що не проходили регулярне цитологічне дослідження, знаходяться у групі ризику.
     
    – До факторів ризику розвитку раку шийки матки відносяться: ранній початок статевого життя, часта зміна партнерів, аборти і пологи в юному віці, куріння, захворювання, які передаються статевим шляхом, тривале вживання гормональних контрацептивів, – розповідає лікар-онкогінеколог вищої кваліфікаційної категорії Кіровоградського онкологічного центру Олена Сізова.
     
     
    Сучасні дослідження встановили зв’язок між раком шийки матки і вірусом папіломи людини високого онкогенного ризику. Інфікування вірусом можливе під час статевого акту. Тому кожна жінка, що має інтимні стосунки, потенційно може бути уражена вірусом. На щастя, інфікування вірусом і хвороба не є синонімами, більшість цих вірусів зникає самостійно за рахунок захисних властивостей організму, але якщо цього не відбувається, значно зростає ризик виникнення раку шийки матки. 
     
    – Пік захворюваності на рак шийки матки припадає на вік від 40 до 45 років. У групі ризику – жінки від 38 і старші. Однак останніми роками збільшилася кількість жінок віком від 18 до 35 років, у яких виявляють дану пухлину. Це пов’язано з раннім початком статевого життя (до 16 років), частою зміною партнерів. Дані говорять, що коли жінка має від трьох до шести сексуальних партнерів, то ризик захворіти в неї є у вісім разів більший, ніж у тих, у кого було до трьох партнерів.  Тож перший крок до раку шийки матки – хаотичне статеве життя. При цьому варто пам’ятати, що носіями (переносниками) папіломавірусу людини є чоловіки, а жінки – реципієнтами. Також уважними мають бути ті жінки, в яких були ранні пологи. І це не просто слова. Адже у 15-17-річної дівчини, яка вже почала активне статеве життя, шийка матки зовні вкрита циліндричним епітелієм, вона ще не закрилася, зовнішнього бар’єру нема і вірус швидше проникає в клітини й призводить до їх деформації. Крім того, місцевий імунітет у такому віці ще недостатньо сформований, аби боротись із вірусом, –  інформує лікарка. 
     
    Існують фонові та передракові захворювання, які з часом можуть призвести до раку шийки матки. Доброякісні процеси: ерозія, ретенційні кісти, поліпи, субепітеліальний ендометріоз. Передракові захворювання: проліфіруюча лейкоплакія та дисплазія шийки матки. Передракові захворювання шийки матки при відсутності лікування легко можуть трансформуватися в рак. При важкій стадії дисплазії ризик її переродження в онкологічну патологію різко підвищується.
     
    – Дисплазія і ранній рак шийки матки протікають безсимптомно! Тому передрак та рак ранньої стадії можна виявити лише при огляді гінеколога, онкоцитологічному, гістологічному дослідженні та кольпоскопії. Симптоми з’являються при більш пізній стадії раку шийки матки: кров’янисті виділення після статевого акту та в міжменструальний період. Біль та неприємних запах – це ознаки занедбаних випадків раку, – повідомляє онкогінеколог.
     
    Як проходить лікування? 
    При дисплазіях і початкових формах раку шийки матки можливе амбулаторне проведення органозберігаючих операцій. Після такого лікування та одужання жінка може жити статевим життям і народжувати дітей. Більш пізні стадії раку шийки матки мають більш складну тактику лікування. Після лікування необхідно регулярно спо-стерігатися у онкогінеколога, щоб не пропустити рецидиву (відновлення) захво-рювання.
    Основним профілактичним заходом раку шийки матки є масовий скринінг за допомогою цитологічного дослідження (мазка) з шийки матки та цервікального каналу. Також дівчаткам і молодим жінкам показана профілактична вакцинація проти вірусу папіломи людини.
     
    – Рак шийки матки – чи не єдине онкозахворювання, яке можна попередити. Та попри доведену дієву профілактику ця хвороба стійко займає одне із лідируючих місць у структурі онкологічної патології жінок України. Більше того, з року в рік спостерігається негативна тенденція до збільшення хворих, яким онкопроцес діагностують у занедбаних стадіях, які погано піддаються лікуванню, точніше сказати, вилікувати які практично неможливо.   Коли ж пропустили початок розвитку пухлини,   то шанси на одужання знижуються в геометричній прогресії. Симптоми вже з’являються, коли злоякісне новоутворення поширюється, відбувається процес метастазування. Хоча пухлина не виникає спонтанно, їй передують певні зміни, зо-крема – ерозія, ретенційні кісти, поліпи, субепітеліальний ендометріоз, проліфірую-ча лейкоплакія та дисплазія шийки матки. Наприклад, від дисплазії до раку шийки матки може минути кілька років. Відтак жінка, яка щороку відвідує лікаря, може вчасно дізнатись про загрозу та почати лікування.
     
    Передракові зміни можна виявити лише під час обстеження у лікаря. Хоча більшість жінок легковажно ставляться до медоглядів і вважають їх банальними, – уточнює Олена Володимирівна. 
     
    Окрім цитології, є додаткові методи, які допомагають виявити перші зміни на шийці матки. Зокрема, це – кольпоскопія, гістологічне дослідження. Також бажано здавати аналізи для виявлення папіломавірусу людини. Так, його є багато різновидів, але в даному випадку мова йде про високоонкогенні типи – 16-й та 18-й. До речі, вірус, який є тим провокуючим чинником раку шийки матки, коли потрапляє в ор-ганізм, не обов’язково відразу починає діяти і деформувати ДНК здорових клітин. Він вичікує влучного часу і працює в парі з такими «помічниками», як імунодепре-сивні стани, стреси, хронічні захворювання, бактеріальні вагінози. Але цей процес відбувається не за рік-два.
     
    – Чимало жінок бояться почути вирок від лікаря, тому всіляко уникають візиту до гінеколога, забуваючи, що занедбана хвороба є значно страшнішою. Однак, коли так сталося, що пухлину таки діагностували, не потрібно панікувати, а відразу починати діяти. Перш за все обрати кваліфікованого лікаря, який зможе запропонувати пацієнтці усі необхідні, новітні методи лікування. Шановні жінки, дбайте про своє здоров’я! Відвідуйте регулярно лікаря та проходьте профілактичні огляди. Якщо ви пропустили призначений візит до гінеколога або вам ніколи в житті не робили онко-цитологічне дослідження, зробіть це сьогодні. Пам’ятайте, кожна жінка самостійно несе відповідальність за своє здоров’я. Не допустіть, щоб біда трапилася з вами чи членами вашої родини, – відвідайте обов’язковий щорічний онкопрофогляд, – резю-мувала Олена Володимирівна.
     
    Усі необхідні обстеження охочі можуть пройти у онкоцентрі міста Кропивницького і бути спокійними за власне здоров’я.