Рак передміхурової залози: лихо можливо попередити

  • 17 груд. 2020 16:02
  • 913
    • Стаття Рак передміхурової залози: лихо можливо попередити Ранкове місто. Кропивницький
     
    На даний час дуже велика кількість чоловіків старше 50 років мають виражені скарги з боку сечовиділення. Деякі з них звертаються до уролога, обстежуються, при необхідності проходять курси лікування. Але все ж таки залишаються такі, котрі вважають, що йти до лікаря зі скаргами соромно. Але ж починаючи з 30-40 років, чоловіка підстерігає простатит, потім гіперплазія пе-редміхурової залози і, нарешті, може виникнути рак передміхурової залози.
     
     
    Про це та багато іншого розповість лікар-онкохірург – уролог вищої кваліфікаційної категорії  КНП «ОКОЦ КОР» Олександр Жигун.
     
    – Рак передміхурової залози вважається одним з найпоширеніших злоякісних новоутворень у чо-ловіків. Захворюваність на рак передміхурової залози в Україні знаходиться на другому місці після раку шкіри. За п’ять років (2014-2019 рр.), за даними Національного інституту раку, рівень захворюваності на рак простати виріс на з 36,9 до 44,6 на 100 тис. населення. 
     
    У світі цей показник становить 18,7 на 100 тис. Така статистика передусім пов’язана з тим, що чоловіки досить рідко звертаються до фахівця – у нас відсутня культура профілактичних оглядів в уролога. Тут треба враховувати також той факт, що на ранніх стадіях рак простати проходить безсимптомно.
     
    Зростаюча в розвинутих країнах тривалість життя, всесвітня тенденція до старіння населення обумо-влюють збільшення кількості захворювань на злоякісні новоутворення, в т.ч. на рак передміхурової залози.
     
    Найбільш частим фактором ризику появи раку передміхурової залози є спадковість - якщо один з ро-дичів по першій лінії (брат чи батько) має хворобу, ризик подвоюється. Якщо двоє чи більше родичів по першій лінії - ризик підвищується в 5-11 разів.
     
    Рак передміхурової залози часто ніяк себе не виявляє на ранніх стадіях захворювання. Першими про-явами можуть бути розлад сечовиділення (прискорене, тяжке сечовиділення, слабкий струмінь сечі, по-чуття неповного спорожнення сечового міхура, гостра затримка сечі). Інші часті симптоми - біль у про-межині, хрестці, голівці статевого члена, поява крові в сечі, порушення акта дефекації. Можуть виникати інтенсивні болі в кістках при враженні їх метастазами. Також при появі злоякісної пухлини можуть з’являться загальні скарги – слабкість, погіршення або відсутність апетиту, схуднення, зміни в загаль-ному аналізі крові (зниження гемоглобіну, прискорене ШОЕ).
    Тому, якщо ви в себе знайшли один з цих симптомів, не потрібно боятися йти до лікаря. Адже виявлене захворювання на ранніх стадіях лікується набагато легше, ніж у більш пізній стадії, що усе одно змусить вас звернутися до фахівця. Необхідно пам’ятати, що провести радикальне (у повному обсязі) лікування можна тільки на ранніх стадіях захворювання. П’ятилітня виживаність після радикальних методів ліку-вання складає 65-87%, при розповсюджених формах раку після консервативного (медикаментозного) лікування цей показник значно нижчий.
    Кожному чоловіку після 50 років необхідно один раз на рік досліджувати кров на ПСА (простатичний специфічний антиген), навіть якщо немає ніяких клінічних проявів. 
     
    Простатичний специфічний антиген – це специфічний білок, який виробляється простатою, специ-фічною залозою чоловічого організму, що відповідає за реалізацію багатьох сексуальних функцій. При виникненні пухлини залоза збільшується, продукція білка зростає і він виявляється в периферичній крові. Саме тому він відноситься до розряду онкомаркерів, лабораторних показників розвитку злоякісної пухлини.
    Рівень простатичного специфічного антигену  в сироватці крові може бути підвищений через такі причи-ни:
    • рак простати;
    • доброякісна гіперплазія простати;
    • наявність  запалення чи інфекції в простаті;
    • ішемія чи інфаркт простати;
    • еякуляція напередодні дослідження.
    З появою клінічної картини, що характерна не тільки для раку передміхурової залози, але і для ДГПЖ (доброякісної гіперплазії передміхурової залози), необхідне проведення своєчасної і правильної ком-плексної діагностики. Основними методами ранньої діагностики і скринінгу раку передміхурової залози є: визначення рівня простатичного специфічного антигену (ПСА) сироватки крові, ультразвукове ска-нування передміхурової залози і пальцеве ректальне дослідження. 
     
    Пальцеве дослідження - найпростіший, дешевий і безпечний метод діагностики раку передміхурової залози. Однак результати дослідження багато в чому визначаються розмірами пухлини і її локалізацією. 
     
    Тільки досвідчений фахівець, оцінивши всі дані обстежень, може припустити про наявність пухлини передміхурової залози. При підозрі на наявність раку передміхурової залози, що виникає за даними хоча б одного з перерахованих методів, показано виконання основного діагностичного дослідження - біопсії передміхурової залози. Біопсія є остаточним методом діагностики раку передміхурової залози, що доз-воляє не тільки одержати морфологічну верифікацію (підтвердження) діагнозу, але і визначити ступінь поширеності первинної пухлини (а, отже, і стадію захворювання по місцевій поширеності) і ступінь ди-ференціювання (злоякісності) пухлини.
    За останні роки завдяки впровадженню в клінічну практику нових методів діагностики (ультразвукове дослідження, комп’ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія, дослідження концентрації про-статичного специфічного антигену крові) значно частіше стали виявляти захворювання на ранніх стадіях. 
    Проте, 50-70% хворих звертаються за медичною допомогою з приводу розвинених ускладнень, обумо-влених раком передміхурової залози.
    На даний час в обласному клінічному онкологічному  центрі при раку передміхурової залози викону-ються такі методи лікування: радикальна простатектомія, трансуретральна резекція передміхурової за-лози, променева терапія (в тому числі є можливість отримати променеву терапію за сучасними методи-ками на базі Tomoclinic), проводяться курсі терапії протипухлинними ліками. В онкоцентрі є можливість отримати більшість препаратів для лікування раку безкоштовно.  
     
    Шановні чоловіки, підсумовуючи, хочу вам порадити, що якщо у вас виникла хоча б одна з вищевказа-них скарг, то треба звернутись до онкоуролога в обласний клінічний онкологічний центр, де вам при-ділять увагу, проведуть  комплексне обстеження, а за необхідності нададуть кваліфіковану допомогу.
     
    «Рак це не вирок, а лише діагноз». Цей вираз влучно описує проблему раку простати, при якому вчасне виявлення та правильне лікування призводить до перемоги над недугом.
     
    Аліна Катеринчук